Kuidas koolis paremini hakkama saada?

Kool on oluline osa sinu elus. See aitab sul otsustada mida sa tulevikus tegema hakkad ning annab sulle hea positsiooni terveks eluks. On palju erinevaid mooduseid kuidas parandada enda hindeid, et sul läheks koolis tõeliselt hästi. Ükskõik kas oled vähem kui täiuslik õpilane, kellel on hinnetega probleeme või tahad lihtsalt, et sa koolis edukas oleksid- see lihtne juhend on sulle abiks.

Varustamine

1. Veendu, et sul oleks kogu aeg vajalikud materjalid kaasas. Sa ei taha olla ettevalmistamata tunnikontrolli või ootamatute märkmete tegemiseks. Pliiatsite, pastakate ja kustukummide unustamine raiskab sinu aega ning võid ilma jääda mõnest olulisest teabest.

2. Ole organiseeritud. Organiseeritus aitab sul paremini tööd teha, asju rahulikult võtta ning leida enda asju vajamineval hetkel. On palju mooduseid kuidas organiseerida ning on oluline, et leiaksid meetodi mis sinule kõige paremini sobib. Võtmeks on see, et leiaksid asjad kiirelt ja lihtsalt üles. Raja oma süsteem nii varakult kui võimalik.
• Kasuta markereid ja erksaid kleepuva äärega märkmepabereid, et sildistada oma organiseeritud märkmeid ja muid asju. Erinevate värvidega kodeerimine töötab väga hästi paljude inimeste jaoks, eriti selliste kellel on pidevalt kiire.

3. Kasuta märkmikut või päevikut. Kirjuta sinna üles kõik enda ülesanded ja testid. Lisaks märgi ka üles järelaitamistunnid ning ka see aeg mil plaanid kodutööd teha.

Eesmärkide seadmine

1. Pane paika pikaajalised või lühiajalised eesmärgid. Isegi kui sa ei tea mida sa tahad teha kui täiskasvanuks saad või millisesse kooli edasi õppima minna, võib olla sinu eesmärgiks anda endale nii palju erinevaid võimalusi kui võimalik.

2. Käi kohal. Sinu koolis kohalolek on tähtis. Kui sa ei lähe kooli langevad su hinded kiiresti, kuna sul tekivad õppimises lüngad, mida hiljem on raske tagantjärgi täita. Kui oled tõesti haige või sul on mõni teine probleemi mille tõttu kooli minna ei saa räägi enda õpetajaga või lase seda teha enda vanemal, et saaksid ka kodus viibimise ajal vajalikud õppetööd tehtud.

Õppimise oskused

1. Kirjuta märkmeid. Märkmed aitavad materjalil pähe jääda ning nendest saad õppida kontrolltööde jaoks. Kirjuta üles kõik tähtis mida su õpetaja räägib. Kui sellest on abi, prindi enne tundi välja tunnis kasutatav materjal, et saaksid teha märkmeid ka sellest millest õpetaja räägib, mitte ainult kirjutada üles seda mida ta tahvlile kirjutab. Kui õpetaja kirjutab midagi tahvlile ja sellele joone alla tõmbab tähendab see seda, et see on tähtis ning võib olla ka tulevases kontrolltöös.

2. Vasta vähemalt ühele küsimusele igas tunnis. Või siis küsi ise küsimus. See näitab su õpetajale, et oled aktiivne osavõtja. Lisaks sellele sunnib see sind piisavalt tähelepanu tunnimaterjalile pöörama, et oskaksid küsida ja vastata. Tulemusena läheb sul tunnikontrollides ja kontrolltöödes palju paremini. Küsimuste küsimine on oskus mida sa vajad oma elu vältel ja see aitab hoida sind paremini motiveerituna ning olema vastuvõtlikum erinevatele ideedele.
• Kui valid küsimust millele vastata ole kindel, et tead selle vastust ning et küsimus poleks liiga kerge. Ära muretse, et küsid ise liiga palju küsimusi, sinu aitamine on õpetaja töö.
• Tunnist osavõtmine on tihti oluline faktor hinde määramisel. Enda käe tõstmine korra või kaks ei tee mingit kahju, eriti kui meenutad ütlust “pole olemas rumalaid küsimusi”. Tihtipeale mõtlevad inimesed sama asja mis sina, kuid neil puudub julgus seda küsida.

3. Kuula aktiivselt. Ära ainult räägi ja küsi, õpi ka kuulama. 80 % küsimustest mis on kontrolltöös on klassis juba läbi seletatud. Esitatud materjale saad mõista paremini kui kuulad õpetaja seletusi.

Kodutööd ja ülevaatamine

1. Vaata üle / õpi kodus. Tee seda vaikses kohas ilma segavate faktoriteta. Kui arvuti on sinu toas vii see ära või õpi teises toas. Ära õpi muusikat kuulates! See võib sul küll aidata rohkem kirjutada, kuid kontrolltöö ajal ei pruugi sa muud mäletada kui laulude lüürikat. Kui ilma muusikata keskendumine sulle raske on kuula muusikat millel pole sõnu.
• Tee plaan. Plaani tegemine aitab sul hoida järge selles mida sa teed ning mida järgmisena vaja teha on.
• Kirjuta oma märkmed uuesti. Jah, see võib kõlada igavalt ja aega võtvalt, kuid on tõestatud, et see aitab sul rohkem meelde jätta. Samuti aitab see sul leida lahendusi probleemidele mis sul tunnis esinesid.

