Kuidas jõulukuuske säilitada ja ehtida?

Kui soovid enda kodu kaunistada päris jõulukuusega, siis on võimalik võtta ette erinevaid samme, et puu püsiks roheline, terve ja ohutu terve pühade aja. Kui armastad iseloomulikku igihalja puu aroomi, siis pead hoolitsema selle allika eest. On oluline, et sa oskaksid sobivat puud valida ja hoolitseda puu eest, et see kestaks kauem.

Hea puu valimine

1. Vali terve puu. Kui võimalik, siis muretse puu otse metsast või müüjatelt, kellel on puu veel maast lahti lõikamata. Värskelt lõigatud kuusepuu kestab kauem kui puu, mis on mitu nädalat varem lõigatud ning pikalt transporditud.

2. Hoia eemale puudest millel on palju pruune või surnuid okkaid – need puud on juba enda parema aja ära elanud. Silita õrnalt puu oksi veendumaks, et okkad on painduvad ja püsivad hästi puu küljes.

Kodus puule ruumi tegemine

1. Vali ja puhasta puu jaoks koht. See peaks olema eemal lahtistest leekidest ja kütteallikatest, mis võivad kuuske kiirelt kuivatada. Nurgad on hea koht kuhu kuuske panna, kuna need kaitsevad puud ümberminemise eest.
• Kui tahad kasutada tulukesi, et kuuske dekoreerida, siis aseta kuusk pistiku lähedale. Kui see pole võimalik, pead kasutama pikendusjuhet. Kui kasutad pikendusjuhet, siis veendu, et see jookseks seina lähedalt, et vähendada selle taha komistamise ohtu.

2. Kata põrand sealt kuhu kuuse asetad. Sa võid kasutada spetsiaalselt selleks otstarbeks mõeldud kuuse alusvaipa. See mitte ainult ei ole dekoratsiooni eesmärgiga, vaid aitab ka põrandat kaitsta vee eest.

Puu paigaldamine

1. Valmista kuusele baas. Kasutades väikest käsisaagi, lõika kuusk umbes 2 cm kõrguselt maapinnast, et aidata puul paremini vett imada.
• Ära lõika otsa V-kujuliselt ning ära puuri sinna auke. Need meetodid ei aita vett imada ning võivad teha keerulisemaks kuusejalas püsimise.

2. Paigalda kuusk kaheksa tunni jooksul peale selle maha võtmist. See on see aeg kui kaua võib värske puu olla ilma veeta. Peale seda võib selle vee imendumine halveneda. Jõulukuuske ei tohi kunagi kuivalt paigaldada. Palju parem on hoida seda anumas, millele saab regulaarselt vett juurde lisada. Poodides on müügil spetsiaalsed kuusejalad, millel on olemas ka koht vee jaoks. Samuti saad kasutada viletsamat, kuid ka toimivat meetodit, täites ämbri väikeste kividega ( panna puu sisse ning selle ümber kivid kallata).
• Veendu, et kuusk oleks stabiilne. Ära otsa lõigu lihtsalt selle pärast, et puu paremini püsiks – välimine kiht on see, mis kõige rohkem vett imeb.

3. Veendu, et puu seisaks sirgelt. On hea kui kuuske vähemalt kahekesi üles pannakse, üks hoiab seda sirgelt paigal, sellel ajal kui teine otsa kuusejalga paigaldab. Alati vaata kuuske ka kaugemalt veendumaks, et kuusk sirgelt on.
• Enne kuuse kaunistamist lase puul mõnda aega “istuda”, et see saaks vormi võtta. Mõned soovitavad ootamisajaks tunnikest, teised tervet ööd.

Ohutu kuuse kaunistamine

1. Kaunista kuusk. Enamuste jaoks on see kõige nauditavam osa. Samuti on see ka aeg, et mõelda jõulukuuse ohutuse peale. Korralikult paigaldatud ja hooldatud kuusk ei ole tuleohtlik, kui kaunistad seda mõistusega. Näiteks:
• Kontrolli igat tulukest, et näha kas need töötavad korralikult.
• Uuri juhtmeid veendumaks, et lemmikloomad pole neid närinud ja et ühendus on kindel.
• Viska minema kõik kaunistused, mis näevad välja kahtlased. Kaunistusi pole kallis asendada, küll aga läheb kalliks maja asendamine.
• Väikesed ja kergeltpurunevad ornamendid riputa kõrgematele okstele, et lemmikloomad või väikesed lapsed neid kätte ei saaks, kuna nad võivad kogemata need ära lõhkuda või kurku tõmmata.

