Kuidas röstida köögivilju?

On mitu lihtsat sammu mida teha, et sinu köögiviljad saaksid ideaalselt röstitud. Lõika köögiviljad ühesuurusteks tükkideks, kata kerge õli ja maitseainetekihiga, et tuua välja nende oivaline maitse. Kui sa köögivilju ahjus röstid, siis on oluline meeles pidada, et kõvemad köögiviljad nagu kartulid ja porgandid vajavad küpsemiseks rohkem aega kui pehmed viljad nagu brokoli ja lillkapsas. Kui köögiviljadel on pruunikad servad ning pehme sisu, siis on need söömiseks valmis!

Köögiviljade lõikumine ja maitsestamine

  1. Soojenda enda ahi 205 – 230 °C. 218 °C on röstimiseks ideaalne, kuid selle lähedane temperatuur sobib samuti hästi. Köögiviljad vajavad kõrgel temperatuuril küpsemist, et saavutada perfektne õrnus ja karameliseeritud pealispind. Kui temperatuur on liiga madal, siis valmivad köögiviljad enne kui pealt pruunikaks lähevad.
  2. Pese köögiviljad enne koorimist. Loputa köögiviljad jooksva jaheda vee all, et eemaldada mustus. Kui hakid küüslauku või sibulat, siis koori need enne ära. Teisi köögivilju nagu kurk, baklažaan ja kartul, saad koorida kasutades nuga või koorijat.
  3. Haki köögiviljad väikesteks tükkideks. Kuigi köögiviljad peaksid hakituna olema enam-vähem ühesuurused, siis tuleks kõvemad köögiviljad hakkida väiksemaks kui pehmed. See kindlustab selle, et köögiviljad küpsevad ühtlaselt, eriti siis kui need on kõik koos ühel alusel.
    • Kasuta teravat lõikenuga, et köögivilju hakkida väikesteks kuubikuteks või tükkideks.
    • Pehmemad köögiviljad nagu brokoli ja lillkapsas võivad olla suuremate tükkidena, kuna need küpsevad kiiremalt.
  4. Lisa köögiviljadele õli ja maitseained. Aseta köögiviljad suurde kaussi või plastikust suletavasse kotti. Kalla piisavalt õli, et köögiviljad saaksid kergelt kaetud. Puista peale soovitud maitseaineid nagu sool, pipar ja värsked maitsetaimed ning vürtsid.
    • Kõige tihedamini kasutatakse oliiviõli, kuid sa võid neid röstida ka seesamiõli, maapähkliõli ja saflooriõliga.
    • Kui panid köögiviljad kaussi, siis kasuta enda käsi nende segamiseks, et õli ja maitseained jaotuksid ühtlaselt. Kui aga kasutasid kotti, siis sule kott ning raputa korralikult.
    • Kui tahad, et köögiviljad oleksid hästi küpsenud, siis ära pane nii palju õli, et need sellest tilguksid.
  5. Valmista ette metallist küpsetusalus, et köögiviljad kinni ei jääks. Kata suur röstimisalus fooliumiga, et kergem koristada oleks. Metallist küpsetuslehed aitavad köögiviljadel ühtlaselt röstida.
    • Köögiviljadel peab olema piisavalt ruumi, et need ühtlaselt küpseda saaksid.

Köögiviljade aluse planeerimine

  1. Anna köögiviljadele piisavalt ruumi. Ükskõik milliseid köögivilju röstid, vajavad need piisavalt ruumi, et korralikult ja ühtlaselt küpseda. Selle asemel, et neid üksteise otsa kuhjata hajuta need laiali, jättes nende vahele poole sentimeetrised tühimikud.
    • Kui köögiviljad üksteisele liiga lähedal on, siis pigem nad hauduvad kui röstivad.
  2. Pane kokku sama kaua küpsevad köögiviljad. Kui sul on vaja küpsetada suurt hulka köögivilju, nii kõvemaid kui pehmemaid, siis on mugavam kui need kahes osas küpsetad. Ühele alusele pane pehmemad ning teisele kõvemad. Niimoodi saad kiirelt ja mugavalt eemaldada pehmemad köögiviljad ning lasta kõvematel edasi küpseda.
  3. Lisa köögivilju juurde, et kontrollida nende küpsemist. Kui tahad köögivilju ühel alusel röstida, siis pane kõigepealt kõvemad köögiviljad ahju ning mõne aja pärast lisa sinna juurde pehmemad.
    • Lase kõvematel köögiviljadel küpseda umbes 10-15 minutit enne, kui lisad juurde pehmemad.

Ahjus röstimine

  1. Pane köögiviljad ahju siis kui see on eelsoojendatud. On parim kui ootad, et ahi soojeneks vähemalt 200 °C, enne kui köögiviljad küpsema paned. Kui paned need ahju siis kui temperatuur madal on, siis saad krõbedate köögiviljade asemel vesised.
  2. Sega köögivilju peale 10-15 minutit. Pannilabidat või muud taolist asja kasutades liiguta köögivilju ringi, et aidata neil ühtlasemalt küpseda. 10-15 minutit peale ahju panemist on segamiseks hea aeg, kuid kui röstid ainult pehmeid köögivilju, siis tee seda mõned minutid varem.
  3. Hoia silm lahti pruunide äärte suhtes. See näitab, et köögiviljad on valmis. Olenevalt köögiviljast, võib röstimine aega võtta 15-45 minutit. Pehmemad saavad valmis tavaliselt 15-20 minutiga ja kõvemad vajavad 30-45 minutit.
  4. Suska kahvliga köögivilja, et näha kas see on valmis. Kui tahad, et röstitud köögiviljad oleksid seest pehmed ja väljast krõbedad, siis võta pann ahjust välja ning torka köögivilja kahvliga. Kui kahvel läbib köögivilja kergelt ning tundub seest pehme ning on väljast natuke pruunikas, siis on see valmis söömiseks.
    • Kui sa ei suuda aru saada, kas köögivili on valmis või mitte, siis igaks juhuks pista need veel 5-10 minutiks ahju.

Kolme teraga hall koorija

Korduvkasutatavad võileivakotid röstimiseks

Spiraalsete kartulite viilutaja

Puuviljade ja köögiviljade viilutaja

Poekorv koos köögiviljadega