Kuidas valida tätoveeringut ja selle eest hoolt kanda?

Tätoveeringud on populaarsed paljude inimeste seas ning on väga suur valik erinevaid disaine, mille vahel valida saad. Kui soovid endalegi tätoveeringut, siis enne kui salongi tormad, peaksid teadma, mida oodata. Et tätoveeringut teha pead valima sobiva disaini, tegema koostööd professionaalse tätoveerijaga ning võtma ette abinõusid, et mitte saada ärritusi või löövet.

Tätoveeringu tegemine

1. Tee seda ohutult. Kuigi tätoveering näeb palju parem välja kui suur koorik, on ka uus tätoveering ikkagi haav. Nagu ka muu naha kraapimine, torkamine, lõikamine või augustamine on ka tätoveeringuga risk nakatuda.
• Kui sul on meditsiinilisi probleeme nagu südamehaigus, allergia, diabeet, immuunsussüsteemi mõjutav haigus või kui oled rase – pea esmalt arstiga nõu, kas peaksid võtma kasutusele mingid ettevaatusabinõusid.

2. Mõtle millist tätoveeringut sa tahad. Veendu, et tegu oleks sellise tätoveeringuga, millega sa end mugavalt tunned, seda näidata tahad ja et sa sooviksid seda enda kehale ülejäänud eluks.

3. Tee ligikaudne visand. See ei pea olema täiuslik. Tätoveerijad on kunstnikud ning kui neile annad idee sellest, mida sa soovid, saab tätoveerija sellest inspiratsiooni ammutada.

4. Leia koht kehal, kuhu sa seda soovid. Veendu, et tätoveering sobiks antud kohaga ning ei jääks sinna liiga väike ega liiga suur.

5. Leia tätoveerija. Sõber, kellel on hästi tehtud tätoveering, mis sulle meeldib, oskab kindlasti öelda, kelle juures ta selle tegi. Lisaks võid külastada ka erinevate tätoveerijate kodulehekülgi, et leida tätoveerija, kelle stiil sinule kõige rohkem meeldib. Ära muretse tätoveerija asukoha pärast. Paaritunnine sõit auto või bussiga on väärt seda, et saad enda kehale täpselt sellise kunstiteose nagu sa ihkad.

6. Vali paar ja vaata need järgi. On väga oluline, et veenduksid tätoveerimisstuudio puhtuses ja ohutuses ning, et kõik kasutatavad vahendid oleksid ühekordsed (nõelad, maskid, kindad jne) ja steriliseeritud (kõik muu).

7. Kui stuudio pole puhas. Kui miski paistab imelik või kui tunned end kuidagi ebamugavalt, siis on parem leida endale teine koht, kus tätoveering teha.

8. Oma ülevaadet. Siin on näide, mida oodata:
• Tätoveerija peseb enda käed bakterivastase seebiga.
• Tätoveeritatav ala sinu kehal puhastatakse.
• Tätoveerija paneb kätte puhtad ja värsked kindad, võimalik et ka maski.
• Tätoveerija seletab sulle steriliseerimise protseduuri ning avab ühekordselt kasutatavad vahendid (nõelad ja muu selline).
• Kasutades tätoveerimismasinat joonistab tätoveerija sinu tätoveeringu kontuuri.
• Kontuur puhastatakse bakterivastase seebi ja veega.
• Steriilsed, paksemad nõelad kinnitatakse tätoveerimismasinale ja tätoveerija hakkab varjutama sinu disaini.
• Veri eemaldatakse steriilse ja ühekordse rätikuga või muu taolisega.
• Kui tätoveering on valmis, puhastatakse see veelkord ning pannakse peale plaaster.

9. Vali tätoveerija kelle töö sulle kõige rohkem meeldib. Räägi talle enda tätoveeringu soovist, milline see on, kuhu seda soovid, kui suurt jne.

10. Pööra tähelepanu piirkonnale, kuhu tätoveeringut soovid. Tätoveerija raseerib selle koha. Ära raseeri seda ise, kuna sa võid kogemata nahka kahjustada.

11. Vaata üle pilt, mis sinu kehale tätoveeritakse. Pea meeles, et see jääb alatiseks sinuga. Kui on midagi mis sulle tätoveeringu juures ei meeldi, isegi kui tegu pisiasjaga, siis anna sellest tätoveerijale teada. Tätoveerija üldiselt ei solvu ning ei võta seda isiklikult, kui aga ta muutub vihaseks või kaitsvaks sinu soovitud muutuste pärast, siis mine tee enda tätoveering kuskil mujal. Sina oled see, kes selle tätoveeringuga peab elu lõpuni olema ning kui tätoveerija ei ole valmis seda sinu jaoks imeliseks tegema, siis pole ta sinu jaoks õige.

