Kuidas vältida juuste halliks minemist?

Kui sa oled juba oma peast leidnud halli karva või kaks, siis ilmselt sa loodad, et saad hallinemist peatada enne, kui see kontrolli alt väljub. Vanus, kuna sul hallid juuksed tekkima hakkavad on paika pandud sinu geenides nii, et pole väga palju, mida sa selle vastu teha saad. Kuid tehes mõned muudatused elustiilis, võid aidata hoida oma juuksevärvi nii kaua kui võimalik, enne kui need lõpuks hõbedaseks muutuvad. Esimene hall juuksekarv võib tunduda lõpu algusena, kuid sa ei pea kunagi olema hallide juustega, kui sa seda ei soovi – nagu miljonid teised inimesed, saad sa värvida oma juukseid. Järgi neid samme, et saaksid kontrolli enda juuste üle:

Elustiili muudatused, et hoida enda juuksevärvi

1. Saa piisavalt vitamiine. Vitamiinid (sealhulgas B12) on vajalikud juuste ja naha tervisele. Kui sul on vitamiini vaegus, võivad sinu juuksed enneaegselt pigmenti kaotada või lausa välja langeda (langemist võib põhjustada ka tsingi vaegus), tehes sind halliks või kiilaks. Vajalike vitamiine saad loomsetest saadustest nagu loomaliha, kala, munad ning samuti ka puuviljadest, köögiviljadest, pähklitest ja piimatoodetest.
• Kaalu multivitamiinide tarvitamist kui sa muretsed varajase hallinemise pärast. Toidulisandid ei ole maagiline ravijook, mis garanteerib, et su juuksed värvirikkad püsivad, kuid need võivad anda sulle lisaaega.
• Veganitel esineb tihedamini B12 puudust, kuna on raske saada seda vitamiini piisavalt muust toidust kui loomsetest saadustest. Veganid peaksid erilist tähelepanu pöörama, et saaksid seda vitamiini, kui vaja, siis toidulisandina. Taimetoitlased saavad B12 vitamiini piimast ja munadest.

2. Masseeri end munaõliga. Masseeri enda peanahka kaks korda nädalas munaõliga ning jäta see ööseks pähe. Munaõli sisaldab antioksüdante nagu luteiin ja zeaksantiin, mis peatavad juuste enneaegse vananemise (hallinemise). Munaõli saad teha nii:
• Keeda 6 muna (15-20 minutit) kõvaks. Lase neil jahtuda, koori ja lõika pooleks.
• Eemalda munakollane valgest. Valget võid kasutada süüa tehes, kui seda minema visata ei taha.
• Purusta munakollane madalale praepannile. Proovi teha muna nii pudruseks kui võimalik.
• Soojenda madalal kuumusel. Küpseta seni, kuni kogu mass muutub tumedaks ning hakkab suitsema/haisema. Sega ja purusta perioodiliselt.
• Ole järjekindel. Küpseta seni, kuni kõik proteiinid on mustaks põlenud ja õli on välja immitsenud. See võtab kaua aega. Selles etapis märkad palju kirbet suitsu.
• Jahuta pann toatemperatuurile.
• Filtreeri õli. Pigista või filtreeri läbi riide või kurna. Pane see puhtasse, kuiva klaaspudelisse (ei tohi kasutada metalli ja plastikut). Kasuta nailonist või sünteetilisest materjalist riiet filtreerimiseks, kuna puuvill imeb palju õli endasse. Kui õli sees on suuremaid tükke, siis filtreeri uuesti, et sul oleks puhas ja läbipaistev õli. Väldi kokkupuudet vee või millegi muuga, mis pudelisse võib tilkuda, et õli kauem säiliks. Munaõli saad hoida külmkapis kuni kolm aastat, toatemperatuuril kuni üks aasta.
• Kasuta seda juustel või akne raviks. Alati kasuta õli võtmiseks puhast ja kuiva lusikat, et ennetada saastumist. Samuti saad kasutada seda õli kergematel põletustel, kriimudel ja haavadel.

3. Lõpeta suitsetamine. Tubakat seostatakse enneaegse hallinemisega. Kui oled suitsetaja ning muretsed juuste halliks minemise pärast, siis on see veel üks hea põhjus, miks sigarettidest loobuda.
• Suitsetamine põhjustab ka juuste haprust ja kuivust. Kahjustatud juuksed langevad kergemini välja kui terved juuksed.

4. Hoolitse enda juuste eest, et ennetada nende väljalangemist. Kuigi ebaterved juuksed ei muutu halliks varem kui terved juuksed, langevad ebaterved juuksed kergemini välja. Kui uued juuksed asemele kasvavad, on nendel tihtipeale vähem pigmenti kui algsetel juustel, eriti kui hakkad vanemaks jääma.
• Juuksepikendused põhjustavad juuste väljalangemist, eriti kui need pole paigaldatud professionaali juures.
• Tihe fööni, sirgendaja või lokitangide kasutamine kahjustab samuti su juukseid, isegi kui kasutad kuumusekaitset.
• Pusade kammimine, eriti kui su juuksed on veel märjad, lõhub ja kisub juukseid välja. Ole juuste vastu õrn ning kasuta laia haaradega kammi.

5. Kasuta teisi looduslikke ravimeid, et juukseid erksana hoida. Kuigi pole otseseid uuringuid tehtud, et looduslikud vahendid aitavad ennetada halle juukseid, on mõned populaarsed ravimid mida kasutatakse. Kui otsustad lisada toidulisandi enda igapäevasesse menüüsse, siis konsulteeri enne seda arstiga, et veenduda selle kasulikuses sinule. Siin on mõned populaarsed valikud:
• Must seesam
• Klorofüll toidulisandid
• Nõgese lehed
• Adru

Müüdid juuste hallinemise kohta

1. Stress. Ilmselt on kõige populaarsem müüt, mis puudutab hall juukseid see, et hallid juuksed hakkavad kasvama kiiremini kui stressis oled. Oled kindlasti kuulnud ütlust: “Sa ajad mu halliks!”. Tõsi on see, stress ise ei põhjusta juuste hallinemist.

2. Halli karva välja tõmbamine põhjustab veelgi rohkem halle karvu. See on vananaiste jutt, mis ei ole kohe kindlasti tõsi. Kui sul on üksikud hallid juuksekarvad, siis võid südamerahuga need välja tõmmata, sul ei hakka neid selle tõttu rohkem kasvama.
• Siiski pole karvade väljatõmbamine pikaajaline lahendus. Esiteks võid sa kahjustada karvanääpsu ning see ei pruugi enam tagasi kasvada. Teiseks on välja tõmmatud karvanääps hall ning jääb alati halliks, sul ei kasva selle asemel teist värvi karv asemele. Ja kolmandaks, lõpuks on sul nii palju karvu, mida välja tõmmata, et vajad paremat lahendust.

3. Juuste värvimine põhjustab juuste hallinemist. Kui oled tihe juuksevärvija, siis on vast keegi sulle öelnud, et selle tõttu lähed kiirelt halliks. See ei ole tõsi. Siiski võib tihe värvimine ja pleegitamine juukseid kahjustada, mis omakorda põhjustab nende välja langemist ning asemele kasvanud karvad võivad olla heledama pigmendiga.

 

 

Juuksekasvu kiirendav sprei – 2 pudelit

6-osaline taimne juuksekasvu kiirendav komplekt

DANESI Helehall püsiv kreemjuuksevärv

Ajutise tulemusega kreemjuuksevärvi pulgad

Veekindel juuksetušš väljakasvu jaoks