Kuidas peekonit ahjus küpsetada? Parimad nipid täiusliku tulemuse saavutamiseks
Peekoni valmistamine võib tunduda lihtsa ülesandena, kuid kui soovid saavutada täiuslikult krõbeda, suussulava ja sügava maitsega tulemust, on parim viis seda teha ahjus. Kuigi mikrolaineahi ja pannituli võivad pakkuda kiiremaid lahendusi, annab ahjus küpsetamine peekonile ainulaadse tekstuuri ja sügavama maitse. Selles artiklis anname sulle samm-sammult juhised, kuidas peekonit ahjus küpsetada, lisaks toome välja ka kaks põnevat variatsiooni – suhkrustatud peekoni ja peekonisse mähitud rohelised oad.
Kuidas peekonit ahjus küpsetada?
Alusta õigesti – külm ahi ja korralik asetamine
Peekoni valmistamise esimene samm on õigesti alustada. Aseta peekoniviilud ahjuplaadile nii, et need ei kattuks ega oleks üksteise külge kleepunud. See tagab, et peekon küpseb ühtlaselt ja iga viil saab omaette krõbedaks. Soovi korral võid ahjuplaadi katta alumiiniumfooliumiga, mis muudab hilisema puhastamise oluliselt lihtsamaks.
Tõsta ahjuplaat külma ahju ja sea temperatuur 205 °C peale. See keskmine temperatuur annab parima tasakaalu – peekon tuleb mõnusalt krõbe, kuid jääb samas mahlane. Soovi korral võid mängida temperatuuridega: 190 °C annab pehmema tekstuuri, 218 °C aga eriti krõbeda tulemuse.
Küpsetusaeg ja sobiv tekstuur
Küpseta peekonit esmalt 12–15 minutit. Seejärel keera viilud ümber ja küpseta veel 8–10 minutit. Kõrgemal temperatuuril (218 °C) võiks teise küpsetusetapi aeg olla lühem – kontrolli peekonit juba 5 minuti pärast. Küpsetusaeg sõltub nii ahju iseloomust kui ka sinu soovitud tulemusest. Kokku võib küpsetusprotsess võtta 15 kuni 35 minutit. Kui peekon on saavutanud just sulle sobiva krõbeduse, eemalda see ahjust ning tõsta köögipaberile, et liigne rasv imenduks.
Suhkrustatud peekon – magus ja soolane nauding
Kui soovid peekonile lisada magus-soolast mõõdet, on suhkrustatud peekon ideaalne valik. Selle variandi jaoks soojenda ahi 160 °C peale.
Sega väikeses kausis kokku must pipar ja pruun suhkur. Tõmba iga peekoniviilu läbi segust, kuni see on ühtlaselt kaetud. Aseta viilud fooliumiga kaetud ahjupannile ning puista ülejäänud suhkrusegu peale. Kata peekoniviilud teise fooliumikihi ja ahjuplaadiga (või mõne raske ahjukindla nõuga), et peekon jääks küpsetamise ajal õhuke ja sirge.
Küpseta 15 minutit ning jälgi regulaarselt, et peekon ei läheks liiga pruuniks. Kui peekon on kuldpruun ja krõbe, eemalda ahjust ja lase jahtuda. Tulemuseks on ideaalne maius, mis sobib nii eelroaks kui ka hommikusöögile lisandiks.
Peekoniga mähitud rohelised oad – gurmeeroog vähese vaevaga
See lihtne, ent maitseküllane roog ühendab peekoni soolasuse ja roheliste ubade värskuse. Alusta ahju eelsoojendamisest 205 °C peale.
Pese ja puhasta rohelised oad, lõigates ära otsad ning eemaldades pruunid või muljutud kohad. Keeda oad kergelt soolaga maitsestatud vees umbes 8 minutit, kuni need jäävad erkrohelised ja kergelt krõmpsuvad. Samal ajal küpseta peekoniviilud mikrolaineahjus umbes ühe minuti jooksul – need peaksid jääma osaliselt küpsetatuks, et neid oleks lihtsam ümber ubade mässida.
Lõika peekon pooleks, mähi iga tükike väikese ubade kimbu ümber ja kinnita hambaorgiga. Valmista kaste, segades kokku sulavõi, sojakastme, küüslaugupulbri, musta pipra ja pruuni suhkru. Kasta iga peekonirull kastmesse ning aseta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile.
Küpseta 15 minutit, kuni peekon on krõbe ja kuldpruun. Serveeri kohe – see suupiste sobib ideaalselt nii peolauale kui ka pereõhtusöögile.
Peekoni ahjus küpsetamise eelised
Küsimus “kuidas peekonit ahjus küpsetada” tuleb esile tihti just seetõttu, et see meetod on mitmel moel eelistatum:
– Ahjus küpseb peekon ühtlasemalt kui pannil või mikrolaineahjus.
– Peekon ei pritsi rasva üle kogu köögi, mis tähendab vähem koristamist.
– Suurtes kogustes peekoni valmistamine on ahjus palju mugavam.
– Ahjus küpsetatud peekon jääb kergem ja vähem rasvane, sest liigne rasv tilgub ära.
Kokkuvõte: miks tasub peekonit ahjus küpsetada?
Kui soovid saavutada parimat maitset ja tekstuuri, siis ahjus küpsetamine on selgelt parim valik. Olenemata sellest, kas valid klassikalise meetodi, katsetad suhkrustatud peekonit või valmistad gurmeelikke peekoniroogi, on ahjus küpsetatud peekon alati usaldusväärne ja maitsev. Nüüd, kui tead täpselt, kuidas peekonit ahjus küpsetada, saad nautida igat suutäit teadlikult ja rõõmuga. Proovi järele ja lase oma maitsemeeltel tänada!