Kuidas vältida külmetust või grippi?

Külmetust ja grippi on raske ravida, kui sa oled juba nakatunud. Nagu paljude haigustega, on kõige parim ravi võtta ette samme, et mitte haigestuda. Sa saad vältida levinud viiruseid pöörates tähelepanu oma hügieeniharjumustele ja tugevdades oma immuunsüsteemi toitumise ja elustiiliga. Samuti saad vältida raskelt haigeks jäämist, reageerides kiirelt esmastele sümptomitele.

Heade hügieeniharjumuste järgimine

1. Pese oma käsi. Üks lihtsamaid ja efektiivsemaid meetodeid vältimaks külemetust ja grippi on sagedane ja põhjalik kätepesu. See vähendab bakterite levikut ja viiruseid, mida võid saada erinevatelt pindadelt.
• Veendu, et käed oleksid piisavalt märjad, enne kui kätele seepi kannad. Hõõru jõuliselt oma käsi 20 sekundit veendudes, et saada puhtaks küünealused, sõrmevahed ja käepealsed.
• Loputa käed jooksva vee all ning kuivata puhta rätikuga.
• Kui sa ei leia seepi ja vett, kasuta käte puhastamiseks bakterivastast geeli.

2. Kata enda nina ja suu. Pane enda käsi või salvrätik enda nina ja suu peale, iga kord kui aevastad või köhid. Katmine vähendab viiruste ja bakterite levikut.
• Köhimise ja aevastamise ajal tasuks katta nina ja suu käsivarrega. Pihuga kattes võid levitada viiruseid teistele edasi käteldes või erinevaid pindu puudutades.
• Kasutatud salvrätt viska koheselt minema ning seejärel pese oma käed. Samuti pese käed kui oled nendega katnud köhimisel suud.

3. Väldi rahvarohkeid kohti. Külmetus ja gripp on väga nakkavad ning tihtipeale levivad kohtades, kus on palju inimesi koos. Vältides rahvahulki ja kitsaid ruume vähendad haigeks jäämise võimalust.
• Pese käsi, kui oled puudutanud rahvarohkes kohas erinevaid pindu. Ukselingid, eriti tualettruumi omad, on pinnad kus viirused kaua püsida võivad.
• Kui tunned end halvasti, jää koju vähemalt üheks päevaks, et vältida teiste inimeste nakatumist või tehes enda juhtumit hullemaks, nakatudes lisaks veel millegisse muusse.
• Väldi enda näo puudutamist, eriti nina, suu ja silmade.

4. Puhasta jagatuid ruume. Viirused võivad kergelt levida jagatud ruumides ja pindadel, eriti vannitoas ja köögis. Nende alade desinfitseerimine aitab viiruste levimise vastu.
• Keskendu tihedalt kasutavate pindade puhastamisele nagu tualettpott, vannitoa kraanikauss, köögilaud ja köögi kraanikauss. Samuti tasub ukselingid desinfitseerida.

5. Puhasta kohti, mida sa kõige tihedamini kasutad. Näiteks magamistuba, köök, vannituba.

Immuunsüsteemi tugevdamine

1. Vaktsineeri. Kuigi gripile pole otsest ravi, saad selle vastu vaktsineerida. See aitab sul tugevdada immuunsüsteemi külmetus ja gripi hooajal. Räägi enda arstiga vaktsineerimisest.
• Vaktsineerida tuleb iga aasta. Eelmise aasta vaktsiin ei aita sind järgmisel gripi hooajal.

2. Külmetuse vastu pole vaktsiini. Erinevalt gripist, pole tavalise külmetuse vastu vaktsiini. Parim moodus külmetuse vältimiseks on enda tervise eest hoolitsemine ja head hügieeniharjumused. Söö tervislikku toitu, tee regulaarselt trenni, pese enda käsi ja nii edasi.

3. Väldi kontakti haigete isikutega. Katsu vältida lähedat ja/või pikaajalist kontakti igaühega, kellel on külmetus või selle esmased sümptomid. See võib hoida bakterite tungimist sinu süsteemi ja sind haigeks tegemast.
• Proovi viisakalt ja lahkelt vabandada end välja situatsioonidest haigete inimestega. Näiteks, kui su sõber või kolleeg räägib sinuga või tahab minna koos välja, ütle lihtsalt midagi sellist nagu: “Mul on kahju, aga mul on eelnevad plaanid tehtud”.
• Kui haige inimene koos sinuga elab, katsu vältida temaga ühes ruumis olemist senikaua kuni ta on terveks saanud.

