Kuidas pehmendada võid?


Parimad moodused või pehmendamiseks

Retseptid, mis nõuavad sulatatud võid, on üpris lihtsad, kuid need, mis vajavad pehmendatud või toatemperatuuril võid, võivad segased olla ja küpsetamisele kuluvat aega pikendada. Siin on kolm lihtsat võimalust või pehmendamiseks.

Röstsaia jaoks riivi või viiluta võid


Röstsaia juures on tore see, et see on piisavalt kuum, et sulatada õhuke viil või peeneks riivitud võikuhi. Lihtsaim viis on võtta köögiviljakoorija ning “koorida” sellega võiviil. Seejärel pane see röstsaiale ning vaata, kuidas või sulab.


Kui sul aga pole köögiviljakoorijat, sobib sama hästi ka riiv. Lihtsalt võta tükk võid ja riivi seda seni, kuni sul on piisav kogus. Seejärel pane võikuhi röstsaiale ja aja see laiali. Riivitud võid saab kasutada ka küpsetistes, mis nõuavad pehmet võid – lihtsalt riivi vajalik kogus ning lisa see küpsetisse.

Vahusta külm või


Mõne küpsetusprojekti puhul piisab sellest kui või on pehmendatud, kuid veel külm. See sõltub sellest, millele selle lisad.


Kuid külma või lisamine pehmematesse ja niiskematesse asjadesse – nagu brioche tainas, toorjuust või besee – ei toimi üldse. Lõppkokkuvõttes saad ainult pisikesi kõvasid võitükke, mida segamine ei hajuta.
Põhiline rusikareegel: kui retsept algab või ja suhkruga, on külma või kasutamine sobilik– lihtsalt klopinatukene võid, et see soojeneda saaks. Kui lisad võid millelegi muule, peab see kindlasti olema toasoe.


Kui pead või ja suhkru kreemiseks seguks muutma, siis kasuta selleks mikserit, saumikserit või plastikust kilekotti ja taignarulli.

Anna võile aega või natuke soojust

Kui su köök pole just väga külm, siis piisab sellest, kui lõikad või väikesteks tükkideks ning lased sellel 30 minutit seista. Kui sa tõesti ei saa poolt tundi oodata, siis pane see mikrolaineahju. Soojenda võitükki korraga ainult viis sekundit, võta siis see välja, keera ümber ja pane tagasi mikrolaineahju viieks sekundiks. Korda seda seni, kuni või on muutunud pehmeks ja toatemperatuurile vastavaks.


Popp trikk või pehmendamiseks ilma mikrolaineahjuta on ka see, kui täidad klaasi kuuma veega, viskad vee välja, kuivatad klaasi ning siis paned klaasi või peale. See toimib, aga võtab palju rohkem aega, kui mikrolaineahju kasutamine, eriti kui sul ei tule kraanist piisavalt kuuma vett.

Mida teha, kui või sulama hakkab?


Või pehmendamine võib muutuda või sulamiseks, eriti kui sa pole oma mikrolaineahju ega selle võimsuse seadistustega tuttav. Kui proovid kasutada sulatatud võid retseptis, mis nõuab vaid pehmet võid, võib saavutada vaid rasvase segaduse. Õnneks saad oma võid “parandada” lihtsa jäävanniga.


See on tegelikult väga lihtne: võta kauss, pane sinna mõned jääkuubikud ja pane otse jää peale oma sulanud või. Sega seda veidi ning kohene jahutamine teeb või tagasi kõvemaks ning sa saad seda lusikaga kausist võtta. Ära lase jääkuubikutel sulama hakata, muidu saad vesise või.