15 nippi kevadpuhastuseks

Lihtsad nipid kodu koristamiseks ja korrashoiuks


Desinfitseeri oma kraanikauss.
Seda võib olla raske uskuda, kuid su köögivalamus on rohkem baktereid, kui su tualettpotil. Köögivalamut soovitatakse desinfitseerida kord nädalas. Roostevabast terasest kraanikausi puhul on hea teha abrasiivne pasta söögisoodast ja laimimahlast. Seejärel hõõruda seda pastat švammiga laiali. Emailist valamu puhul tuleks kasutada õrnalt koorivat puhastusvahendit ning mikrokiudlappi.

Eemalda halb lõhn nõudepesumasinast.
Ka nõudepesumasinad vajavad regulaarset puhastamist ning seda on kõige parem teha kord kuus ja põhjalikult. Üks moodus on täita nõudepesumasinas pestav tass või kauss äädikaga ning asetada see nõudepesumasina ülemisele restile. Seejärel pane masin käima kõige kuumema seadel. Ära masinasse muid nõusid pane. Kui sulle äädikalõhn ei meeldi, siis võid ka alumisele osale puistata tassitäie söögisoodat. Drenaažilõksu puhastamiseks see ning kasuta kinnijäänud toidutükkide või hallituse eemaldamiseks käsna või hambaharja ja nõudepesuseepi.

Muuda oma mikrolaineahi uueks.
Ära kasuta mikrolaineahju puhastamiseks tugevaid ahjupuhastusvahendeid, valgendit ja muid abrasiivseid keemilisi lahuseid, mis võivad kahjustada selle sisemust. Selle asemel proovi mikrolaineahju pesta nõudepesuvahendiga. Protsessi hõlbustamiseks alusta aurupuhastusega. Kuumuta lihtsalt mikrolaineahjus kaks või kolm minutit tassitäit vett. Seejärel jäta uks veel mõneks minutiks suletuks, lastes mikrolaineahjul auruga täituda. Kui see ei aita, siis kanna mikroka sisemusse söögisooda ja vee pasta ning pühi see ära mikrokiudlapiga. Käi ka välimine osa pesuvahendi ja veega üle.

Pane oma klaasist pliidiplaat särama.
Klaasist pliidiplaati võid puhtaks saada ka lihtsalt pühkides, kuid mõnikord võivad sinna külge kinni jääda kõrbenud toit ja rasv. Selleks tee söögisoodast ja veest pasta, kanna see spaatli või pintsliga ühtlaselt üle pliidi ja lase sel kuivada. Siis täida pihustipudel äädikaga ning pihusta seda pliidile. Kui ala on ühtlaselt kaetud, siis pane pliidi peale soojad ja märjad rätikud. Peale poolt tundi eemalda rätikud ning pühi pliit ringjate liigutustega puhtaks.

Puhasta oma veekeedukann.
Veekeetjas oleva katlakivi eemaldamiseks võid kasutada destilleeritud äädikat. Lisa veekeetjasse võrdsetes osades vett ja äädikat, kuni see on umbes poolenisti täis. Seejärel aja segu keema ja lase keedetud äädikaveesegul 15-20 minutit veekeetjas seista. Lõpuks kalla segu ära ja loputa veekeetja üle. Kui keetja sees on ikka katlakivi või mustust, kasuta käsna karedamat poolt, et eemaldada kõik kinni jäänud mustus.

Hoolitse oma kappide eest.
Enamikke kappe– sealhulgas metallist, plastlaminaat-, värvitud puidust ja vinüülkappe – saab puhastada nõudepesuvahendi ja sooja vee lahusega. Pane pritspudelisse vett ja vahendit ja pritsi seda kappidele, siis pühi kapid üle ning kuivata. Tugevate plekkide korral proovi kasutada söögisoodat ja vett ning pehmete harjastega harja. Kui oled kappide välispinnad puhtaks saanud, siis tühjenda iga kapp ning eemalda tolmuimejaga seal olevad purud ja jäägid. Seejärel pritsi vahendit ka kappidesse ning kindlasti kuivata põhjalikult.

Desinfitseeri oma prügikast.
Isegi kui kasutad prügikastis kilekotti võib see üsna määrdunud olla. Alusta sellest, et tühjenda prügikast ning eemalda ka selle põhjas olevad toidutükid ja muu pudi. Seejärel loputa prügikast üle aias olevat voolikut või dušši kasutades. Kui prügikast on korralikult loputatud, siis kasuta desinfitseerivat puhastusvahendit ja harja, et prügikast ära puhastada. Seejärel loputa ja kuivata see põhjalikult.