4. Kasuta enda asju. Ära jaga enda asju inimesega kes on haige.
• Pese sööginõud tulise veega.
• Võid võtta ka kasutusele ühekordsed nõud kui keegi sinu kodustest on haige.

Varaste sümptomite ravimine

1. Joo palju vett. Joo piisavalt vedelikku, et asendada mida palavik või lima sinu kehast välja viib.
• Vedeliku tarbimine aitab sul end paremini tunda ja vähendada võimalust, et veel rohkem haigeks jääd.
• Naised vajavad igapäevaselt vähemalt üheksa tassi vedelikku, et vedelikupuudust ei tekiks ning mehed vähemalt 13.
• Joo vett, mahla, puljongit või ilma kofeiinita teesid ja karastusjooke.
• Hoia eemale kofeiini sisaldavatest jookidest sealhulgas teedest ja kohvidest, sest need võivad tekitada vedelikupuudust ning sümptomeid süvendada.

2. Söö kanasuppi. Uuringud on näidanud, et kanasupp aitab külmetuse vastu ja leevendab sümptomeid. Isegi kuuma supi aur võib aidata sümptomeid leevendada.

3. Väldi alkoholi ja sigarette. Alkohol ja tubakatooted võivad teha külmetuse või gripi hullemaks. Nende toodete mitte tarbimine või vähendamine võib taandada sümptomeid ning aidata vältida tüsistusi.

4. Rahusta kurku soolaveega. Kuristamine lihtsa soolalahusega võib aidata kurguvalu puhul. Kuigi kasu on ajutine, võid seda teha nii tihti kui on vajalik.
• Lahusta 1/2 teelusikatäit soola 250 ml sooja veega, et teha soolalahust.
• Kurista suutäie soolaveega 30 sekundit vähemalt kaks korda päevas.

5. Kasuta imemistablette või spreisid. Leebed valuvaigistid aitavad kurguvalu puhul. Tooted nagu imemistabletid ja spreid, sisaldavad eukalüpti või kamperit, mis aitavad ka kurgu paistetuse puhul.
• Kasuta tablette või spreisid iga kahe kuni kolme tunni tagant.

6. Võta valuvaigistit. Külmetuse või gripiga võib ka sinu keha valutada. Võta käsimüügis olevaid valuvaigisteid, et vähendada valu ning et tunneksid end lõõgastanuna ning paraneksid kiiremini külmetusest või gripist.

7. Saa piisavalt puhkust. Lubades enda kehal puhata, leevendad haiguse sümptomeid ning paraned gripist või külmetusest kiiremini. Jää koolist või töölt koju, eriti kui sul on palavik. Piisavalt puhates väldid ka teiste inimeste nagu pereliikmed, sõbrad ja kolleegid nakkamist.
• Maga öösel vähemalt kaheksa tundi ning päeval tee uinakuid. Uni aitab võidelda viiruste vastu.
• Maga magamistoas mis on mugav, soe ja kergelt niiske (kasuta õhuniisutajat), et leevendada valusat kurku ja köha.

Toidud, mis on kasulikud kui sa haige oled:
Võileib kalkunilihaga. Selles on proteiini.
Köögiviljamahl. Selles on antioksüdante, et tugevdada sinu immuunsüsteemi.
Küüslauk. Tugevdab sinu immuunsüsteemi ning annab toidule vürtsikama maitse.
Ingver. Aitab vähendada kõhuvalu ja iiveldust.
Kuum tee. Lisa teelusikatäis mett ja sidrunit, et leevendada kurguvalu.
Banaan. Banaanid on kõhule kerged ning aitavad ka iivelduse, oksendamise ja kõhulahtisuse puhul.
Tsitruselised. Apelsinid, sidrunid, greibid- tugevdavad immuunsüsteemi.

Multifunktsionaalne elektrooniline kraadiklaas

Soojad ja kvaliteetsed sallid

Soojad nutikindad lumehelbemustriga

Veekindel meeste tuulejope

Veekindel mustriline naiste suusajakk