Harjumused, mis muudavad sind kergemini ärrituvaks


Kui oled tihti ärritunud, siis võivad põhjuseks olla need harjumused

Vahel ärritunud olemine on täiesti normaalne, näiteks kui oled väga väsinud, kui sind ümbritsev keskkond on liiga lärmakas või kui istud kinni liiklusummikus. Mõningatel juhtudel, näiteks liiklusummikus olles, ei saa olude muutmiseks midagi teha. Küll aga on võimalik muuta oma suhtumist sellesse. Kuid on mitmeid asju, mida me iga päev teeme, mis mõjutavad meie meeleolu ja mida on meil võimalik ise kontrollida ja mõned neist on harjumused, mis on nii kinnistunud, et me ei pruugi neist isegi teadlikud olla.

Siin on mõned viisid, kuidas võid end iga päev tahtmatult ärrituvamaks muuta ja mida sa ette võtta saad:

Päev otsa toas olemine

Kogu päeva toas viibimine mõjutab meeleolu negatiivselt. Loomuliku valguse puudumine ajab segi “sisemise kella”. Seda arvesse võttes, peaks võimaluse korral iga päev väljas viibima. Ideaalis oleks selleks hommikune aeg ning vähemalt 45 minutit.

Lõunasöögi vahelejätmine

Eks seda ole me varemgi kuulnud, aga tõsiselt: Kas sa oled täna hommikusööki söönud? Aga lõunat? Kas sa sõid siis, kui esmast nälga tundsid või lükkasid seda võimalikult kaua edasi? Vaimse heaolu spetsialistide sõnul on teada, et ebatervislikud toitumisharjumused võivad olla põhjuseks meeleolumuutustele. Sageli on süüdlaseks ebatasakaalustatud toitumine ja veresuhkru kõikumine.
Kui su veresuhkur langeb, püüab keha seda tõsta pumbates välja epinefriini, mis võib panna su südame kiiremini lööma ning peopesad higistama ning muuta sind ärevaks ja tujukaks.
Kui märkad, et lükkad tööpäeva jooksul söömist muudkui edasi, siis pane endale meeldetuletused või äratused, et saaksid oma söömisharjumused regulaarseks ning vältida ärritumist.

Reageerid liialt telefonile

Deloitte’i 2015. aastal läbi viidud uuringu kohaselt kontrollisid ameeriklased kõigis vanuserühmades oma telefone keskmiselt 46 korda päevas. See väike asi juhib aga meie tähelepanu pidevalt kõrvale ning segab keskendumist. Kui telefoni hääletuks panemisest ei piisa, siis jäta telefon hoopis teise tuppa.

Emotsionaalselt kurnavate asjade lugemine või vaatamine enne magamaminekut

Ükskõik kas krutid sotsiaalmeediat ning loed masendavaid uudiseid või vaatad oma lemmikut krimisarja- mõlemad võivad sinu tuju mõjutada. Kuigi see ei mõjuta kõiki ühtemoodi, võivad osad inimesed saada emotsionaalsete lugude lugemisest või vaatamisest saada rahutu tunde, mis häirivad ka ööund.
Proovi piirata uudiste ja sotsiaalmeedia tarbimist kahele või kolmele kindlale korrale päevas või kehtesta endale reegel „Pärast kella 18:00 uudiseid ei vaata/loe”, et su aju saaks mõni tund enne magamaminekut rahuneda.

Enne magamaminekut alkoholi joomine

Ei, alkohol ei aita sul paremini magada. Kuigi see võib anda sulle lõõgastunud tunde ning aidata magama jäämisel, vähendab see REM und, mis on kõige taastavam unefaas. Kuna alkohol on kesknärvisüsteemi pärssiv aine, võib see süvendada depressiooni sümptomeid. Kui sulle meeldib õhtul kokteili nautida, joo see ära kohe pärast tööd, mitte enne magamaminekut.