Kuidas hoida ära prilliklaaside uduseks minemist?

Kui oled kunagi kogenud seda, et prilliklaasid temperatuuri muutusega või maski kandmisega uduseks muutuvad, siis tead, kui masendav see olla võib. See pole mitte ainult paras tüütus, vaid see võib ka ohtlikuks saada, kui sa oled näiteks autoroolis või töötad masinatega. Õnneks on võimalik seda probleemi vältida, kasutades spetsiaalseid tooteid, koduseid vahendeid või lihtsaid kohandusi. Nii saad aidata hoida enda prilliklaase uduvabana, et saaksid selgelt näha.

Prilliklaaside kaitsmine

  1. Soeta prillide hooldamiseks spetsiaalne uduvastane toode. Paljud ettevõtted toodavad tooteid, mis on spetsiaalselt tehtud selleks, et saaksid ise kodus prille hooldada ning neid uduvabana hoida. Need on üldiselt saadaval kas pihustina või geelina ning moodustavad prilliläätsele kandes barjääri, mis kaitseb niiskuse kondenseerumise eest ning hoiab seeläbi prilliklaasi uduvabana.
    • Enamusi tooteid tuleb kanda prilliklaasi mõlemale poolele, lasta kuivada ning seejärel üle pühkida kuiva ja pehme riidetükiga. Osad tooted soovivad pikemat kuivamise aega ning osasid on vaja koheselt üle pühkida. Kontrolli tootel olevat kasutusjuhendit.
  2. Osta uduvastased salvrätid. Prillide puhastamiseks mõeldud uduvastased salvrätid on juba vastava ainega koos ning neid on mugav kaasas kanda. Lihtsalt pühi sellega enda prilliklaasid mõlemalt poolt üle. Need salvrätikud on mõeldud ühekordseks kasutamiseks nii, et peale kasutamist viska see lihtsalt ära.
  3. Investeeri professionaalsesse uduvastasesse vahendisse. See on pikema kestvusega. Räägi enda silmaarstiga, et saada teada selle saadavust ning maksumust. See valik on eriti kasulik, kui puutud kokku pideva temperatuuri vahetusega ning kui udused prilliklaasid ohtlikuks võivad muutuda.

Koduste vahendite kasutamine udu ennetamiseks

  1. Kanna raseerimisgeeli prilliklaasidele, et luua kaitsvat kihti. Enne, kui lähed välja külma õhu kätte, võta veidike raseerimisgeeli ning hõõru seda prilliklaaside mõlemale poolele. Lase geelil kuivada ning seejärel eemalda ülejäägid pehme ja kuiva lapiga.
    • Osad inimesed ütlevad, et raseerimisgeeli uduvastane kaitse kehtib lausa kauem kui poest ostetud toodete oma.
  2. Hõõru prilliklaase seebitükiga. Võta seebitükk ning hõõru sellega enda prilliklaase. Lase kuivada ning ülejääk eemalda nagu ikka pehme ja kuiva lapiga. Seep töötab samamoodi nagu raseerimisgeel ning jätab sinu prilliläätsed puhtaks ning uduvabaks.
  3. Kui sul muud varianti ei ole, siis sülita enda prilliklaasidele. Kanna veidike sülge mõlematele prilliklaaside pooltele ning puhasta pehme ja kuiva riidega. Kasuta seda varianti ainult siis, kui sul muud üle ei jää, kuna sülg võib sisaldada õlisid ning teisi aineid, mis võivad prilliklaase kahjustada.

Lihtsate muudatuste tegemine

  1. Tõmba prillid näost rohkem eemale. Prillid lukustavad kuumust ja niiskust, kui need on liiga lähedal sinu näole või silmadele, mis suurendab udu kogunemist. Proovi prille tõmmata nina peal allapoole, et oleks rohkem õhu liikumist ning vähem udu.
  2. Vaata, et su riided ei muudaks õhuvoolu suunda. Riideesemed nagu sallid ja kõrge kaelusega riided lukustavad niiskust ning lükkavad seda ülespoole, mis võib kaasa tuua prillide uduseks minemise. Lisaks võib paljude riidekihtide kandmine sinu kehatemperatuuri soojemaks muuta, mis omakorda aitab kaasa prillide uduseks minemisele.
    • Kui sa selliste riiete kandmist vältida ei saa, siis jäta jopel lukk ülevalt lahti ning lase sallil vabamalt kaelas olla, et õhk saaks vabamalt ringi liikuda.
    • Trenni tehes kasuta peapaela, et see saaks endasse higi imeda.
  3. Väldi prillide külma käes hoidmist. Kui paned külmad prillid sooja näo peale, siis muutuvad need väga uduseks. Selle asemel hoia prille soojas kohas. Näiteks ära hoia prille autos, vaid toas.