Kuidas säästa raha ning kärpida kulutusi?

Iga kuu lõpus valitseb su rahakotis vaid tühi tuul? Oled juba ammu mõelnud, et peaksid hakkama raha koguma, kuid millegipärast pole suutnud sentigi kõrvale panna? Järgnevad säästunipid aitavad sul vähem kulutada ja rohkem alles hoida.

1. Poes käimine.

Toidu peale läheb palju raha, sest süüa on ometigi vaja. Siiski annab ka siin kokku hoida.
Tee endale kõikide nende poodide kliendikaardid, milles sa enim käid. Nendega saad kuu lõpuks päris asjaliku summa säästa, kui ostad asju, millel parajasti odavam hind. Paljude kaartidega kogud veel lisaks ka nn boonusraha, mida saad kasutada ostude eest tasumiseks.
Mõtle kodus läbi, mida sa järgnevatel päevadel süüa teha kavatsed ja tee vajalikest asjadest nimekiri ning pea sellest poes olles kinni. Niimoodi ostad koju vähem ebavajalike ja ka ebatervislike asju, lisaks ei lähe ka midagi meelest.
Poodi mine alati täiskõhuga. Tead ju küll seda tunnet, kui kõht koriseb ja valmistoidu letist möödudes neid hõrke aroome tunned. Tühja kõhuga teed paratamatult rohkem impulsiivseid oste.
Kui ostad asju, mis kergesti ei rikne (näiteks kuivained, pesupulber, tualettpaber) siis on suurem alati parem, sest tuleb pikemas perspektiivis odavam, kuna ka pakendi eest pead sa samuti maksma. Kergesti riknevate toitude puhul tuleks aga läbi mõelda, kui palju sa seda sööd, sest kui pool pead ära viskama, kuna see halvaks läinud saad kasu asemel kahju.
Vaata kilohinda. Kui võrdled lihtsalt toote hinda, siis võib odavam kallimaks osutuda, sest seal võib koguselt vähem olla.
Küpseta ise. Poes valmistoite ja saiakesi ostes läheb hulga rohkem raha kui ise kodus teha. Ka väljas söömas ei tasuks tihi käia.

2. Arved.

On juba lapsest saati meile kõigile pähe taotud, et ruumist lahkudes tuleb tuli kustutada. Ja seda tulekski teha, et elektrit säästa. Samuti lülitada välja ka kõik telekad, raadiod, arvutid ja muu selline kui neid parasjagu ei kasutata. Isegi unerežiimis võtavad asjad elektrit.
Kui paned käima nõudepesu- või pesumasina, siis lao see alati täis. Niiviisi pesed sama elektrikulu ja pesuvahendiga rohkem asju puhtaks.
Vesi kinni! Hambaid harjates ei pea kraan jooksma. Sama kehtib ka dušši võttes- kui shampooni ja palsamit juustesse paned, pole ka veel vaja joosta.
Vii end elektritariifidega kurssi. Öösiti ja nädalavahetusel on elekter odavam. Tuleb kasulikum just sellel ajal suuremaid kokkamisi ja pesupesemisi ette võtta.
Igakuised arved lase endale meilile saata. Enamus firmasi võtavad paberarvete saatmise eest lisatasu.

3. Shoppamine.

Ära osta asju hetke ajel. Pole ju vaja neljandat musta särki, mis näeb välja peaaegu samasugune kui eelnevad. Või siis neid meeletult kõrgete kontsadega kingi, milledega sa nagunii käia ei suuda. Kui millegi järgi otsest vajadust pole, siis pole vaja ka sellele raha raisata.
Kui sul on Facebook, liitu oma kodukoha taaskasutuskeskusega. Seal saad anda ära enda asju, mida sul vaja pole ning odavalt soetada asju, mida sul vaja on.
Tehnikat ja mööblit soetades hoidu järelmaksudest. Kui just kiirelt vaja pole, siis kogu ja osta kohe välja. Järelmaksuga asju võttes läheb küll kuus vähem raha, kuid lõppkokkuvõttes maksad palju rohkem.
Ära osta kuupäeva ületanud või sellele lähenevaid meigi- ja nahahooldus tooteid. Hind võib küll ahvatlev olla, aga sellest pole kasu, kui dušigeel ebameeldivalt haiseb ja šampoon juuksed rasvaseks jätab. Ilutoodete soetamisel tasub enne ka nende kohta uurida, milline kõige paremini just sulle sobida võiks. Googeldades toodet mis sind huvitab, leiad kindlasti mõne blogipostituse kus kirjutatakse kas toimib nii nagu lubatud.

