Kuidas sügisel moekas olla?

Sügis on moe jaoks mitmekülgne hooaeg. Ilm läheb järjest jahedamaks, muutes raskemalt kootud kangad, saapad ja suuremad aksessuaarid moodsaks. Et olla sügisel moekas, kanna sügiseid värve ja riideid mis tunduvad mõistlikud, ükskõik milline ilm parasjagu väljas on.

Sügisvärvidega mängimine

Kõige tähelepanuväärsem asi sügismoe juures on värviskeem. Püsides värvide ja mustrite juures, mida seostatakse sügisega, oled õigel teel.

1. Mõtle aastaaja naturaalsele värviskeemile. Sügis on silmatorkav selle poolest, kuidas puud värvi muudavad ja lehed langevad. Moodusta oma värvipalett valides värve, mida seostatakse selle protsessiga. Mõtle punaste, oranžide, kollaste, pruunide ja sügava punakaslillade toonide peale.

2. Vali sügavamad toonid, et saavutada soojem välimus. Tumedamad toonid, nagu šokolaadipruun või punakaslilla, loovad sooja ja hubase tunde, mis teeb nendest ideaalsed värvid, mida kanda jaheda ilmaga. Et seda efekti maksimeerida, eelista värve, mis värvispektris soojade värvide hulgas on nagu punakad toonid ning jäta välja külmade värvide hulgas olevad värvid nagu sinised toonid.

3. Naiselikuma välimuse saavutamiseks püsi heledamate toonide juures. Tumedad ja sügavad värvid sobivad hästi sügisesse, kuid need loovad ka raskema välimuse. Kui sa tahad heledamat ja naiselikumat välimust, jää heledamate sügistoonide juurde nagu kuldne või korall.

4. Kaalu flanelli. Sa ei pea kandma traditsioonilist “metsamehe” punase ja mustaga särki. Flanellist särke on saadaval paljudes erinevates mustrites ja toonides. Seda mustrit seostatakse külmema ilmaga, mis teeb sügisest ideaalse aja, et hakata kandma flanellsärke.

5. Väldi pastelseid toone. Pastelseid värve seostatakse üldiselt soojemate aastaaegadega, eriti kevadega. Sa võid küll kasutada mõnda pastelset värvi, kuid ära ühes riietuses neid liiga palju kasuta.

6. Vali õiged mustrid. Osasid mustreid seostatakse sügisega rohkem kui teisi. Kangad, millel on erksad troopilised lilled, meenutavad inimestele suve ning kandes neid jahedal ning vihmasel sügispäeval tunduvad need kohatud. Ruuduline muster on sügise jaoks ideaalne.
• Kaalu tumeda lillelise mustri kandmist nagu must, tumesinine või ploomililla. Lilled, mis sügisesse hästi sobivad on näiteks roosid ja võõrasemad.

Õige pluusi valimine.

Kanna selliseid pluuse, mis sobivad väljas oleva ilmaga. Raskemad sviitrid sobivad hästi hilissügisesse, kui ilm on külm ning puuviljasegused pluusid on sobivamad sügise alguspooles.

1. Lisa oma garderoobi raskemaid materjale. Teiste seas näiteks raskeltkootud puuvill, vill, kašmiir ja traditsiooniline flanell. Hoia eemale õhulistest ja õhukestest materjalidest, eriti kui ilm juba külm on. Raskemad materjalid hoiavad sind soojas ning näevad asjakohasemad välja kui kerged ja õhulised materjalid.

2. Kanna rohkem sviitreid. Sviitrid lausa kisendavad sügise ja talve järgi. Kerged sviitrid tavalise või madala kaelusega sobivad eriti hästi sügisesse, kui ilm on jahe, aga mitte veel täitsa külm.

