Kuidas värske emana hakkama saada?

Õnnitlused emaks saamise puhul! See võib olla väga keeruline ja pisut hirmutav aeg, kuid see on ka väga eriline, sest enda väikese eest head hoolt kandmine pakub palju rõõmu. On suur lust panna enda beebile uusi riideid selga ja teha temast hunnikutes pilte, sest ta näeb nii armas välja. See on väga lõbus, aga vahepeal võib vastne ema olla raske töö. Siin on mõned nõuanded mis aitavad sul värske ema rolliga veidi paremini kohaneda.

Uue rolliga kohanemine

1. Ole alati positiivne. Sinu või sinu kaaslase negatiivsus võib sind heidutada. Mis kõige tähtsam, beebil areneb psüühika sellistes tingimustes millesse ta sünnib. Arukalt õnnelikud vanemad aitavad beebit parema kohanemisega ja tagavad õnnelikuma ja rohkem naeratavama lapse.
• Usu, et sa saad olla hea ema ja sa oledki. Usu, et su beebist tuleb hea beebi ning temast tulebki.

2. Proovi mitte palju muretseda. Millegi pärast muretsemine imeb su energiast tühjaks. Muretsemine ei lahenda ühtegi probleemi. See paneb ainult probleemid tunduma suuremana kui need tegelikult on.
• Kui näiteks su beebil tekib palavik, katsu mitte muretsema hakata, et tegu on tõsise haigusega või laps saab mingi püsiva kahjustuse. Enamus palavikke läheb üle 24 tunniga. Lihtsalt anna oma titale rohtu ja kõik saab korda. Lase oma lapsel magada nii palju kui ta tahab, et ta saaks palavikuga võidelda.
• Kui su beebi nutab ja sa ei suuda sellele põhjust leida, võib asi olla gaasides ja tal on vaja röhitseda. Vahel võib juhtuda nii, et sa oled lapsel mähkmed vahetanud, teda toitnud, kuid ta ikka nutab ja see võib sind lausa hulluks ajada. Ära muretse, iga ema on kogenud tunnet, et nad ei oska midagi teha.

3. Proovi püsida rahulikuna. Ära muretse liiga palju, kui teed vea või kui tita saab kerge müksu. Ära lase ka enda kaaslasel liigselt muretseda.

4. Taga pereliikme toetus. Sa ei saa seda suurt tööd üksinda teha. Sa tunned end ülekoormatuna kui sul üldse abi pole.
• Kui võimalik korralda nii, et elad toetava pereliikme läheduses. Sul läheb kindlasti vaja tema abi ja nõuandeid. Lisaks, kui sul tekib küsimusi, googelda. Internetist leiab vastuseid peaaegu igale asjale.
• Sul peaks kindlasti olema pause, isegi kui see paus sisaldab ilma beebita poes käimist. Proovi leida keegi lähedane (näiteks ema või ämm), kes saaks last hoida korra nädalas vähemalt tunnikese, et saaksid lõdvestuda.

5. Võta aega, et hoida suhteid. Jälgi, et su sõbrad jääksid sulle alles ka siis, kui oled saanud emaks. Kui sa enne last käisid käsitööringis, siis jätka seal käimist. Kui sul on palju teisi naisi, kellega rääkida emaks olemisest, on selles väga palju abi.
• Jälgi, et su suhe ka enda kaaslasega oleks hea ja ära lase lapsel kõike aega endale võtta. Meestel on kerge saada kadedaks kui sünnib beebi, kuid kui te vahel ikka asju koos teete, siis on sellest palju abi. Vaadake koos filmi, mängige mänge, minge shoppama jne.

6. Ole enda suhtes andestav. Sa ei pea olema täiuslik ema, sest mitte keegi ei saa seda olla. Kõik teevad vigu, aga tea, et vigade tegemine on täiesti normaalne.
• Ära süüdista end, et sa ei suuda täiuslik olla. Mõista, et täiuslik olemine on võimatu. Ära oota endalt ega kellegilt teiselt liiga palju.

