Kuidas külmkappi puhastada?

Iga mõne aja tagant vajab külmkapp põhjaliku puhastust. Riiulid tuleb pesta puhtaks mahaläinud piimast ning ära tuleb visata toidud, mis enam ei kõlba. Kuna tegu pole kõige meeldivama ülesandega, säästab teadmine, kuidas seda tõhusalt ja tulemuslikult teha, sulle palju aega ja vaeva.

Külmkapi puhastamine

  1. Võta kapist kõik toit välja. Sul on vaja tühja ruumi, et pääseksid kergesti ligi ilma, et peaksid pidevalt toitu ühest kohast teise nihutama.
    • Parim aeg selle tegemiseks on siis, kui sul külmkapis palju sööki pole, näiteks enne iganädalast poeskäiku. Niimoodi on vähem asju, mida pead kapist välja tõstma.
    • Kuigi enamuse toiduga ei juhtu midagi, kui need natuke aega kapist väljas on, siis siiski tasuks jälgida seda, et toit ei oleks väljas kauem kui tund.
    • Kui väljas on külm ilm, siis saad võimaluse korral toidu puhastamise ajaks välja panna.
  2. Viska minema vananenud, hallitav ning söögikõlbmatu toit. Külmkapi suurpuhastus võib välja tuua kraami, mille olemasolu sa täiesti ära unustanud oled.
    • Kontrolli toidul olevaid kuupäevi ning viska vananenud toit minema.
    • Viska ära ka kõik selline kraam, mida sa tõenäoliselt ei kasuta. Kui su kodus pole kedagi, kellele oliivid maitseksid, siis viska ära see oliivipurk, mis viimasest martiinipeost sinu külmkapis seisnud on.
    • Peale külmkapi kraamimist tühjenda ka prügikast, et su kodu haisema ei hakkaks.
  3. Võta ära riiulid ja sahtlid. Et tööd kiiremini valmis saada, eemalda riiulid, sahtlid ja muud eemaldatavad osad ning pane need kraanikausi lähedale, kus neid kergem puhastada on.
    • Kiire puhastuse jaoks ei pea sa riiuleid ja sahtleid eemaldama, kuid seda tehes saad külmiku täielikult puhtaks teha.
  4. Pese käsitsi riiulid, sahtlid ja muud pinnad. Nõudepesuvahend sobib selleks hästi. Enamus asjadest, mis sa külmkapist eemaldasid kas ei mahu või ei sobi nõudepesumasinas pesemiseks. Selle asemel kasuta käsna või harja.
    • Ära kunagi pese külma klaasriiulit kuuma veega. Kiire temperatuurimuutus võib klaasi lõhkuda. Selle asemel kasuta külma vett või lase riiulil soojeneda toasoojaks enne, kui seda pesema hakkad.
    • Tugevate plekkide ja mustuse jaoks ära karda kasutada kuuma vett ja ammoniaaki. Lahjenda natuke ammoniaaki kuumas vees (1:5 vahekord peaks piisav olema) ja lase asjadel liguneda, enne kui küürima hakkad.
    • Lase riiulitel ja sahtlitel täielikult kuivada, enne kui sa need tagasi külmkappi paned.
  5. Puhasta külmkapi seest enda valitud puhastusvahendiga. Ründa kõiki suuri ja tugevaid plekke ning pühi ülejäänud pind ära puhta lapi või nuustikuga.
    • Külmkapi sees ei tasu kasutada tugevalt lõhnavat puhastusvahendit, kuna toit võib lõhna endasse imada. Selle asemel võid kasutada ühte neist naturaalsetest vahenditest:
    • 2 supilusikatäit soodat ja 1 liiter kuuma vett.
    • 1 osa õunaäädikat ja 3 osa kuuma vett.
    • Eriti jonnakate plekkidel võid kasutada valget hambapastat. See toimib abrasiivse puhastajana ning lõhnab meeldivalt.
  6. Veendu, et puhastad ka ukse seest. Kui su külmkapi uksel on samuti riiulid ning sa neid regulaarselt kasutad, siis puhasta kindlasti ka see piirkond ära. Kasuta kas keemilist puhastusvahendit või mõnda õrnemat (nagu ülevalpool näiteks toodud on).
  7. Puhasta tihendid. Tihendite puhastamiseks kasuta lahust, mis on tehtud ½ veest ja ½ äädikast või valgendajast. Ära puhasta tihendeid lahjendamata valgendajaga, kuna see võib tihendid ära rikkuda. Patsuta tihendid kuivaks ning seejärel kanna peale sidruniõli, mineraalõli või ihupiima, et tihendid nõtkena püsiksid.
  8. Pane toit tagasi külmkappi. Pühi üle kõik purgid, pudelid ja muud anumad ning aseta need tagasi külmkappi.