Pese ära veeplekid.
Karedast veest jäänud plekkide eemaldamine ei pea olema raske ning kõige parem on selleks kasutada äädikat. Seda pritspudelisse võrdsed osad vett ja äädikat ning pihusta seda vajalikkudesse kohtadesse. Lase sellel seista veerand tundi ning pühi seejärel puhtaks. Ka kroomitud valamutelt saad niimoodi veeplekke eemaldada.

Anna vannimatile vanni.
Vannitoavaibad on hallituse, bakterite ja isegi seente jaoks sobilik koht, seetõttu tuleks neid pesta iga kahe kuni kolme nädala tagant. Enne vannitoavaipade pesemist kontrolli pesujuhiste leidmiseks tootja poolt lisatud silti. Mikrofiibrit või šenilli saab tavaliselt pesta õrna pesupesemisvahendiga pesumasinas, kasutades jahedat vett. Plastikust ja kummist tagaküljega vannimatte saab tavaliselt samuti pesta õrna pesuvahendiga jahedas pesurežiimis. Vältida tuleks aga plast- või kummist tagapõhjaga mattide kuivatis kuivatamist, kuna see võib põhjustada aluspinna pragunemist või isegi sulamist.

Puhasta diivanid ja tugitoolid.
Kanga värskendamiseks on vaja ainult tolmuimejat, mõnda puhast valget lappi, õrnatoimelist läbipaistvat nõudepesuseepi, hobusejõhvist polstriharja ja väikest ämbrit. Alustuseks puhasta pind tolmuimejaga. Seejärel pane väikesesse ämbrisse teelusikatäis läbipaistvat nõudepesuvahendit ja sooja vett. Kasta pehme hari ainult vahu sisse ja pühi kangast väikeste osade kaupa. Lõpetuseks pühi kangas üle puhta niiske lapiga.

Pese ära padjad ja tekid.
Patjade ja tekkide puhastamiseks kasutatav meetod sõltub nende materjalist, seega kontrolli kindlasti pesemisjuhiste leidmiseks tootja hooldusetiketti. Siidid ja sametid nõuavad tavaliselt keemilise puhastusvedeliku kasutamist, samas kui muid materjale, nagu puuvill või polüester, võid pesta ka pesumasinas, kasutades õrna tsüklit ja leiget vett. Padjakatted pese kindlasti patjadelt eemaldatuna.

Lõhnasta oma riidekapp.
Kui su kapp lõhnab veidi liisunult, saad seda värskendada söögisoodaga. Lihtsalt pane avatud karp söögisoodat oma kappi. Seal imab see lõhnu endasse kuni aasta aega. Lihtsalt veendu, et see oleks kohas, kus see ümber ei läheks.

Puhasta lambivarjud.
Parim viis riidest lambivarjude puhastamiseks on esmalt eemaldada tolm mikrokiudlapiga või tolmuimejaga. Seejärel pane vanni või suurde anumasse sooja vett ja lisa mõni tilk õrnatoimelist vedelat pesu- või nõudepesuvahendit. Pane lambivari vette ja puhasta enne vanni tühjendamist mikrokiudlapiga. Lõpuks täida anum uuesti veega ja loputa vari enne, kui selle õhu kätte kuivama paned. Plastikust lambivarjude puhul eemalda kõigepealt tolm ja seejärel pühi varju lapiga ja lahusega, mis on valmistatud mõnest tilgast lahjast nõudepesuvahendist ja soojast veest.

Värskenda madratsid.
Madratsit tuleks korralikult puhastada paar korda aastas. Kui oled voodipesu ära võtnud, puhasta tolmuimejaga madratsi pealmine osa, küljed ja alaosa. Seejärel sega kausis üks tass söögisoodat mõne tilga lavendli eeterliku õliga ja raputa lõhnastatud söögisoodat läbi sõela ühtlaselt üle kogu madratsi. Lase sellel mõni tund mõjuda ja seejärel eemalda see kasutades tolmuimejat. Samuti saad madratsil olevad plekid eemaldada, segades söögisoodat, soola ja vett. Nühi plekki pastaga, lase sel 30 minutit seista ja seejärel pühi üle niiske ja puhta lapiga.

Hoia oma difuusor hallitusevaba.
Eeterlike õlide difuusor võib küll su kodule meeldivaid lõhnu lisada, kuid hallitusega täidetud difuusoris pole midagi toredat. Et see hallitusevaba püsiks, pühi see peale igat kasutamist üle lapi või paberrätikuga. Iga kahe nädala tagant puhasta seda põhjalikult. Alkohol ja vatitikk või vatitups võivad töö ära teha, kuid sa võid difuusorisse lisada ka supilusikatäie äädikat, et saada tõeliselt korralik puhastus.