2. Pinguta oma kodutöödes. Kuigi see võib tunduda piinamismeetodina on kodutöö eesmärk kontrolllida ja edu saavutada väljaspool klassiruumi. Kui sul on tõsised raskused kodutööde tegemisega räägi oma õpetaja või vanematega, et koostada plaan oma kodutöö tegemiseks.

3. Tee vahepeal pause. Selle asemel, et mitut asja korraga teha, pane paika kindel aeg mil kodutööd teed. Kui paika pandud aeg on läbi, tee üks 20-30 minutiline paus, et hoida oma aja väsimast. Kui puhkepaus on läbi, pöördu tagasi oma kodutöö juurde ja anna endast sada protsenti.

4. Alusta suuri ülesandeid ja projekte varakult. Kui sul on projekti jaoks aega kaks nädalat, siis selle asemel, et seda kogu aeg edasi lükata kuni viimase kolme päevani, alusta sellega varakult. Niimoodi saad piisavalt aega planeerimise, uurimise ja küsimuste küsimise jaoks. Ülesande tegemine pole nii stressirohke kui sa kiirustama ei pea. Lisaks on sul parajalt palju aega, et teha enda projekt nii hea kui võimalik, mis tähendab omakorda seda, et sa saad selle eest parema hinde.

5. Tee harjutustöö enne õiget kontrolltööd. Niimoodi mõistad mida sul veel vaja õppida on.

6. Õpi koolivaheaegade ja pühade ajal. Kui peale pühi on kontrolltöö ning sa pole pühade ajal materjali läbi vaadanud, siis oled unustanud palju asju, mida sa enne pühi õppisid. Niimoodi on suur võimalus kontrolltöös halb hinne saada.
• Kohtle pühi nagu tavalisi nädalavahetusi. Sa võid lõõgastuda ja lõbutseda, kuid õpi vähemalt kolm korda nädalas, et ei unustaks vajalikke asju.

Probleemid

1. Küsi selgitusi kui sa asjadest aru ei saa. Abi küsimine, kui sa ei saa aru mida küsimus sinult küsib on ainuke võimalus arusaamiseks mida sa tegema pead. Tehes nägu, et sa tead ja lootes, et mõtled selle ise välja teeb ainult sinu piina pikemaks ja võib mõjuda ka sinu hinnetele.

2. Õpi enda vigadest. Ära näe vigu kui enda isikliku viga; vead juhendavad sind paremini tegema. Pööra tunnis tähelepanu kui midagi parandatakse. Märgista oma tööd selgelt ja ettevaatlikult, et see oleks kasulik teiste vigade vältimisel. Sa õpid palju rohkem kui kasutad oma vigu ja ebaõnnestumisi, et need juhataks sind õigete tulemusteni.

3. Kohtu oma õpetajaga ka tunnist väljaspool. Kui sa ei saanud tunni ajal teemast aru, võib kasu olla õpetajaga peale tundi rääkimisest. Lisaks aitab see sul hoida oma õpetajatega häid ja tugevaid suhteid.

4. Ole järjekindel. Ära alusta hästi ja lase sellel langeda. Hoia oma õppeplaanid aktiivsed ja tööta oma edu heaks. Premeeri end kui sul hästi läheb.

Üldine heaolu

1. Maga hästi igal öösel. Uni parandab sinu mälu ja keskendumist, mis viib paremate tulemusteni koolis.

2. Söö tervislikku hommikusööki. Toit on energia sinu ajule ning enne kooli hommikusöögi söömine aitab sul keskenduda.

3. Tegele õppekavaväliste tegevustega.
See aitab sul leida rohkem sõpru ja annab võimaluse teha midagi lõbusat.
• Leia midagi mida sa naudid, et see tasakaalustaks sinu õppimist. Kuid ära kuluta sellele nii palju aega, et sinu kodutööd selle pärast kannatama hakkaksid.

Lisaks:
• Veendu, et näeksid tahvlile hästi. Nägemine on olulisem kui oma parima sõbraga tagapingis istumine.
• Loe rohkem, et parandada oma lugemise kiirust ja mõistmist.
• Tark olemine on hea. Sa ei ole nohik lihtsalt sellepärast, et targem oled ja õppimisele palju aega pühendad. Arukatel inimestel läheb elus paremini.
• Kui sa pole oma vastuses kindel, kontrolli see üle.
• Kasuta internetti pigem töövahendina kui meelelahutuslikul eesmärgil, Õppimise ajal internetist informatsiooni otsides pane kinni kõik sotsiaalmeedia ja mängude lehed, et need ei ahvatleks sind.
• Kui sul on pinginaaber kes segab sinu keskendumist, istu kellegi teise kõrvale.
• Hoia enda laud korras. Niimoodi ei pea sa raiskama oma aega asjade otsimise peale.
• Küsi küsimusi.

 

Stiilne 10 numbrikohaga kalkulaator

Lõbusad väikesed kalkulaatorid

Ehtsast nahast seljakotid

Mugavad ja mahukad koolikotid

Öökulli kujulised seljakotid

Stella Salaka
Stella Salaka
Articles: 356