Kuidas värvida mune looduslike vahendeid kasutades?


Oled väsinud kasutamast ebaloomulikke kemikaale munade värvimiseks? On võimalik värvimiseks kasutada 100% looduslike vahendeid. Tõenäoliselt on sul juba paljud nendest koostisosadest enda köögis olemas. Alustades kohvist, mustikast, peedist ja spinatist- on palju koostisosi, mis annavad su munadele ereda ja loodusliku värvi.

Värvimise ettevalmistamine

  1. Osta suured munad. Kõige paremini jääb värv peale valgetele munadele, kuid ka pruune mune saab värvida, lihtsalt värv jääb tagasihoidlikum. Kogus sõltub sellest, kui palju mune sa värvida tahad.
  2. Keeda munad. Enamus inimesi eelistab munad keeta enne värvimist. Samuti on võimalus muna sisu välja puhuda ning värvida koort.
    • Kui soovid värvida koori, siis torka munasse auk, mis on natuke suurem kõrreotsast. Hoia muna kausi kohal, võta kõrs, pane see auku ning puhu, et muna sisu täielikult välja tuleks. Loputa koor üle ning lase sellel siis kuivada.
  3. Pese munad. Pese munad õrnalt üle kasutades pesuvahendit. Lase seejärel neil kuivada. Munade pesemine uhab nende pinnalt ära kõik ülejäägid, mis võivad muidu värvimist mõjutada.

Vahendite valimine

  1. Tee enda värv looduslikest vahenditest. Mõtle selle peale, mis värvi sa mune värvida sooviksid. Pead läbi lippama poest või otsima enda köögist koostisosi, et saada seda värvi, mida soovid.
  2. Kasuta peeti, et mune punaseks värvida. Pane kokku kaks tassitäit riivitud peeti ja kaks tassitäit vett. Kui soovid telliskivi tooni punast, siis võta kolm või rohkem supilusikatäit paprika pulbrit ning lahusta see ühes tassitäies vees.
  3. Tee kollane või kuldne, kasutades sibulakoori. Võta kaks pihutäit kollaseid või pruune sibulakoori ning sega need kokku kahe tassitäie veega.
    • Kui soovid rikkaliku kollast tooni, siis võta üks suur tükeldatud porgand ning pane see ühte tassitäite vette.
    • Kui soovid helekollast värvi saavutada, siis võta neli kotikest kummeliteed ja pane need ühte tassitäite vette.
  4. Kasuta spinatit või heina, et teha rohelist värvi. Lisa kuni neli tassitäit spinatit või heina nelja tassitäiele veele.
  5. Sinise värvi saad punasest kapsast või mustikatest. Pane ühte tassitäite vette kaks tassitäit rebitud punast kapsast. See toimib ainult valgetel munadel, pruunid munad muutuvad roheliseks.
    • Võta 450 grammi külmutatud mustikaid ja sega need kahe tassitäie veega, et luua hele marmorsinine.
  6. Pane neli supilusikatäit tšillipulbrit tassitäite vette, et saada oranž värv.
    • Kahvatu oranži saamiseks kasuta kahte supilusikatäit paprikat ühes tassitäies vees.
  7. Võta üks liiter täistugevusega jõhvikamahla, et saada heleroosa värv. Tumeroosa jaoks kasuta ühte liitrit peedimahla, mis on veega lahjendatud.
  8. Tee pruun värv liitrisest tugevast kohvist. Või sega kaks supilusikatäit tilliseemneid ühte tassitäite vette.
  9. Lilla värvi saad punasest veinist või viinamarjamahlast. Kasuta kahte tassitäit punast veini, et saavutada tumelilla värv.
    • Lavendlivärvi jaoks kasuta ühte tassitäit viinamarjamahla, millesse on segatud üks supilusikatäis äädikat.

Munade dekoreerimine

  1. Kasuta valget rasvakriiti, et mune dekoreerida. On erinevaid mooduseid kuidas dekoratsioone lisada munadele enne nende värvimist. Üks võimalus on kasutada valget rasvakriiti ja joonistada muna peale. Rasvakriidis olev vaha ei võta enda sisse värvi, nii et sinu disain paistab läbi värvitud muna.
  2. Tee muster kasutades kummipaelu. Mähi muna kummipaeltesse. Võimalusel kasuta erineva laiusega kummipaelu. Jäta osa koorest paljastatuks ning nii saad mustrilise muna.
  3. Laigulise efekti jaoks kasuta kõiki koostisosi korraga. See meetod on hea viimase paari ülejäänud muna värvimiseks. Kasuta ülejäänud koostisosi ja sega need alusel kokku, et saada laiguline värviline muna.

Munade värvimine

  1. Vali esimene värv. Iga värv tuleb teha eraldi. Sama alust võid küll kasutada, kuid pead selle enne järgmist värvi puhtaks pesema.
  2. Tee värv vee ja äädikaga. Kasuta iga tassitäie koostisosade jaoks ühte tassitäit äädikat. Võta enda valitud koostisosa ning nii palju vett kui vaja. Näiteks nelja supilusikatäie tšillipulbri jaoks vajad ühte tassitäit vett. Pane kõik koostisosad alusele, mis poleks tehtud metallist.
    • Äädikas olev hape loob ideaalsed tingimused värvi jaoks. Munad, mis on värvitud äädikaga, tulevad kõige erksamad.
  3. Pane munad potti. Võta see koostisosa, mille sa valisid, ja sega kokku vee ja äädikaga. Lase vesi keema.
  4. Kui vesi on keema läinud, siis keera tuli tasaseks. Lase veel tasaselt podiseda 15-20 minutit. Seejärel eemalda pott pliidilt.
  5. Võta lusikaga munad välja. Tupsuta ülejääv värv ära paberrätikuga. Aseta munad kuivama. Ülejäänud värv tupsuta ära ainult siis kui oled värviga rahul. Kui mitte, siis:
    • Sa saad sügavama värvi, kui lased munadel jahtuda potis, enne kui neid kuivama asetad.
  6. Tee värv tugevaks. Võta jahtunud munad ja pane need kaussi. Võta sõel ja sõelu värvivesi. Kalla värvivesi munadele ja pane need külmkappi. Hoia neid seal mõni tund või terve öö.
  7. Kasuta oliivi- või taimeõli, et sära lisada. Naturaalsete koostisosadega värvitud munadel on matt tulemus. Pane paar tilka oliivi- või taimeõli munadele ja hõõru seda riidetükiga, et saada särav lõpptulemus.

Linnupesa koos munadega

Vorm “Lihavõttejänes munadega”

Sügelemisvastane ja niisutav munašampoon

Kooruvad dinosaurused – 4 tk komplektis

Malmist pann kolme muna praadimiseks