Kui kaua alkohol säilib?

Kui kaua kestavad erinevad alkohoolsed joogid?

Nagu kõik head asjad, ei saa see tõeliselt kena märjukese pudel, mida oled eriliseks sündmuseks hoidnud, igavesti kesta.


Paljudel inimestel on nii, et kui nad on saanud mõne kvaliteetse pudeli kingiks või ise kuskilt välismaareisilt soetanud, siis võetakse sealt väike suutäis maitsmiseks ning siis pannakse see kuhugi kõrgele kapi otsa, et hoida seda mõneks eriliseks sündmuseks. Kuid see võib viia karmi õppetunnini: ka alkoholil on aegumiskuupäev.
Alkoholi muutumise hetk sõltub mitmest asjast: mis alkoholiga tegu on, kas pudel on avatud või mitte ning kuidas sa seda hoiustad. Ka tulemus on muutlik- mõnel tootel muutub lihtsalt maitse halvemaks ning kraadid nõrgemaks, kuid mõned lähevad otseses mõttes halvaks. Siin on kiire juhend, kui kaua sul on aega peale pudeli avamist enda jooki nautida.

Alkohol on muutlik jook. Vein võib pudelis küpseda ning aja jooksul muutuda rikkalikumaks ning huvitavamaks. Enamuste kangete alkoholidega aga nii ei ole. Korralikult kinnises pudelis viski püsib samasugusena, ükskõik kas jood seda praegu või sada aastat hiljem. Kuid kui avad selle pudeli, siis sukeldub deemonlik hapnik sinna sisse ning hakkab sinu märjukest muutma. Ja kuigi selle transformatsiooni algfaasid võivad olla positiivsed (eriti viski puhul, mille maitse võib mõne nädala jooksul pärast avamist veidi paraneda), röövib oksüdatsiooniprotsess lõpuks su alkoholi.
Siit saad teada, kui kaua erinevad joogid peale avamist säilivad.

Kuidas õhk avatud alkoholipudeleid mõjutab?

Viski
Viski kõrge alkoholisisaldus ja madal suhkrusisaldus tähendab seda, et see on üsna stabiilne ning läheb “halvaks” umbes 2 aastat pärast pudeli avamist. “Halb” on aga suhteline – viski ei rikne iseenesest kunagi – võid juua klaasikese avatud viskist 20 aastat hiljem ja see ei tapa sind. Siiski ei pruugi sa enam seda kogemust nautida, kuna alkoholisisaldus on aurustumise tõttu väiksem ja maitseprofiil on muutunud.
Maitsestatud viskid võivad suurema suhkrusisalduse tõttu olla lühema elueaga, nii et kui avad selle Honey Jacki pudeli, võid samahästi kõik napsu klaasidesse valada.

Viin
Viin säilib peale avamist kauem kui viski- kuni kümme aastat, võib-olla isegi kauem. Protsess on aga siiski sama ning viina maitse muutub peale paari aastat ning kaotab ka kraade. Nagu ka viski, ei rikne see otseselt kunagi, kuid kui sa seda paari aasta jooksul ära ei tarbi, siis halveneb selle joomise kogemus. Ja jällegi- maitsestatud viinad muutuvad suhkrusisalduse tõttu kiiremini.

Rumm
Avamata rumm säilib lõputult ning hakkab muutuma pool aastat peale selle avamist. Peale kahte aastat märkad maitses ning tugevuses suuremaid muutusi.

Džinn
Džinnil on lühem eluiga peale avamist- peale aastast lahti olekut maitseb see oluliselt halvemini. Nagu teiste kangete alkohoolsete jookide puhul, ei lähe see tingimata nii halvaks, et seda ohtlik tarbida oleks, kuid see ei ole lihtsalt loodetav meeldiv kogemus.

Brändi
Võib arvata, et kuna brändit destilleeritakse veinist, läheb see mõne päevaga halvaks nagu hea pudel Cabernet’d. Tõde on see, et avatud brändipudel hakkab halvemini maitsema kuskil poole aasta pärast, kuid see on siiski joodav 2-3 aastat ning nagu teisedki kanged joogid, ei lähe see täielikult rääsuma. Mõned odavamad ning kehvemad brändid muutuvad aga palju kiiremini.

Tekiila
Tekiila maitse säilib peale avamist aastakese. See ei tapa sind, kuid see ei maitse ka õigesti ning kui paned tähele maitseprofiili muudatust, siis läheb see sealt alates järjest halvemaks.

Liköörid
Üldiselt on nendes magusates jookides palju suhkrut sees ning lähevad seetõttu halvaks 1-2 aasta jooksul ning antud juhul tähendab sõna “halb” tõesti “riknenut”. Ning ükskõik milline piimatooteid sisaldav liköör (näiteks Baileys Irish Cream) läheb käest aasta või vähemagagi. Tegelikult ei säili piimatooteid sisaldavad liköörid kaua isegi avamata pudelites, seega tee oma ostuotsused hoolikalt.

Viivitamise taktikad


Seega halveneb sinu baarikapisisu lõpuks täielikult, kui sa saad mõned asjad ette võtta, et enda märjukest võimalikult kaua värskena hoida.
• Hoia pudeleid korralikult. Alkoholi tuleb hoida püstises asendis, kuna kontakt korgiga võib muuta maitset halvemaks ning korki kahjustada, nõrgestades tihendit, mis õhku väljas hoiab. Veendu, et kork on korralikult kinni keeratud ning ära hoiusta alkoholi karahvinides.
• Hoia eemal valgusest ja kuumusest. Kui hoiad enda viskipudelit aknalaual radika juures, siis teed väga valesti. Leia jahe ning varjuline koht.
• Kasuta väikseid pudeleid. Üks asi, mida saad teha, et alkoholi kauem värskena hoida on see, et kallad alkoholi suurest pudelist mitmesse väiksemasse pudelisse. Väiksem pudel (hästi suletud korgiga – karahvin ei sobi) piirab õhuga kokkupuutumist, kui sa aeg-ajalt endale klaasikest valada soovid ja võib halvaks minemise protsessi mõneks ajaks aeglustada.