Kuidas jalatseid vahaga veekindlaks teha?

Kas teadsid, et jalanรตusid on vรตimalik veekindlaks muuta?

รœkskรตik, kui vรคga sa armastad neid purjeriidest jalatseid ja Javereid, on kurb tรตde see, et need pole mรคrja ilma jaoks mรตeldud. Kuid on vรตimalik tekstiilipรตhiseid jalatseid veekindlaks muuta. Nii saad enda lemmikjalatseid rohkem kanda, ilma et peaksid muretsema vihmasaju ja porilompide pรคrast.

Jalatsite veekindlaks tegemine vahaga

  1. Haara tรผkk mesilasvaha vรตi vรคrvitu kรผรผnal. Mesilasvaha mรผรผakse tavaliselt mรครคrdeainena kuid, kui sul ei รตnnestu seda saada, siis saad abi ka lรคbipaistvast lรตhnatust parafiinkรผรผnlast (nรคiteks tavaline teekรผรผnal).
    โ€ข รœkskรตik millise vaha valid, veendu, et see ei oleks vรคrvitud, kuna muidu vรตid enda jalatsitele plekid saada.
  2. Puhasta jalatsid niiske lapiga. Kui need on vรคga mรครคrdunud, siis pese need รคra. Et vaha korralikult kinnituks, tuleb alustada puhta pinnaga.
    โ€ข Kui vahatad jalatsid ilma puhastamata, siis jรครคb mustus nende kรผlge kinni. Kuna peale vahatamist on need veekindlad, siis vรตib nende puhastamine keeruliseks osutuda.
    โ€ข Enne jรคtkamist veendu, et jalanรตud oleksid tรคielikult รคra kuivanud.
  3. Testi vaha kingade silmapaistmatus osas. Enne kui hakkad vaha igale poole hรตรตruma, katseta seda jalanรตude kontsal vรตi muus silmapaistmatus kohas. Nii saad veenduda, et see plekke ei jรคta. Pea meeles, et pรคrast vaha sulamist kaob suur osa kontrastist.
    โ€ข Vรคrvitu vรตi valkjas vaha on kรตige vรคhem silmatorkav ning sulandub sujuvalt materjalide ja vรคrvidega.
    โ€ข Kui kasutad aga vรคrvilist vaha, siis veendu, et see sobiks vรตimalikult tรคpselt kinga tooniga.
  4. Hรตรตru vaha รผle kogu jalatsite vรคlipinna. Hรตรตru jรตuliselt edasi-tagasi, et moodustuks paks kiht. Kujuta ette, et vรคrvid rasvakriidiga. Pรถรถra erilist tรคhelepanu varvaste, kandade, kรผlgede ning paelade รผmbrusele, kust vesi sisse kipub imbuma.
    โ€ข Vaha kogunedes pรตhjustab see nรคhtavat vรคrvimuutust sinu jalatsitel. ร„ra muretse- kuumust kasutades see kaob.
  5. Seadista enda fรถรถn kรตige kuumema peale. Lase fรถรถnil veidi soojenduda enne, kui รตhuvoolu jalatsitele suunad. Mida kuumem temperatuur, seda kiiremini ja tรคielikumalt vaha sulab.
    โ€ข Hoia fรถรถniotsa jalatsi pinna lรคhedal, et kuumus paremini kontsentreerituks.
  6. Liiguta fรถรถni jalatsite kohal. Tee seda aeglaselt ning vajadusel vaheta ka fรถรถni nurka. Sa peaks รผpriski koheselt nรคgema vaha sulandumist ning jalatsisse imbumist.
    โ€ข Fรถรถnita รผhe jalatsi kaupa.
  7. Soojenda seni kuni vaha kaob. Vedeldudes integreerub vaha kangasse, tihendades vรคikesed avad ja luues niiskustรตkke. Seejรคrel kรตveneb see uuesti lรคbipaistvaks kaitsekihiks. Valmis jalats ei tohiks vรคlja nรคha teistsugune kui enne vahatamist.
    โ€ข Enne fรถรถni รคra panemist vaata jalatseid hoolikalt ja lรคhedalt, et sulamata kohti kahe silma vahele ei jรครคks.
    โ€ข Vaha on naturaalselt vetthรผlgav ja mittelรคbiv, isegi kรตige poorsematel materjalidel, nii et see ei kahjusta jalatseid.
  8. Katseta veekindlust. Nรผรผd jรครคb vaid katsetada, kuidas su katse tรถรถtas. Vala jalatsi varbaosale tassike vett. Vesi peaks muutuma vรคikesteks pallikesteks ning koheselt jalatsilt maha libisema.

Veekindlate jalatsite hooldamine

  1. Kanna kingad sisse. Vaha vรตib pehmeid materjale oluliselt jรคigemaks muuta. Kui oled lรตpetanud jalatsite veekindlaks tegemise, siis pane need jalga ja kรตnni nendega mรตnda aega ringi.
    โ€ข Jรคigamate kohtade pehmendamiseks painuta oma jalga erinevates suundades.
  2. Kanna vaha uuesti peale nii tihti kui vaja. Tavatingimustes ei ole protsessi vaja korrata tihedamini kui kord mรตne kuu jooksul. Kuid mida rohkem su jalatsid lรคbi elama peavad, seda kiiremini kaitsev veekindel kate kaob.
    โ€ข Peale jalatsite pesemist on vaja neile uuesti vaha peale panna.
  3. Soovi korral pese veekindlus vรคlja. Kui mingi hetk soovid jalatsitelt veekindlust eemaldada, siis pole sul vaja muud teha, kui kรผรผrida neid sooja vee ja pesuvahendiga. Kuumus aitab vaha sulatada ning pesuvahend eemaldab รตlised jรครคgid.