12. Lõõgastu. Kindlasti oled sa närvis, kuid katsu end maha rahustada nii palju kui võimalik. Tätoveerija annab endast parima, et see väga valus poleks. Kui toolile maha istud, siis laula mõttes midagi või räägi tätoveerijaga juttu. Tee kõike seda, mida ta ütleb.

13. Vaata valmis tätoveering üle. Veendu, et ta midagi ei unustanud.

Esialgne puhastamine ja hooldus

1. Kuula enda tätoveerijat. Kui sa oled teinud oma kodutöö ning valinud hea tätoveerija, siis räägib ta sulle, kuidas uue tätoveeringu eest hoolt kanda. Igal tätoveerijal on kergelt erinev arvamus, kuidas seda kõige parem teha on, kuid ära muretse, neil on aastate jagu kogemusi ning nende meetodeid on proovitud ja testitud.
• Mõtle enda tätoveeringust kui garantiist, kui sa ei järgi tätoveerija juhendeid, siis jääd sellest garantiist ilma ning lõpptulemus ei pruugi jääda nii ilus kui peaks.
• Järgnevad juhendid võivad erineda sellest, mida sinu tätoveerija sulle rääkinud on, kuid peaksid siiski sulle abiks olema.

2. Hoia katet peal 2-6 tundi. Kui tätoveering on valmis, puhastatakse see, kantakse peale bakterivastast kreemi ning kaetakse kinni plaastri või millegi taolisega. Kui oled lahkunud tätoveerija juurest, pea vastu kiusatusele ning ära katet eemalda. See kaitseb sinu tätoveeringut õhus olevate bakterite eest, mis võivad tungida sinu katkisesse nahka. Plaaster peaks olema peal vähemalt kaks tundi, enne kui selle eemaldad.

3. Eemalda plaaster ettevaatlikult. Enamus tätoveerijaid nõustub, et tätoveering peaks kaetud olema vähemalt kaks tundi, kuid maksimaalne aeg varieerub 4-6 tunni vahel. Plastikuga kaetud tätoveeringud on erandid ning need ei tohiks uuel tätoveeringul olla kauem kui kaks tundi.
• Plaastri eemaldamiseks leota seda soojas vees, et see sinu nahka ei kisuks. See peaks märjana kergelt ära tulema.

4. Pese õrnalt tätoveering. Enamus tätoveerijaid soovitavad leiget vett ja õrna ning lõhnavaba antibakteriaalset seepi. Kasuta enda käsi, et õrnalt tätoveeringut hõõruda, eemaldades kõik jäljed verest või tindist. See aitab eemale hoida liiga varajast koorikut. Ära kasuta pesukinnas või švammi, et tätoveeringut puhastada, kuna neis võivad bakterid peituda.
• Ära hoia tätoveeringut otsese vee all. Pese seda pritsides käega vett peale. Kraanist tulev veejuga võib olla liiga karm sinu uuele tätoveeringule..
• Kui sinu tätoveering katab suurt osa sinu nahast, siis on kõige lihtsam seda pesta dušši all.

5. Patsuta tätoveeringut pehme ja õrna rätikuga. Kui oled enda tätoveeringu pesnud, peaksid seda õrnalt kuivatama paberrätikuga. Ära hõõru tätoveeringut. Kui enamus vett on eemaldatud peaksid jätma tätoveeringu katmata 20 minutiks või kuni tunniks ajaks. See laseb tätoveeringul hingata ning aurustuda üleliigsel niiskusel.
• Iga kord kui su tätoveering saab märjaks või seda pesed peaksid laskma sellel niimoodi õhu käes hingata.

6. Pane peale lõhnavaba, veebaasil antibakteriaalset salvi. Kui su tätoveering on täielikult kuiv ja nahk kiskuma hakkab, võid panna peale salvi. Pane ainult väga õhuke kiht ning hõõru seda õrnalt kuni see naha sisse imendunud on. On väga oluline, et sa ei kasutaks palju salvi, kuna niimoodi võid tätoveeringult lämmatada ja ergutada bakterite kasvu.
• Sa peaksid salvi kasutama iga kord kui tätoveeringut pesed, vähemalt kaks korda päevas. Niimoodi 3-5 päeva või seni, kuni tätoveering kooruma hakkab. Peale kooruma hakkamist võid kasutada tavalist, lõhnavaba niisutajat.
• Ära kasuta petrooliumi põhjal tehtud tooteid nagu vaseliin, kuna need on liiga rasked ning võivad poore ummistada ning tätoveering võib muutuda hägusamaks.