Külmkapi puhastamine väljastpoolt

  1. Pühi üle kõik välised pinnad. Sealhulgas külmkapi esikülg, tagakülg, küljed ja pealne.
    • Tõmba külmkapp seinast ettepoole, et pääseksid igale poole ligi. Ole ettevaatlik, et vältida puidust põranda kriimustamist või linoleumi rebenemist.
    • Puhasta kõik välised küljed kasutades rätikut ning universaalset puhastusvahendit.

Külmkapi puhtana hoidmine

  1. Kasuta ise tehtud õhuvärskendajat, et külmkapist halba haisu eemale hoida. Tegutseda tuleb enne kui toit halvaks läheb ning sinu külmkappi halbu lõhnu tekitab. Et nende lõhnadega võidelda, saad proovida järgmist:
    • Puhas sokk, mis on täidetud aktiveeritud söega – seda saab soetada poest, kus müüakse akvaariumikaupu. Aktiveeritud süsi imeb halbu aroome endasse kuni kolm kuud.
    • Avatud soodakarp. Sooda on samuti ideaalne lõhna eemaldaja. Enamustel sooda pakkidel on kirjas, et peaksid vahetama sooda ära iga 30 päeva tagant, kuid tegelikkuses saad ilma vahetamata hakkama 60-90 päeva.
    • Värskelt jahvatatud kohvioad, mis on asetatud väikese nõuga külmkapi tagaossa.
    • Lõhnastamata klorofüll kassiliiv on veel üks hea lõhna eemaldaja, mis eemaldab enamused halvad lõhnad sinu külmkapist.
  2. Lõhnasta enda külmkapp. See ei pruugi igaühele sobida, kuid mõned inimesed naudivad näiteks kerget vanilje lõhna kui külmkapi avavad. Piserda natuke vaniljeekstrakti, teepuuõli või lavendli essentsi vatitupsule ning aseta see väikese anumaga külmkapi tagaossa. Vaheta iga paari nädala tagant.
  3. Puhasta iga paari kuu tagant. Et külmkapp näeks hea välja ning lõhnaks hästi, peaksid seda puhastama igal aastaajal (neli korda aastas). Eemalda enamus või kõik söök külmkapist ning puhasta pinnad sooda või äädikalahusega. Regulaarne hooldus hoiab tulevikus aega ja energiat kokku.
    • Kui paned tähele, et külmkapis on midagi maha läinud, siis puhasta see võimalikult kiiresti. Vastasel juhul on plekke palju raskem eemaldada.

Lisaks:
• Hoia külmkapis väikeses purgis (ilma kaaneta) soodat, et see imaks endasse üleliigset niiskust. Pea meeles, et tegu peab olema purgi, mitte karbiga.
• Kontrolli kord nädalas, et külmkapis poleks halvaks läinud kraami, et halbu lõhnu ära hoida.
• Hoia kastmeid ja marinaade plastikust korvis. Nii on lihtne korraga kõiki välja võtta (näiteks grillimise ajaks) ning kui mõnest neist midagi välja tuleb, saad terve riiuli pesemise asemel lihtsalt korvi puhtaks pesta.
• Organiseeri, et asju lihtsamini kätte saada. Pane piim, mahlad ja teised joogid ühele riiulile, kastmed teisele ning purgisupid ja lihatooted kolmandale.

Alused külmkappi – neli tükki

Erksavärvilised taskuga põlled

Ruudulised libisemiskindlad kuumaalused

Seinakleebis vannituppa või kööki

Neli puuviljakujulist puhastuskäsna