Kolm moodust õunte küpsetamiseks

Kolm moodust õunte küpsetamiseks

Kas tead, kuidas õunu küpsetada?

Lihtne õun on koka üks parimaid sõpru, eriti külmadel kuudel. Õunu on tavaliselt palju sügisel, kuid neid jagub ka talvekuudeks. Kui sa oled tüdinenud värskete õunte söömisest, siis proovi neid hoopis küpsetada. Selleks on erinevaid viise.

Õunte hautamine

6 tassitäit (705 g) kooritud ja tükeldatud õunu
½ tassitäit (100 g) pruuni suhkrut
¼ tassitäis (60 ml) õunamahla või vett
1 tl jahvatatud kaneeli
⅛ tl jahvatatud mustkaatpähklit
⅛ tl soola

  1. Valmista õunad ette. Õunte hautamiseks pead need enne ära koorima. Seejärel lõika need neljaks tükiks, eemalda südamikud ning lõigu õunad väikesteks kuubikuteks.
  2. Pane koostisosad suurde potti ning lase keema minna. Aseta pliidile suur kastrul, kuhu lisa õunad, õunamahl, suhkur, kaneel ja sool. Sega seni, kuni suhkur lahustub. Siis keera kuumus kõrgeks ning oota, et segu keema läheks.
    • Kui tahad vähem magusat varianti, siis pane õunamahla asemel vett.
  3. Hauta õunu keskmisel-madalal kuumusel. Hoia potil kaant peal ning hauta seni, kuni õunad pehmeks muutuvad. Olenevalt sellest, kui paksud või õhukesed su õunatükid on, kulub selleks aega 25-45 minutit. Sega õunu aeg-ajalt, et need ühtlasemalt küpseks.
  4. Lase õuntel potis olla 5-10 minutit enne serveerimist. See mitte ainult ei võimalda õuntel söömistemperatuuriks jahtuda, vaid laseb ka maitsetel paremini imenduda.

Õunte küpsetamine

4 suurt õuna
¼ tassitäit (50 g) pruuni suhkrut
1 tl kaneeli
¼ tassitäit (30 g) purustatud pekanipähkleid (soovi korral)
¼ tassitäit (40 g) purustatud rosinaid (soovi korral)
1 sl (15 g) võid
¾ tassitäit (180 ml) keevat vett

  1. Pese õunad ja eemalda südamikud. Kasuta metallist lusikat, et südamikud eemaldada ning auke süvendada. Auk peaks olema umbes 2.5 cm lai. Jäta õuna alumine ots terveks.
  2. Triibuta õunad. Tõmba terava noaga õuna ümber joon. Tee seda mitu korda: ülaosa lähedal, keskel ja allpool. See hoiab ära koore purunemise küpsemise ajal.
  3. Soojenda ahi 190 kraadini.
  4. Lisa kaussi suhkur ja kaneel. Uhkema versiooni jaoks võid lisada ka purustatud pekanipähklid ja/või purustatud rosinad.
  5. Jaga võrdselt. Jaga suhkrust ja maitseainetest saadud segu võrdselt oma õunte vahel. Iga õun peaks saama umbes ühe supilusikatäie segu.
  6. Lisa õunte peale võid. Lõika või võrdseteks tükkideks ning pane suhkrusegu peale. Kui või sulab, siis seguneb see suhkruga ning tulemuseks on maitsev kaste.
  7. Pane õunad küpsetusanumasse. Seejärel vala anumasse kuuma vett. Vesi aitab ära hoida selle, et õunad alt ära ei põleks. Samuti seguneb see õuntest vabanevate mahladega ning moodustab kastme.
  8. Küpseta õunu 30-45 minutit. Õunad on valmis siis, kui nende viljaliha muutub pehmeks ning neid saab kergesti kahvliga purustada.
  9. Võta õunad välja. Pane need serveerimiskandikule. Soovi korral võid nende peale valada mahla, mis kogunes küpsetusanuma põhja.

Õunte praadimine

4 õuna
½ tassitäit (115 g) võid
½ tassitäit (100 g) valget või pruuni suhkrut
2 sl jahvatatud kaneeli

  1. Valmista õunad praadimiseks ette. Pese ja koori õunad ning seejärel need ette. Lõika õunad õhukesteks viiludeks, ringideks või veeranditeks.
  2. Sulata või suures pannis. Kalluta aeg-ajalt panni, et või ühtlaselt pannipinda kataks. Tee seda keskmisel kuumusel.
  3. Sega suhkur ja kaneel või sisse. Sa võid kasutada nii valget kui pruuni suhkrut, kuid pruun suhkur annab parema maitse. Sega senikaua, kuni suhkur ning kaneel on ühtlaselt võiga segunenud.
  4. Lisa õunad. Küpseta neid keskmisel kuumusel 5-8 minutit. Keera vahepeal õunaviile ümber, et need ühtlaselt küpseda saaksid.
  5. Serveeri õunad siis, kui need veel soojad on. Võta õunaviilud lusikaga välja ning serveeri neid kausis. Kui sa ei taha õuntest järgi jäänud “kastet”, siis kasuta välja võtmiseks avadega lusikat.