Kuidas kaitsta oma silmi arvuti kasutamisel?

 

Kuidas arvuti eest oma silmi kaitsta?

 

Eksperdid nõustuvad, et arvuti taga aja veetmine võib põhjustada silmadele palju koormust. Kuigi koormus ei ole tavaliselt otseselt kahjulik, võib see põhjustada häirivaid sümptomeid nagu näiteks kuivi ja väsinud silmi, silmade vesistamist ja valgustundlikust ning peavalu. Uuringud näitavad, et lihtsate muudatuste tegemine, nagu ekraani ümberpaigutamine, silmade pilgutamine, pauside tegemine ja valgustuse reguleerimine aitab vältida silmade väsitamist.


Silmade kaitsmine arvuti kasutamise ajal

 

1. Istu ekraanist piisavalt kaugel. Tavaliselt tähendab see seda, et ekraanist tuleks vähemalt käesirutuse kaugusel olla. Siruta käsi sirgelt välja- kui saad sõrmedega ekraani puudutada, siis istud sa ekraanile liiga lähedal.

 

2. Arvuti ekraan peaks olema 10-12 cm silmadest allpool. Ideaalis peaksid sa ekraani vaatama umbes 15-20 kraadise nurga all. See tagab selle, et silmalaud katavad suurema osa sinu silmamunadest, mis hoiab silmad niisutatud ja tervetena.

 

3. Aseta muu materjal õigesti. Kui kasutad töötamise või õppimise ajal ka raamatuid ja muid pabereid, siis võid sa silmi liigselt pingutada. Kui need on liiga madalal, siis peavad su silmad iga kord kui neid vaatad, uuesti fookustuma ning see põhjustab silmade väsimust. Samuti võid niimoodi kaelale lisapinget tekitada, kuna liigutad seda liiga sageli, et allapoole vaadata. Materjalid peaksid asuma klaviatuuri kohal ning ekraani all. Selleks võid kasutada dokumendihoidjat või mõnda raamatut, et toetada materjali mõni sentimeeter kõrgemale ja aidata nii silmadel puhata.

 

4. Pilguta sageli. Loomulikult pilgutab inimene umbes 20 korda minutis, kuid ekraanile keskendudes võib selle sagedus langeda poole võrra. See tähendab seda, et arvutiga töötamise ajal on palju suurem oht sinu silmadel liiga kuivaks muutuda. Kuna loomulikult sa nii tihti ei pilguta, siis pead olema sellest teadlik ja ise seda tegema.
• Pilguta silmi iga 5-10 sekundi tagant.
• Kui leiad, et see häirib sind liiga palju, siis proovi teha pause. Iga 20 minuti järel pööra pilk 20 sekundiks ekraanilt kõrvale. See võimaldab sul loomulikult pilgutada ja silmi uuesti niisutada.

 

5. Reguleeri ekraani valgustust. Sinu ekraan peaks olema vastavuses ruumi valgustusega. Kui sa kasutad arvutit erksalt valgustatud ruumis, siis pane ekraani heledus suuremaks. Kui aga tuba on hämaram, siis tee ka ekraanivalgustus hämaramaks. Kuigi ekraan peaks olema ruumi heledaim objekt, ei tohi see olla pimedas ruumis liiga eredaks sätitud.
• Su silmad annavad sulle tihtipeale märku, kui ekraan pole korralikult valgustatud. Kui tunned, et su silmad on pinges, proovi heleduse sätteid töökeskkonnaga võrreldes kohandada.

 

6. Vähenda ekraani peegeldamist. Ümbritsev valgus võib sinu arvutiekraanilt peegelduda ja sinu silmi liigselt koormata.
• Hoia arvutiekraan puhtana. Ekraanile kogunenud tolm võib valgust sinu silmadesse veelgi rohkem peegeldada. Pühi ekraani regulaarselt selleks mõeldud lapiga.
• Ära istu arvutis nii, et aken on su selja taga, muidu peegeldub päike ekraanilt tagasi sinu silmadesse. Kui seda vältida ei saa, siis kata aken ruloo või kardinaga, et vähendada päikese peegeldumist.
• Kasuta väiksema võimsusega lambipirne. Laua- ja laelampides olevad väga eredad pirnid peegelduvad ekraanilt vastu. Kui su tööruum on väga valgusküllane, vaheta pirnid vähem võimsate vastu.

 

7. Tee regulaarselt pause. Soovituslik on iga kahe tunni tagant teha veerand tundi pausi. Selle ajal peaksid sa silmi rohkelt pilgutama, vahepeal need sulgema ja laskma neil puhata, et nad uuesti niisutatud saaksid.
• See on hea nõuanne ka üldise tervise kaitsmise jaoks. Pikaajaline istumine võib olla kahjulik seljale, liigestele, kehahoiakule ja kaalule. Kasuta neid pause enda venitamiseks ja ringi kõndimiseks, et vältida pikaajalise istumise kahjulikke mõjusid.

 

8. Uuri spetsiaalsete prillide kohta. Mõned prillid on spetsiaalselt nii toonitud, et vähendada arvutiekraani pimestamist. Neid saad osta niisama ning neid on võimalik ka kohendada vastavalt sinu nägemisele.

 

9. Lõpeta õigel ajal arvutis olemine. Lõpeta töötamine kui sul tekivad pinge sümptomid. Need sümptomid ei ole püsivad ning peaksid taanduma siis, kui oled ekraanist mõned tunnid eemal olnud. Need võivad aga põhjustada märkimisväärset ebamugavust ning nende eiramise korral võivad tekkida ka püsivamad silmaprobleemid.
• Sümptomiteks on näiteks peavalu, silmade väsimus, udune nägemine, silmavärvi muutumine ja kaela ning õlgade valulikkus.

 

 

Stella Salaka
Stella Salaka
Articles: 356