7. Pese ja niisuta tätoveeringut. Vähemalt kaks korda päevas senikaua kuni koorik on kadunud. See võib võtta aega 3-6 nädalat, olenevalt tätoveeringu asukohast ja suurusest. Kui tätoveering on sinu käel, randmel, jalal või muus kohas, kus ta on rohkem paljastatud pisikutele, siis peaksid pesema seda tihedamini.

Mida vältida

1. Ära kratsi ja noki uut tätoveeringut. Kui tätoveering paraneb, tuleb sinna peale koorik. See on normaalne ning koorikul tuleks lasta ise kuivada ja maha langeda. Ära ürita seda protsessi kiirendada koorikut nokkides. See võib põhjustada selle, et koorik kukub täielikult maha ning jätab sinu tätoveeringusse auke või heledamaid laike.
• Kui su käed või küüned pole puhtad võid samuti tätoveeringut nakatada. Sa pead alati pesema käed ära antibakteriaalse seebiga enne kui tätoveeringut puudutad ning sa ei tohi mitte kunagi kellegil teisel seda puudutada lasta sellel ajal kui see paraneb.
• Sügelemist saad leevendada kui õrnalt tätoveeringut patsutad või sellele salvi peale paned.

2. Väldi tätoveeringu leotamist. Kuni tätoveering on täielikult paranenud peaksid vältima ujumist ning isegi vannis olemist. Liiga palju vett võib kahjustada tätoveeringu väljanägemist ning vannis või meres olev vesi võib sisaldada mustust, baktereid ja kemikaale, mis võivad tekitada nakkust.
• Vannis või dušši all käies tee seda lühidalt, soovitatavalt alla 5-6 minuti,

3. Ära paljasta tätoveeringut otsesele päikesevalgusele. Päikesevalgus on uue tätoveeringu suurim vaenlane. Karmid kiired võivad põhjustada nahal ville ning pleegitata tätoveeringu värve. Hoia tätoveeringut päikesest eemalt vähemalt 3 – 4 nädalat, seni kuni see on täielikult paranenud.
• Peale seda peaksid ikkagi tätoveeringut päikese eest kaitsma kandes nahale vähemalt SPF 30 päikesekaitset. See hoiab tätoveeringu värve kauem erksana.

4. Väldi kitsaid riideid. Ära kanna kitsaid riideid kohtades, kus need tätoveeringuga kokku puutuvad, eriti just alguses. Riie võib kleepuda tätoveeringu külge ning seda on valus eemaldada.
• Kui riie tätoveeringu külge kinni jääb, siis ära tõmba! Niisuta piirkond veega, see peaks aitama riiet tätoveeringult eemaldada ilma seda kahjustamata.

5. Väldi trenni tegemist. Tätoveeringud, mis katavad suuremaid kehapindu või asuvad liigeste lähedal (nagu põlvede ja küünarnukkide) võivad kauem paraneda, kui palju liigutusi teed. Väldi üleliigset liigutamist paar päeva peale tätoveeringu tegemist.
• Kui sinu töö nõuab sult füüsilist aktiivsust on parem teha tätoveering reedel, et sellel oleks aega nädalavahetusel paraneda.

Lisaks:
• Ära raseeri enne, kui tätoveering on täielikult paranenud.
• Ära pese värsket tätoveeringut kuuma veega. Kuum vesi avab nahapoorid ning teeb sinu tundlikule nahale haiget.
• Sügeluse vastu aitab ka külm.
• Väldi sauna, kuna niiskus võib pigmenti eemaldada.
• Esimesel kolmel ööl mähi enda tätoveering kinni, et magamise ajal bakterid sinna ei pääseks.
• Isegi kui su tätoveering on paranenud võid tunda väikesi kühme. See on sellepärast, et tint vajab veel sisse seadmist. See võtab aega umbkaudu neli nädalat.

 

Suures valikus erinevaid ajutisi tätoveeringuid – 20 lehte pakis

Veekindel 3D liblikaga tätoveering – 2 tk

Pimedas helendavad värvid

Kvaliteetsed hennatätoveeringud – 6 tk

Õlivärvid näole ja kehale

Stella Salaka
Stella Salaka
Articles: 356