3. Kanna särke kihiliselt. Kanna toppe ja maikasi madalalõikeliste pluuside all ja veste pikkade varrukatega T-särkide peal. Kihid hoiavad sind paremini soojas ning annavad sinu stiilile mitmekülgsust.
• Kanna pitsilist maikat pikavarrukalise särgi all, millel on avar kaelus. Pits piilub sinu kaelusest välja, andes sulle naiselikuma välimuse ning samal ajal sind soojas hoides.
• Kanna ruudulist nööpidega särki valge maika peal. Klassikalise sügisese välimuse jaoks lisa teksased ning põlvedeni ulatuvad saapad.
• Pane kootud kleidi alla pikkade varrukatega T-särk ning retuusid või sukkpüksid.

4. Vali mugav varruka pikkus. Riietu vastavalt temperatuurile. Sügise alguse puhul kanna särke millel on lühikesed või poolpikad varrukad. Kui ilm jaheneb liigu pikemate varrukate juurde. Sügismood sisaldab suures valikus varruka pikkuseid.

5. Proovi kõrgemaid kaeluseid. Tavalised või madalad kaelused sobivad küll hästi sügise algusesse, kuid kui ilm külmeneb, vali sviitrid ja pluusid millel on kõrgemad kaelused.

Jaki valimine
Jakid kuuluvad sügismoe juurde. Vali õige jakk põhinedes oma vajadusele ja stiilitunnetusele.

1. Vali segu soojast ja stiilsest. Sügis on hea aeg, et mängida moekate jakkide ja mantlitega. Ilm on piisavalt külm, et õigustada sooja jaki kandmist, kuid mitte veel nii külm, et peaksid selga ajama paksu ja koheva mantli või jope, mida seostatakse talvega.
• Proovi tviidist või koortriidest jakki. Nende tekstuurid annavad sinu riietusele kontrasti.

2. Kanna lühikest ja hästiistuvat mantlit. Need on tihtipeale tehtud villast ning neil on ees suured nööbid. Neid tuleb erinevates värvides nii mustas, punases kui ka oliivirohelises.

3. Otsi militaarstiilis jakki. Sellised jakid annavad veidike maskuliinsema mulje. Need näevad välja rasked ja isoleeritud, kuid paljud on siiski piisavalt kerged, et sobida hästi muutlikusse sügisilma.

4. Vabadel päevadel kanna hästiistuvat kapuutsiga dressikat. Vali pigem eest lukuga käiv, mitte üle pea tõmmatav, kuna nendega võid välja paista suurem ja kohmakam.

5. Proovi nahka. Nahast jakid tulevad erinevates stiilides, alustades maskuliinsetest ja rasketest ning lõpetades šikkide ja seksikatega. Nahkjakk on samuti kauakestev ning ajatu, nii et sa saad seda kanda aastaid.
• Proovi nahka ja pitsi koos. Need kaks tekstuuri töötavad koos väga hästi, kuna need on lihtsalt nii erinevad.

Püksid ja seelikud

Üldiselt peaksid kandma pükse ja seelikuid, mis on tehtud raskematest materjalidest ning tumedamates värvides. Väldi kergeid linase stiilis materjale.

1. Proovi tumesiniseid teksaseid. Heledad võivad samuti sobida, eriti kui ülejäänud riietus on rikastes sügisetoonides. Tumedad teksased aitavad sul ka saledam välja paista.

2. Vaata ka teisi raskeid materjale nagu näiteks koortriie. Raskeid materjale seostatakse külmema ilmaga, isegi pükse. Koortriie ei tööta hästi kevadel ja suvel, kuid see näeb suurepärane välja sügisel ja talvel.

3. Kanna põlvepikkust seelikut või kleiti. Sa saad seda kanda kui ilm on veel suhteliselt soe ning ka siis kui ilm muutub külmemaks. Põlvepikkused seelikud on klassikalised ning neid saab kanda aastaringselt.

4. Hoia jalad soojas retuuside, sukkpükste ja põlvikutega. See on eriti oluline kui otsustad kanda lühemat seelikut või seelikut, millel on pikk lõhik. Retuusid ning põlvikud võivad välja paista väga šikid, kui kannad neid seeliku all külmema ilmaga.