Puu eest hoolitsemine

1. Kasta kuuske. Alustuseks pead jälgima, et kuusk saaks palju vett, kuna esimestel tundidel peale paigaldamist vajab kuusk seda ohtralt (võimalik, et lausa 4 liitrit esimesel päeval). Peale seda pead peaaegu iga päev vett juurde kallama. Regulaarne vee lisamine ei ole mitte ainult vajalik kuuse vitaalsusele, vaid ka püsib korralikult kastetud kuusk vähem kuivemana ning ei aja okkaid maha. Veendu, et sa ei lase kunagi veetasemel langeda liiga alla.

2. Kontrolli vaiku. On hea mõte aeg-ajalt kontrollida, ega kuuselt poleks tilkunud vaiku lähedal olevatele mööbliesemetele või põrandale. Mida varem vaigule jälile saad, seda kergem on seda eemaldada.

3. Korja kokku langenud okkad. Kasuta harja ja kühvlit või väikest käeshoitavat tolmuimejat. Kui suuremasse tolmuimejasse palju okkaid satub võib see kergelt ummistust tekitada ja lausa masina lõhkuda. Käeshoitav tilluke tolmuimeja töötab paremini, kuna seda pead sa tihedalt tühjendama.
• See peaks olema igapäevane rituaal, kui sa ei taha, et sul oleks hiiglaslik hunnik okkaid vaja koristada, kui lõpuks puu välja viskad. Maas vedelevad okkad pole mitte ainult koledad, vaid võivad olla ohtlikud ka uudishimulikele koduloomadele ja väikestele lastele.
• Hästi kastetud kuusk kaotab vähem okkaid, kuid ka värsked kuused kaotavad mõningaid okkaid.

Kuidas kaitsta kuuske kassi eest?

• Väiksem kuusk on parem valik, kuna selle ümber kukkumise korral puruneb vähem asju.
• Et kuuske paremini kaitsta ümber kukkumise eest, kinnita kuus latv nööriga lakke või seina külge.
• Paigalda võimaluse korral kuusk sellisesse tuppa, mille ukse saad sulgeda, et kass ei pääseks kuusega kahekesi olema.
• Pritsi kuusele ja selle lähiümbrusele tsitruselõhnalist spreid, kassid ei salli selle lõhna. Ka teepuuõli lõhn ei meeldi neile.
• Kuuse alla võid puistata apelsini koori, kuna kassidele ei meeldi apelsini aroom. Lisaks võid panna ka käbisid, kuna nendel ei saa kass kõndida.
• Ära kuuse alumisele osale ehteid pane.
• Paiguta kassi kraapimispuu samasse ruumi kus on kuusk, et tal ei tekiks kiusatust kuuse peale küüsi teritama minna.
• Klaasist ornamentide asemel kasuta plastikust tehtuid.
• Ära lase kassil kuusevett juua, kuna seal on sees vaiku, pestitsiide ja muid kahjulikke asju.

Lisaks:
• Puud pole vaja eraldi veega pritsida, kuusejalast saab puu piisavalt vett. Ära kunagi pritsi kuuske, millel on küljes jõulutulukesed!
• Kui kuuse vesi halvasti lõhnama kipub, vaheta väikest tassi või anumat kasutades vesi täielikult ära.
• Kasuta LED jõulutulukesi, need ei lähe kuumaks. Kui kedagi kodus pole, siis tasuks tulukesed igaks juhuks välja lülitada.

 

Talvine komplekt naistele

Omapäraste piltidega sallid

Käsitsi tehtud puidust kikilipsud

Puidumustriga kaaned Galaxy S7-mele ja S7 Edge-ile

Puiduvälimusega kvaliteetsed kõlarid