Kuidas puhastada käekella?

Mõned kellad on väga peened ehted nagu ka sõrmused, kaelakeed ja käevõrud. Neid tuleb hooldada, et need säilitaksid oma funktsiooni ja asjakohase välimuse. Kella puhastamise meetodid olenevad sellest mis tüüpi kell sul on. Siiski saavad sagedasest puhastamisest kasu kõik kellad.

Ettevalmistused kella puhastamiseks

1. Tee kindlaks kellarihma materjal. Puhastamise meetod sõltub sellest mis materjalist su kellarihm on. Tavalised rihma materjalid on metall, nahk, riie või roostevaba teras.
• Kui su kell on tehtud plastikust võid kasutada sama puhastamise meetodit nagu metallist kella puhul.

2. Kui võimalik eemalda rihm numbrilauast. Ole väga ettevaatlik vedelikkudega puhastades kui sa rihma eemaldada ei saa. Sa võid rihma jäädavalt kahjustada. Rihma eemaldamiseks on kaks väikest kruvi millega rihm numbrilauale kinnitub.
• Olenevalt kruvide suurusest võib sul nende eemaldamiseks vaja minna kella parandamiseks mõeldud tööriistu. Kui kruvid eemaldada saad on sul võimalik rihm eemaldada. Pane kruvid kindlasse kohta ja ära neid kaota.

3. Võta enda materjalid. Sõltuvalt sellest millist kella sa puhastad läheb sul vaja poleerimise või ebemevaba lappi, leebet pesuvahendit, väikest kaussi või konteinerit ja nahapuhastusvahendit kui puhastad nahast rihmaga kella.

Rihma puhastamine

1. Nailonist rihmad võid visata pesumasinasse. Sa ei pea nende pärast muretsema kui sa hoiad neid muust pesust eraldi võrgust kotikeses. Kumm sinu nailonist rihmas imeb endasse higi ja õli ning kui sa seda aeg-ajalt ei pese võib see praguneda ja murduda.

2. Tee õrn segu veest ja seebist. Kui su kellarihm on tehtud nahast või riidest, kasuta seebi asemel veidike äädikat. Sa võid kasutada ka nõudepesuvahendit ja toatemperatuuril vett.
• Pesuvahendit lisa vaid väike tilk. Ei ole mingit valemit, kuid sa ei vaja seda palju.

3. Aseta rihm segusse. Pea meeles, et peaksid kasutama ainult õrna seebi ja vee segu kui rihm on tehtud metallist, muidu asenda seep vähese koguse äädikaga. See aitab sul rihma puhastada kui see on nahast või riidest ilma seda kuivatamata ja pragusid tekitamata.

4. Lase rihmal liguneda. Sa ei pea ootama tunde kui rihm pole märgatavalt must, paarist minutist kausis ligunemisest piisab.
• Kui su kell on väga must ja mudane ning pole kaua puhastatud võiksid seda leotada paar tundi.

5. Eemalda rihm segust. Võta rihm segust ning kuivata see kasutades poleerimisriiet või ebemevaba lappi. Ole ettevaatlik, et mitte kriimustada pinda. Kontrolli, et rihmale ei oleks jäänud mustust.

6. Painuta rihma, et kontrollida nurgataguseid ja pragusid. Kui sul on seotud rihm kontrolli seda hoolikalt iga nurga alt. Sellistes piirkondades on tihtipeale surnud nahka, mustust ja nahast tulnud õlisid.
• Nahast rihmal on vähem nurgataguseid kui metallist rihmal, kuid sa võid siiski leida piirkondi kus on higi ja prügi kogunenud sopa kihiks.

7. Kasuta hambaorki, et eemaldada mustus väikestest kohtadest. Kui leiad enda kellarihmalt mustust või selle ettevaatlikult ära nokkida hambaorgiga.

8. Kuivata rihm korralikult. Kuivata enamus vett lapiga ning kui sul on aega lase rihmal kuivada õhu käes. Õhu käes kuivatamine on parim valik.

9. Kasuta nahapuhastusvahendit, et üle pühkida nahast kellarihm. Veendu, et üleliigset puhastusvahendit poleks rihmal enne kui selle uuesti kokku paned.

Kella numbrilaua puhastamine

1. Tee segu veest ja seebist. Kasuta õrna vedelseepi ja jälgi, et sa seda vette liiga palju ei paneks. See ei pruugi su kellale viga teha, kuid teeb vee liiga seebiseks.
• Ära kasuta valgendavat vahendit. See hävitab su kella. Ära kasuta ühtegi keemilist puhastusvahendit peale seebi või sa riskid enda kella tõsiselt kahjustamisega. Ole alati ettevaatlik ning jälgi kuidas kell puhastamisele vastab.

2. Pühi kella sihverplaat. Sul on mõned võimalused – sa võid puhastada poleerimis või ebemevaba lapiga, pehmete harjastega hambaharjaga või seemisnahast lapiga. Lihtsalt ära hõõru liiga tugevalt, et mitte kriimustada kella. Hõõru, et eemaldada sõrmejälgi ja plekke kristallilt või klaasilt.

3. Puhasta piirkond kus kellarihm sihverplaadile kinnitub. Sa võid selleks kasutada hambaorki. Ka vatitikk on selleks hea valik.
• Kui sa tahad kella põhjalikult puhastada pead sa hoolitsema, et iga osa kellast saaks puhtaks. Ära jäta rihma hooletusse lihtsalt sellepärast, et see sulle aega ei näita. Mida rohkem aega kulutad rihma eest hoolitsemiseks, seda kauem see kestab.

4. Pühi terve kell veelkord üle. Kasuta selleks ebemevaba lappi. Kui oled kella uuesti kokku pannud peaksid sa terve kella veelkord üle tõmbama, et eemaldada kõik vee ja seebi ülejäägid.

Nõuandeid:
• Ära viska kella minema kui sellel on kriimud sihverplaadil. Vii kell kullasepa juurde, kes saab su kellalt eemaldada kriimud ning taastada selle välimuse.
• Puhasta oma kella umbes iga kahe kuu tagant kui sa seda tihti kannad. Kellad mis on väga tuhmunud või määrdunud peaks laskma sügavpuhastada professionaalsel kullasepal.
• Ära eemalda kellarihma kui sa pole kindel selle õiges eemaldamises. Lihtsalt pühi terve kell riidega üle ning kasuta hambaorki väikeste pragude jaoks. Ära kasuta vedelat puhastusvahendit kui kell on lahtivõtmata.
• Kui kasutad parfüüme ja kreeme väldi nende panemist piirkonda kus sa kella kannad. Niimoodi ei pea sa kella nii tihti puhastama.

 

Luubiga prillid kella parandamiseks LED tulega

Tööriist kella skaala eemaldamiseks

144-osaline kvaliteetne kellaparandamise komplekt

Kellakarp kümnele kellale

 

 

Stella Salaka
Stella Salaka
Articles: 356