7. Lõbutse ja naudi aega enda beebiga. Ära ainult hoolitse tema eest. Mängi temaga, naera temaga, tee talle nägusid ja lõbusaid hääli. Riieta teda paljudesse armsatesse riietesse. Tee palju pilte. Naudi seda aega, sest see saab väga kiiresti läbi.

Lapsevanemate “trikid”

1. Õpi mooduseid kuidas emaks olemist enda jaoks kergemaks teha. On isegi raske olla lapsevanem 24/7. Sellise graafikuga harjumine võib olla väga raske.
• Su elu keerleb nüüd ümber pisikese. Sa pead enda vajadused tahaplaanile panema ja teenindama oma uut beebit peaaegu iga tund päevas. Sinu und segatakse kogu aeg. Sa ei saa nii palju väljas käia kui seda sooviksid. Hoia meeles, et annaksid vahepeal ka endale hingamisaega: kuula head muusikat või vaata huvitavaid filme.

2. Toeta pudelit tekiga. See vabastab sinu käed, et saaksid muud asjad tehtud. Vahel võib see olla tore puhkepaus, mis lubab sul muid asju teha või lihtsalt korraks lõõgastuda.

3. Soeta beebikiik. Miski ei tee elu lihtsamaks, kui kiigu omamine. Beebid on harjunud liikumisega, sest kui ta oli sinu kõhus, rappus ja veeres ta igatepidi, iga kord kui sa ringi liikusid.
• Kiikumine on hea moodus lapse magama saamiseks, sest ta liigub niimoodi nagu ta harjunud on. Sa võid ka ise teda kiigutada, kuid kui oled ta unele hällitanud, on teda raske voodisse panna. Beebid ärkavad tihtipeale üles kui neid voodisse asetada. Kiik päästab sind selle eest.

4. Kasuta mähkmelööve vastast kreemi tihti. Ühekordsete mähkmetega saavad beebid tihtipeale lööve. See viib tiheda nutmiseni ning tal võib olla väga ebamugav.
• Vahel on beebi rahutu ja üritab mähkmete vahetusele vastu panna, tihtipeale on põhjuseks see, et tal on lööve.

5. Toida last rinnaga. Rinnapiim on tasuta ja seda soovitavad arstid, sest see annab vajalike toitaineid mis on lapsele kergelt seeditavad.

Lisanõuanded:
• Unusta koristamine. Keskendu oma lapse tundmaõppimisele. Mõned mustad nõud ja tolmurullid diivani all pole olulised.
• Hoia alati kõike vajaliku mähkmekotis.
• Kuhugi minnes võta ka endale lisa särk kaasa juhuks, kui beebil peaks “õnnetus” sinu särgile juhtuma.
• Võta omaks kaos. Hoia alati enda plaanid lihtsad ja ole valmis neid igal ajal hülgama.
• Väldi valju müra, sest see hirmutab beebit.
• Inimolendi eest hoolitsemine on raske. Kuid sinu vanemad tegid seda sinu jaoks. Võta kuulda nende ja enda arsti nõuandeid.
• Laula oma beebile ja loe raamatuid.
• Jälgi oma lemmikloomi kui nad on lapse ligiduses. See on vajalik nii lapse kui looma jaoks. Sinu lemmikloom võib beebit kergelt vigastada või beebi võib olla looma vastu karm ja teda valusalt sikutada.
• Lase teistel inimestel enda last süles hoida, et ta harjuks ka teistega.
• Vannitades ole eriti ettevaatlik. Beebi võib uppuda ka paari sentimeetri sügavusse vette.
• Mine kindlasti arsti juurde kui beebi:
• ei reageeri valgusele ega helile.
• kui ta nägu on kahvatum või sinakam kui tavaliselt.
• kui ta ei urineeri.
• kui ta ei söö.

 

Seebi silma sattumise eest kaitsvad dušimütsid

Komplekt küünte lõikamiseks

Digitaalne kraadiklaas lastele

Kaisuloomadega pudelid beebidele

Multifunktsionaalne kott beebitarvete jaoks