Kuidas kotilt halba lõhna eemaldada?

Trennikotid, seljakotid ning käekotid- kõik need võivad aja jooksul halvasti lõhnama hakata. Õnneks on erinevaid mooduseid selle lõhna eemaldamiseks, et sinu kott lõhnaks kui uus. Enamus kotte pole pestavad nii, et kasuta erinevaid variante ebameeldivatest lõhnadest lahti saamiseks. Kui su kott aga pestav on, siis korralik pesu pesumasinas eemaldab sellelt haisu.

Mittepestavatelt kottidelt lõhna eemaldamine

  1. Jäta kott välja värske õhu kätte. Vahel piisab vaid korralikust õhutamisest, et kott paremini lõhnama hakkaks. Tee kotil kõik lukud ja taskud lahti ning jäta terveks päevaks välja. Kui halb lõhn ei kao, siis võta ette edasised sammud.
    • Vali õhutamiseks ilusa ilmaga päev, et kotile vihma peale ei sajaks. Võid koti jätta ka katusega rõdule.
    • Nuusutamiseks too kott tagasi tuppa, kuna värskes õhus ei pruugi sa haisu tunda.
  2. Pühi koti sisemus üle äädikalahusega. Tee soojast veest ja äädikast 1:1 lahus. Lisa tilgake nõudepesuvahendit ning sega kuni lahus vahutama hakkab. Kasta puhas lapp või käsn segusse ning pigista suurem osa vedelikku välja. Pühi koti sisemust niiske lapiga ning vajadusel niisuta uuesti.
    • Veendu, et lapp oleks ainult niiske, mitte tilkuv.
    • Kui sa pole kindel, mis materjalist su kott tehtud on, siis pane natuke lahust mittenähtavasse kohta ning lase sellel olla mõned minutid. Kui sa ei näe värvimuutust või kahjustusi, siis peaks see olema sinu koti jaoks ohutu.
  3. Kanna kotile lõhnaeemaldajat. Pritsi koti sisemusse poest ostetud halva lõhna eemaldamiseks mõeldud lõhnaeemaldajat. Hoia kotti lahti, et see tuulduda saaks. Kui vahend on kuivanud, siis kontrolli kas lõhn on läinud.
    • Kui kotti puhastad, siis pritsi vahendit ainult sissepoole. See võib välisele pinnale kahjustusi tekitada, eriti kui kott on nahast tehtud.
  4. Puista koti sisse soodat. Sooda võib haise eemaldada terves sinu kodus ning sealhulgas ka kotis. Puista soodat otse kotti või pane sooda plastikust kilekotti ning jäta see avatuna kotti seisma. Puhastatav kott pane kinni ning lase soodal paar tundi olla, et see saaks haisu eemaldada.
  5. Kasuta kassiliiva. Kassiliiv sisaldab lõhnu eemaldavaid elemente ning võib töötada samamoodi nagu sooda. Pane kassiliiva mõnda anumasse ning jäta see avatuna kotti kuni üheks nädalaks. Kott pane kinni ning lase kassiliival oma tööd teha.
    • Aseta kott kuhugi, kus see ümber ei lähe. Kui kassiliiv kotis laiali läheb, siis võib seda kotist raske eemaldada olla.

Nailonist ja purjeriidest kottide pesemine

  1. Kontrolli sildilt, et näha kas antud kotti võib masinas pesta. Osad kotid, eriti trennikotid, mis on nailonist tehtud, on masinapesu sõbralikud. Otsi kotilt kirja “machine wash” või sümbolit, mis kujutab veeämbrit. Mõlemad tähendavad seda, et võid antud kotti pesumasinas pesta.
    • Kotil võib olla ka silt, kus on veeämber ja käsi. See tähendab seda, et kotti võib pesta ainult käsitsi. Kui ämbrile on X peale tehtud, siis tähendab see seda, et pesta ei tohi ning kasutada võib ainult kuivpuhastust.
  2. Raputa kotti, et pudist lahti saada. Enne koti masinasse panemist veendu, et seal midagi sees ei ole. Keera kott prügikasti kohal tagurpidi ja raputa. See võib samuti eemaldada pudi, mis halba lõhna põhjustab.
    • Kui koti sisemus on väga must, siis kasuta selle puhastamiseks tolmuimejat.
  3. Pane kott pesumasinasse ning kasuta tavalist pesutsüklit. Pese kotti üksinda, mitte koos teise pesuga. Enne masinasse panekut pane kinni kõik lukud. Eemalda kõik eemaldatavad asjad nagu näiteks kotirihm. Soovi korral võid neid eraldi pesta.
  4. Lisa 120 ml ehk 1/2 tassitäit äädikat loputustsüklile. See aitab eemaldada haisu. See on valikuline, kuna tavaline pesuvahend võib samuti halvast lõhnast jagu saada.
  5. Enne koti kasutamist lase sellel täielikult kuivada. Enamusi kotte ei tohi kuivatisse panna nii, et lase kotil õhu käes kuivada. Ava kott, et selle sisemus saaks kuivada ning sinna ei tekiks kopitunud lõhna. Kiiremaks kuivamiseks võid kasutada fööni, mis on seatud madalale kuumusele.

Mugav väike spordikott

Mahukas purjeriidest õlakott meestele

Mustrilised rannakotid köitest sangadega

Kevadistes toonides retrod seljakotid

Paljude vahedega seljakotid