Kohe kindlasti aga säästad  raha kui poest ostmise asemel tellid oma riided ja muud vajalikud tooted internetist. Miinuseks on küll see,et ei saa eelnevalt toodet katsuda ning ei saa seda peale maksmist kohe kasutama hakata aga kas toote kohe kättesaamine on väärt niipalju,et maksta selle eest  kahe-kolmekordne hind?  Jah, keskmiselt tõesti niipalju ning mõningate toodete puhul on hinnavahe isegi veel suurem. Vaata kasvõi meie tootekataloogi ning veendud selles ise: Tootemaailm tootekataloog

Kindlasti tasub poest ostmise asemel internetist tellida kingitused sünnipäevadeks,jõuludeks jne kuna sünnipäevasid ja jõule teab igaüks ette,et millal need saabuvad. Nii saad  säästa tunduvalt hindades ning lisaks saad kulud jaotada pikema aja peale. Näiteks kui ei ole vaja  joosta detsembris poodi kingitusi ostama ning kulutada hetke emotsioonide ajel meeletuid summasid,siis saad lubada omale palju uhkema aastalõpupeo või on isegi võimalik,et on ka  uue aasta alguses veel  midagi taskupõhjas.

Olenevalt  tarbimisest ning vajadustest võid internetist tellides säästa aastas tuhandeid eurosid või kui säästmine ei ole Sulle oluline siis saad lubada lihtsalt selle võrra  rohkem asju  endale või siis minna säästetud raha eest kasvõi reisile näiteks. Miks mitte?

4. Vaba aeg.

Tihtipeale avastad reisilt tagasi tulles, et raha on rohkem kulunud kui sa alguses planeerisid.
Võrdle pakkumisi. Internetis on mitmeid lehekülgi, mis pakuvad soodsaid lennupileteid ning viimase hetke pakkumisi. Ära kunagi võta esimest ettejuhtuvat, kuna veidikene uurides võid koos perega reisile minnes lausa sadu eurosi kokku hoida. Ööbimiskoht tuleks valida turismipiirkonnast natuke kaugemale, seal asuvad palju odavamad hotellid. Kui oled asjalik ja valdad hästi inglise või kohalikku keelt, võid ka ainult esimeseks paariks ööks hotelli broneerida ja hiljem koha peal uurida, kus oleks kõige soodsam ööbida. Kohalikelt saad ka infot, kus kõige parem söömas käia ja millistes poodides parimad hinnad.
Kui oled eriti seiklushimuline tasub uurida lehekülge www.couchsurfing.com, kus saad odavalt või täiesti tasuta ööbida kohalike juures kodus ja kogeda palju rohkem kohaliku elu, kui vaid turistidele mõeldud kohtades käies. Samuti saad ka ise pakkuda enda juures ööbimisvõimalust teistele.
Kui reisid kodumaa siseselt, leidub Facebookis küllaldaselt lehekülgi ja gruppe, kus saad bussipiletist palju odavamalt ja vast ka mugavamalt ühest linnast teise. Näiteks grupis Tartu-Tallinn-Tartu on ühe otsa hinnaks tavaliselt 5 eurot.

 

Säästmisega ei tasuks siiski üle piiri minna. Liigselt koonerdama hakates, ei saa elust täit rõõmu tunda. Pere sissetulekust võiks saada vähemalt 10% igal kuul hädajuhtumiteks kõrvale panna. Kui aga hoiad igalt poolt kus võimalik kokku, aga ikka peost suhu elad, siis pole midagi muud, kui tuleb leida parema palgaga töö.

 

Sisesta kindlasti oma e-posti aadress,et saada  parimaid nippe ning eksklusiivseid pakkumisi  otse oma  e-postkasti :                [newsletter_signup_form id=1]

Jaga seda artiklit ka oma sõpradega,nad on Sulle kindlasti tänulikud: