Kuidas teha küüslauguvõid?

Kuidas valmistada kreemjat ja maitsvat küüslauguvõid?

Küüslaugust ja võist saab teha hõrku ja kreemjat määret, mida saad panna leivale, kasutada retseptides või lihtsalt kasutada tavalise või asemel. Võid teha ka küüslauguvõi kastet, mida saad panna lihale, kartulite või köögiviljadele.

Määritava küüslauguvõi tegemine

  1. Tee või pehmemaks. Pane võile kaas peale ning lase sellel seista toatemperatuuril senikaua, kuni see muutub pehmeks ning seda saab ilusti noaga määrida. Pane pehmenenud või keskmise suurusega kaussi.
    • Võid või asemel kasutada ka margariini.
    • Samuti saab kasutada oliivi- või kookosõli. Kookosõli annab tugevat kookosemaitset ja oliiviõli on vedel ning sellega ei saa kohevat küüslaugumääret.
  2. Haki küüslauk ära. Pressi küüslauk läbi küüslaugupressi või haki see peenteks tükkideks. Lisa küüslauk kausis olevale võile.
    • Kui sul värsket küüslauku pole, siis võid kasutada ka küüslaugupulbrit. Lisa seda üks või kaks teelusikatäit.
  3. Lisa maitseained ja -taimed. Lisa soola, pipart ning itaaliapäraseid vürtse. Sa võid kasutada ka värskeid maitsetaimi, kuid need annavad võile teistsuguse maitse kui kuivatatud maitseained.
    • Võiga sobivad hästi kokku rosmariin, petersell ja tüümian. Samuti võid kasutada ka basiilikut või salveid.
    • Eriti dekadentliku küüslauguvõi saamiseks lisa veerand tassitäit Parmigiano-Reggiano juustu.
    • Vürtsi lisamiseks lisa tšillihelbed või -pulbrit.
  4. Sega koostisosad kokku. Koostisosade segamiseks kasuta visplit või elektrilist visplit. See aitab segusse õhku lisada ning muudab küüslauguvõi kergeks, kohevaks ning vahuliseks.
  5. Kasuta koheselt või säilita edaspidiseks kasutamiseks. Määritavat küüslauguvõid võid kohe tarbida või panna selle kinni kaetuna külmkappi. Meeles tasuks pidada seda, et külmununa on seda raskem laiali määrida.
    • Kuigi võid saad hoida lihtsalt kapi peal, tuleb küüslauguvõi külmkappi panna.
    • Küüslauguvõid saad määrida leivale, röstsaiale, maisitõlvikule, burgeritele või millelegi muule.
    • Retseptides võid asendada küüslauguvõi tavalise või asemel, et saada ekstra maitset, näiteks soolastel küpsistel, koorekastmetel või keedetud köögiviljadel.
  6. Pikema säilivusaja saavutamiseks pane küüslauguvõi sügavkülma. Pane või vahapaberile ning rulli see palgikujuliseks rulliks. Hoia seda seni külmkapis, kuni see kõvenenud on. Lõika seejärel suur rull väikesteks tükkideks ning pane tükid sügavkülma. Nii saad vajadusel mugavalt sügavkülmast parajad portsud võtta.

Küüslauguvõikastme valmistamine

  1. Puhasta või selgeks. Selge või on võirasv, mis on eraldatud veest ja piimast. Sellel on pikem säilivusaeg, kui värskel võil.
    • Pane või paksu põhjaga kastmepannile. Soojenda seda keskmisel kuumusel, kuni see sulanud on. Seejärel keera kuumus madalamaks ning keeda võid madalal kuumusel, kuni pealmine kiht hakkab vahutama.
    • Koori vahune kiht lusikaga ära. Panni keskele jääb vedel kiht võirasva ning piimaaine eraldub põhja.
    • Soojenda seni madalal kuumusel, kuni piimaaine helepruuniks muutuma hakkab. Seejärel tõsta pann tulelt.
    • Vala vedelik ettevaatlikult eraldi kastrulisse, jättes piima kuivained panni põhja.
    • Viska piimajäänused ära või hoia alles, et lisada seda kartulipudrusse või muudesse retseptidesse.
  2. Lisa teised koostisosad. Lisa võile hakitud küüslauk, sool, ürdid ja muud vürtsid. Kuumuta madalal kuumusel vähemalt 20 minutit, et küüslaugu ning ürdimaitsed võisse imbuksid.
    • Värske küüslaugu asemel võid kasutada küüslaugupulbrit ning maitseaineid enda meele järgi.
  3. Kasuta kohe või hiljem. Kuigi puhastatud võil on pikem säilivusaeg kui tavalisel või, vähendab küüslauk seda. Kasutamata portsjone hoia külmkapis kinnises anumas. Külmkapis muutub kaste uuesti tahkeks, kuid seda on lihtne sulatada.
    • Küüslauguvõikastet võib pintseldada lihale, kalale, tofule või köögiviljadele, niristada leivale või kasutada fondüükastmena.