Kuidas köögivilju grillida?

Suviselt soe ilm on ideaalne aeg grillimiseks. Kuid grillimine ei pea tähendama ainult liha ja vorstikeste grillimist – on aeg olla loov. Köögiviljade grillimine on lihte, kiire ja maitsev ning samuti kasulik figuurile.

 

Grilli ülesseadmine

 

  1. Aja grill kuumaks. Kui sul on gaasigrill, siis soenda seda vähemalt kümme minutit ette. Kui kasutad söegrilli, siis oota kuni süsi on hea ja hall.

 

  1. Puhasta grill ära. Kui grill on kuum, siis on seda kõige kergem puhastada. Võta grillipuhastushari ja puhasta ära kõik restil olev mustus. Seejärel kasta paberrätik õli sisse ja pühi sellega rest üle, et ennetada kleepumist. Sul on hea meel, et seda tegid, kuna siis ei teki olukorda, kus pooled sinu köögiviljadest on resti külge kinni kõrbenud.
  • Isegi kui köögiviljadele õli paned, peaksid sa grillrestile ikkagi ka õli määrima.

 

Köögiviljade ettevalmistamine

 

  1. Keeda teatud köögiviljad. Tihked juurviljad nagu kartulid, porgandid ja peedid vajavad seda ekstra sammu. Neid on vaja enne keeta, et grill saaks oma mõju avaldada. Keeda neid seni, kuni need on poolvalmis (kui nad alles hakkavad pehmeks minema) ja seejärel jätka tavaliselt.
  • Sa ei pea neid tervena keetma, isegi kui need on väikesteks tükkideks lõigatud, on neil vaja lisaküpsemisaega.

 

  1. Pese köögiviljad ja tupsuta need kuivaks. Kuigi toored köögiviljad on maitsvad ja tervisele head, peavad need siiski puhtad olema! Pese köögiviljad külma vee all puhtaks ja tupsuta paberrätikuga kuivaks.

 

  1. Tükelda teatud sordid. Spargel, Portobello seened ja maisitõrvik ei vaja tükeldamist, kuid sibulaid, suvikõrvitsaid ja paprikaid on parem grillida kui need on viilutatud.
  • Samuti tuleks tükeldada eespool mainituid juurvilju.

 

  1. Lisa neile õli. Niimoodi ei jää köögiviljad grilli külge ning sa saavutad samasugused grillijäljed nagu restoraniroogadel, samuti teeb õli köögiviljad maitsvamaks. Kasuta õiges koguses õli, et kõik köögiviljad oleks kaetud, kuid samas ei oleks õlist läbiligunenud ja tilkuvad.

 

  1. Alternatiivina kasuta marinaadi sidrunimahlast ja oliiviõlist. Tee marinaad, kus pool marinaadist on oliiviõli ja teine pool sidrunimahl. Lisa värskeid maitsetaimi nagu tüümian, basiilik või rosmariin. Kui oled küüslaugu sõber, siis paar küünt lisavad korralikult maitset juurde. Vala marinaad üle köögiviljade. Raputa köögivilju, kui need marinaadi sees on ning lase maitsel köögiviljadesse imbuda umbes tund aega.
  • Aseta köögiviljad grillile grillkorvi või fooliumiga. Ilmselt on su köögiviljad väikesteks tükkideks lõigatud nii, et hoia neid leekidest ülevalpool, et need ära ei kõrbeks. Olenevalt köögiviljadest mida sa kasutasid, võtab valmimine mõned minutid aega.

 

Köögiviljade grillimine

 

  1. Kui köögivilju grillile paned, siis võta arvesse nende erinevat suurust. Sul on vaja erinevaid grillreste erinevate suuruste jaoks. Väikesed tükid võivad tulle pudeneda!
  • Kasuta grillkorvi, et saaksid sinna panna tükeldatud sibulad, paprikad, seened jne. Kui sul korvi pole, siis kasuta fooliumit ning mähi köögiviljad ruudukujuliselt sisse ja jäta pealmine osa lahti. Sa võid kasutada ka grillvardaid, kuid need võivad olla ebakindlad.
  • Kui kasutad fooliumit, siis viska köögiviljadele peale ka võid, õli ja maitseaineid.
  • Kui kasutad grillvardaid, siis tasuks kasutada metallist tehtuid. Puidust ja bambusest tehtud vardaid tuleks pool tundi enne kasutamist vees leotada, et ennetada söestumist.

 

  1. Alusta grillimist! Hoia enda köögiviljadel silma peal, kuna osad valmivad aeglasemalt kui teised.
  • Spargel, seened, paprika ja suvikõrvits küpsevad kiiresti. Küpsetusaeg oleneb suurusest, kaalust, kuumusest ja sellest kui küpsed köögiviljad sulle maitsevad.

 

  1. Jälgi valmimist. Kui kõik köögiviljad on grilli peal, siis hoia neil silma peal. Sinu paprika võib kaks korda kiiremini valmis saada kui baklažaan nii, et ole valves. Kui osad köögiviljad liiga kiirelt küpsevad, siis lükka need äärtesse, kus pole nii kuum.

 

Lisaks:

  • Kui sulle ei meeldi „söe“ maitse, mis grillimisega kaasneb, siis mähi köögiviljad fooliumisse.
  • Grillitud köögivilju võid hiljem lisada ka teistesse toitudesse nagu näiteks pastasse, panna pitsa peale või segada omleti sisse.
  • Grillimiseks sobivad ülihästi mais, Portobello seened, baklažaan, suvikõrvits, sibul, paprikas, spargel, roomasalat, porgandid, tomatid, rohelised oad.

 

Puuviljade ja köögiviljade viilutaja

Taldrik grillimise jaoks

Küpsetamise korv roostevabast terasest

Grillimise matid – 5 tk komplektis

Hari grilli puhastamiseks

 

Stella Salaka
Stella Salaka
Articles: 356