Kuidas peekonit ahjus küpsetada?

Peekoni küpsetamine mikrolaineahjus või selle pannil praadimine võivad olla küll kiiremaid viisid söögi lauale panemiseks, kuid kui soovid saavutada täiuslikku tekstuuri ning sügavamat peekonimaitset, siis proovi seda valmistada ahjus. Siit artiklist saad lugeda, kuidas küpsetada tavalist peekonit ning ka kahte omapärasemat varianti: suhkrustatud peekon ning peekoniga mähitud rohelisi ube.

Tavaline ahjus küpsetatud peekon

  1. Alusta külma ahjuga.
  2. Aseta peekoniviilud ahjuplaadile.
    • Venita peekoniviilud välja, et need ei oleks iseenda või teiste viilude küljes kinni. See kindlustab peekoni ühtlase küpsemise.
    • Kui soovid, siis võid ahjuplaadi vooderdada alumiiniumfooliumiga, et peekonist tilkunud rasva oleks kergem puhastada.
  3. Aseta ahjuplaat ahju ning sea temperatuur 205℃.
    • Sa võid temperatuuri panna ka nii madalale kui 190℃ või nii kõrgele kui 218℃. Kui küpsetad 190℃ peal, siis saad õrna ning suussulava tekstuuri ning 218℃ küpsetades saavutad krõbedamad peekoniviilud. 205℃ peal tuleb peekon keskmiselt krõbe ja mahlane.
  4. Küpseta peekonit 12-15 minutit.
    • Kui ahju temperatuuriks on 218℃, siis on parem lasta peekonil küpseda ainult 10 minutit.
  5. Eemalda peekon ahjust. Keera peekoniviilud ümber ning jätka küpsetamist 8-10 minutit.
    • 218℃ peal küpsetades kontrolli enda peekoniviile peale viit minutit.
  6. Jätka küpsetamist senikaua kuni peekon on nii krõbe kui soovid. Seejärel eemalda peekon ahjust.
    • Olenevalt ahju temperatuurist ning sinu eelistustest, võib see kokku võtta 15-35 minutit.

Suhkrustatud peekon

  1. Soojenda ahi 160℃ peale.
  2. Võta väike kauss. Sega kokku pipar ja suhkur. Aseta peekoniviil kaussi ning liiguta ja keera seda senikaua kuni peekon on seguga kaetud. Kõige mugavam on seda teha kasutades kahte kahvlit.
  3. Aseta peekon fooliumiga kaetud ahjupannile. Puista ülejäänud suhkur peekoniviilude peale.
  4. Kata peekon veel ühe kihi fooliumiga. Võta teine ahjuplaat ning aseta see peekonite peale. See teeb küpsetamise ajal peekoniviilud õhemaks.
    • Kui sul pole teist sellist ahjuplaati, mis esimesele peale sobib, siis kasuta ühte või kahte ahjukindlat panni.
    • Kui sul pole fooliumit, siis saad kasutada ka pärgamendipaberit.
  5. Aseta ahjuplaat ahju ning lase peekonil 15 minutit küpseda. Kontrolli vahepeal küpsemist.
    • Kui peekon on pruun ja krõbe, siis eemalda see ahjust.
    • Kui peekon on ikka veel kahvatu ning pole krõbedaks läinud, siis jätka küpsetamist samal temperatuuril, kuni see valmis saab

Peekoniga mähitud rohelised oad.

  1. Soojenda ahi 205 ℃ peale.
  2. Pese rohelised oad ning lõika ära nende otsad. Eemalda ära kõik pruunid või muljutud kohad.
  3. Aseta oad suurde kastmepanni ning täida see veega. Lase veel keema minna ning küpseta ube nii, et nad jääksid erkroheliseks ja krõmpsuks ehk umbes 8 minutit.
  4. Vahepeal aseta peekon mikrolaineahjukindla taldriku peale. Küpseta peekonit mikrolaineahjus umbes üks minut või senikaua kuni see on osaliselt küps, kuid mitte pruun ja krõbe. Lõika iga peekoniviil pooleks, kasutades teravat nuga või kääre. Aseta tükid kõrvale.
  5. Eemalda rohelised oad pliidilt ning kurna need. Kasuta paberrätikut, et neid õrnalt kuivaks patsutada.
  6. Võta mõned rohelised oad ning mähi nende ümber tükike peekonit. Kindlusta oad ja peekon hambaorgiga ning pane need taldrikule. Jätka peekoni mähkimist ubade ümber senikaua, kuni oled ära kasutanud kõik oad ja peekoni.
  7. Sega kokku kaste. Võta võid, sojakastet, küüslaugupulbrit, pipart ja pruuni suhkrut ning sega need väikses kausis kokku. Kasuta visplit, et segu omavahel hästi seguneks. Aseta peekonisse mähitud ubade pundid ükshaaval kastmesse ning jälgi, et need saaksid igalt poolt kastmega kokku. Pane kastmesed pundid küpsetuspaberile või otse ahjuplaadile.
  8. Pane ahjuplaat ahju. Küpseta 15 minutit või senikaua kuni peekon on pruun ja krõbe. Seejärel eemalda ahjust ning serveeri.