Õigete jalatsite leidmine

Kuigi saapad on klassikalised sügisesed jalanõud, võivad ka teist tüüpi jalatsid töötada sama hästi.

1. Kanna klassikalisi saapaid. Saapaid tuleb erinevates kontsakõrgustes, kontsapaksustes ning säärekõrgustes. Saapad, mis ulatuvad natuke üle su pahkluu, on ajatud ning sobivad hästi nii pükste kui ka seelikutega. Väikese ja kitsama kontsaga saapad on samuti ajatud ning neidki annab kanda peaaegu iga asjaga.

2. Vali pikasäärega saapad seelikute, kleitide ja kitsaste pükste juurde. Põlveni ulatuvad saapad sobivad hästi riietuse juurde, kus tahad rõhutada just oma jalatsivalikut. Kanna neid seelikute või kitsaste teksaste peal.
• Laiemate säärtega teksaseid ära topi saabaste sisse, kuna tulemus võib olla kohmakas ja mühklik.

3. Paksemad kontsad pane mugavama riietuse juurde. Paksud kontsad teevad head koostööd raskemate talveriietega nagu velvetist püksid või suurekoelised lohvakamad sviitrid.

4. Väldi vett läbilaskvaid jalatseid. Õhukesed balleriinad ning jalapealset paljastavad kingad pane kappi soojemaid ilmu ootama.

Aksessuaarid

Jää aksessuaaride juurde, mis annavad sinu välimusele “sooja” tunde. Soojust saad lisada sallide ja mütsidega või lihtsalt valides soojades toonides ehted.

1. Proovi salli. Trendikas kaelussall sinu kaelas näeb välja šikk ning kaitseb sind samas jahedate tuuleiilide eest.

2. Kanna mütsi. On palju erinevaid stiile, mille seast valida saad. Proovi enda pähe erinevaid stiile, kuni leiad selle, mis sobib sinu näokujuga kõige paremini. Kui oled leidnud stiili, mis sulle sobib, siis soeta endale ka samas stiilis raskemast materjalist müts nagu villast või tviidist.

3. Kanna suurt käekotti. Väikesed kotid koos peenikeste rihmadega sobivad pigem soojadesse ilmadesse. Suured õlakotid, millel on paksud sangad näevad sügisel ja talvel eriti stiilsed välja, kuna need teevad paremat koostööd raskelt kootud riiete ja saabastega.

4. Mõtle kuldsete ehete peale. Kuldsed toonid on soojemad kui hõbedased ning sobivad palju paremini pruunide, punaste ja oranžide värvidega, mida sügisel kannad.
• Ära kanna koos nii hõbedasi kui kuldseid ehteid, kuna see teeb su riietuse liiga segaseks.
• Helmestega ehted sobivad sügisesse väga hästi.

Lisaks:
• Väldi enda figuuri kogukamaks tegemist, kandes liigselt suuri riietusesemeid. Rasked kangad ning jämedad ehted võivad küll hooajaga sobida, kuid sa peaksid vältima kõike, mis näeb välja liiga avar või kohev. Vali esemed, mis istuvad sinu figuurile hästi.
• Vali kangad mis hoiavad sind soojas nagu näiteks:
• nahk
• seemisnahk
• flanell
• vilt
• vill
• teksa
• Paksemast riidest lühikesi pükse saad kanda ka sügisel kui sa nende alla sukkpüksid paned.
• Sügisene meik peaks paistma naturaalne. Kanna laugudele heledamaid pruunikaid või beeže toone ning heledamat huulepulka.

 

Ühevärvilised naiste sukkpüksid

Soojad puuvillast sukad naistele

Soojad tuttmütsid pesukaru karvaga

Erinevate varrukatega lõbusad sviitrid

Pikad joped viies eri värvis