Mida kanda ja kuidas käituda matustel?

Matused on lugupidavad sündmused ning sobilik riietus ja vaoshoitud käitumine on osa lugupidamisest ja austusest. Sobiv riietus erineb kultuuriti, selles artiklis leiad nõuandeid kuidas riietuda kõige tavalisema Eesti matuse jaoks ning kuidas oleks seal sobilik käituda.

Üldised reeglid

1. Kanna midagi maitsekat ja konservatiivset. Must, tumesinine, hall või muud tumedad värvid on matuseks sobilikud. Paljastavad riided ei ole sobilikud. Hea oleks kui su õlad ja põlved oleks kaetud.

2. Ära unusta kingi. Jäta enda plätud ja tossud koju. Jalga pane mugavad ja sobilikud kingad.
• Kingad peaksid olema puhastatud, ära mine matustele räpakate kingadega.

3. Pane riide nii nagu läheksid kirikusse või tööintervjuule. Väldi hõljuvaid suviseid kleite, silmatorkavaid mustreid triiksärgil ja kõike mis on liiga särav (näiteks litrid). Mehed peaksid kandma mantlit või ülikonda.

4. Paljud ei usu sellesse, et matuseriietus peaks olema üleni must. Kuigi inimese surma tuleb leinata, tundub sobiv ka tema elu tähistada mõningase värviga. Ära kanna midagi väga värvilist nagu laimiroheline või neoonkollane, kuid punane sall või helesinine lips peaksid sobima.

Mehed

Kanna musta ülikonda ja valget särki. Kikilipsu asemel pane pikk ja tagasihoidlik lips. Ära kanna palju ehteid ning samuti hoia tagasi ka juuksegeeliga.
• Reeglitele on alati erandid. Tumesinine ülikond musta kõrgekaelusega kampsuniga, must triiksärk punase lipsuga, must triiksärk (ilma lipsuta; esimene nööp lahti) või must T-särk- kõik need võivad olla aktsepteeritavad, sõltuvalt perekonnast.
• Kui sa oled kirstukandja, siis peaksid ikka kandma ülikonda ja lipsu või külma ilmaga tumedat mantlit.

Lapsed

Lapsed peaksid samuti asjakohaselt riides olema. Väikesed poisid peaksid kandma musta ülikonda. Väikestele tüdrukutele sobib kleit, mis on lihtsa lõikega ning ilma litrite ja muude kaunistusteta.
• Pööra tähelepanu kingadele. Tüdrukud võivad kanda balleriinasid või lihtsaid musti tenniseid. Poisid peaksid kandma musti pidulikke kingi või samuti lihtsaid musti tenniseid.

Naised

Naised peaksid kandma klassikalist musta. Must varrukatega kleit, tume ülikond või tume pluus pükste või seelikuga. Musta mantli all võid kanda ka mitte-väga-värvilist kleiti.
• Aksessuaaride näol võib olla ka veidi värvi. Lihtsad ehted.

Käitumine

1. Enne matuseteenistust lülita oma telefon välja või pane hääletu peale.

2. Suru kätt või kallista lahkunu lähedasi. Tee seda vaikselt ja reserveeritud viisil. Samuti ära sellega palju aega viida, on palju teisi, kes soovivad sama teha.

3. Jaga lahkunu kohta midagi positiivset. Teiste matusekülalistega rääkides võid rääkida lahkunu kohta midagi head. Jäta meelde, et surnutest halba ei räägita.

4. Paku perekonnale abi. See võib tähendada kõnede vastu võtmist, transpordi korraldamist külalistele või toidu ettevalmistamist. Hoia meeles, et nad läbivad praegu rasket aega.

5. Nuta, kui soovid. Sa ei pea pisaraid tagasi hoidma. Leina jagamine aitab leinavalu leevendada.

6. Ära naera! Isegi kui leiad, et miski on väga naljakas, hoia end tagasi, see võib solvav olla. Naermine sobib juhul, kui keegi räägib lahkunu kohta naljaka loo.

Lisaks:
• Väldi suuri ja silmatorkavaid ehteid.
• Kui lahkunud on sulle midagi kinkinud, on hea moodus teda austada selle kandmisega. See oleneb muidugi esemest, havai mustrilised särgid ja litrite kingad ei ole sobilikud. Kuid kui tegu on lipsu või ehtega, oleks see sobilik viis talle austust avaldada.
• Kui su sokid on nähtaval, ära pane jalga värvilisi ja mustrilisi sokke.
• Kui ilm võib vihmale minna, võid kaasa võtta vihmavarju.
• Ole ettevaatlik mida sa ütled, inimesed on matuste ajal palju tundlikumad kui muidu.
• Kui sa pole enda riietuse sobivuses kindel, võid küsida nõu lahkunu perekonna käest.
• Võta kaasa taskurätte.
• Silmameik tasub teha veekindlate toodetega.
• Kõrgekontsaliste kingadega võib surnuaias ebamugav ja keeruline olla, eriti kui on vihma sadanud.
• Käekotti võid panna veepudeli janu kustutamiseks. Joo diskreetselt.

 

Stella Salaka
Stella Salaka
Articles: 356