Kuidas akrüülvärvi jalatsitelt maha saada?

Akrüülvärviga on juba märjana keeruline toime tulla, kuid kui see kuivab sinu jalatsite külge, on selle eemaldamine eriti tüütu. Akrüülvärvi eemaldamiseks pole ühest lahendust, kuid erinevate materjalide (näiteks naha, purjeriide ja seemisnaha) jaoks mõeldud nipid toimivad hästi. Mõningate majapidamistarvetega saad enda jalanõudelt eemaldada nii märja kui ka juba kuivanud akrüülvärvi.

Nahk

  1. Märg värv pühi ära puhta lapi ja vatitikuga. Vajuta lapiga õrnalt värvi peale, et sa seda naha sisse ei hõõruks. Tupsuta ja eemalda nii palju värvi kui võimalik, ilma et sa peaksid kingi hõõruma. Seejärel keeruta vatitikuga üle lapiga puhastatud ala, et ära võtta järelejäänud värvi.
    • Värvi hõõrumine ainult ajab seda rohkem laiali nii, et ära seda tee!
  2. Kuivanud värvi eemalda pahtlilabidaga. Aseta pahtlilabida serv kuivanud värvile. Õrnade ning kergete liigutustega kraabi maha võimalikult palju värvi. Hoia pahtlilabida tera otsese värvi peal, et sa ei kahjustaks nahka.
  3. Tupsuta ala vatitikuga, mida on immutatud õlis. Kasta vatitikk oliiviõli sisse ning kanna seda värviplekile.
    • Kui värv on juba kuivanud, siis aitab õli sisse kastetud vatitikk seda lahtisemaks muuta.
    • Samuti võid enda nahast jalatsitel kasutada jojoba- ja kookosõli.
  4. Lase õlil paar minutit peal olla. Anna õlile aega värvi sisse imbuda ning seda lahtisemaks muuta.
  5. Kraabi ära ülejäänud kuivanud värv. Võta nüri nuga ning kraabi värvi õrnade liigutustega. Kui värv on piisavalt pehme, siis saad seda ka küüntega maha kraapida.
  6. Pühi jalats üle niiske lapiga. Niisuta lapp ning hõõru sellega üle oma jalatsi, et eemaldada ülejäänud õli.
  7. Lase jalatsitel õhu käes kuivada. Lase jalatsitel liikuva õhu käes mõni tund kuivada. Ära pane neid radiaatori juurde, kuna see võib nahka kahjustada!

Purjeriie

  1. Märjast värvist saad lahti seda kraapides ja vee all loputades. Võta nüri nuga ning hõõru õrnalt enda jalatsit, enne kui värv kuivada saab. Seejärel loputa vee all ära värvijäägid.
    • See meetod toimib peaaegu iga pinna puhul, ükskõik kas tegu on põranda, tooli, särgi või kingadega.
  2. Kuivanud värv kraabi maha nürida noa ja hambaharjaga. Kraabi noaga ära võimalikult palju värvi. Seejärel hõõru värvist kohta hambaharjaga. Kraabi ja harja ettevaatlikult ning mitte liiga tugevasti, kuna muidu võid kangast kahjustada.
  3. Loputa veega üle. Leota ja loputa sooja veega, et saada lahti ülejäänud kuivanud värvist. Seejärel võta puhas paberrätik ning tupsuta sellega jalatsit senikaua, kuni kõik ülejäänud värv läinud on.
  4. Kui sa ikka värviplekki näed, siis võta appi atsetoon. Kui värv ikka sinu purjeriidest jalanõude küljes on, siis pista vatitups atsetooni sisse ning suru sellega värvipleki peale. Seejärel loputa jalatsit sooja veega, et ülejäänud atsetoonist lahti saada.
  5. Lase jalanõudel õhu käes kuivada. Ära pane purjeriidest jalatseid kuivatisse, kuna seal võivad need kokku tõmbuda. Kiiremaks kuivamiseks võid ventilaatori tööle panna ning jalatsitele suunata.

Seemisnahk

  1. Eemalda märg värv vatitikuga. Ära oota, et värv kuivaks- puhasta see võimalikult kiirelt. Puhastamiseks võid kasutada puhast lappi või vatitikku.
  2. Kuivanud värv kraabi maha nürida noaga. Ole ettevaatlik ning õrn, et sa kraapides enda seemisnahast jalanõusid ei kahjustaks.
  3. Leota ülejäänud värvi seebises vees. Võta väike kauss ning pane sinna nõudepesuvahendit ja sooja vett. Sega ja võta käega seebivahtu ning pane see otse värviplekile. Seejärel pühi jalats üle puhta lapiga.
  4. Kuivata ülejäänud vaht. Kasuta ülejäänud vahu kuivatamiseks puhast ning kuiva lappi. Kuivata nii, et seemisnahk oleks enam-vähem kuiv.
  5. Pane värviplekile seemisnaha puhastusvahendit. Kalla väike kogus seemisnaha puhastusvahendit ülejäänud värviplekile. Seejärel pane jalatsid kuivama.
    • Kui su jalatsid on ikka plekilised, siis pead pöörduma professionaali poole.