Kuidas värvida lihavõttemune?

Munade värvimine on lihavõttepüha traditsioon. Lõbus on see, et seda saab teha paljudel eri viisidel. Sa saad neid mune süüa, anda kingitustena ja kasutada neid dekoratsioonina.

1. Organiseeri vajalikud tarvikud. On mõned asjad, mida tegema pead enne, kui värvimisega alustada saad.
• Osta pool tosinat kuni tosin muna.
• Keeda munad kõvaks. Tee seda nii, et asetad munad keedupotti, lisad näputäis soola ja vaatad, et munad oleks veega kaetud. Lase vesi keema ning seejärel keera tuli tasasemaks ning lase neil podiseda. Lase neil tasasel tulel olla vähemalt kümme minutit ning seejärel tõsta munad ettevaatlikult välja lusika või tangide abil. Pane need jooksva külma vee alla kuni need on piisavalt jahedad, et neid kätte võtta saad. Lase neil täielikult jahtuda külmkapis.
• Soeta munade värvimise komplekt. Need sisaldavad tavaliselt värvipulbrit, topsikesi, spetsiaalset munade lusikat ning juhendit, kuidas värvi teha. Samuti võid osta toiduvärvide komplekti, mida saad hiljem kasutada ka näiteks kooki tehes.

2. Järgi pakil olevaid juhiseid ning tee värv valmis. Enamikel juhtudel pead värvipulbri panema vette või äädikasse. Veendu, et sul oleks mõlemad käepärast. Sa võid kasutada nii klaasi, topsi või kaussi, et sinna vesi valada, kuid veendu selles, et seal oleks piisavalt ruumi ka muna jaoks. Ühekordne plastiktops (selline, kuhu võib kuumi jooke panna, kui sa kuuma vett pead kasutama) on ideaalne, sest kui see määrdub, siis saad selle lihtsalt ära visata.
• Pane värvi sisaldavad anumad ritta. On hea mõte katta tööpind ajalehega, mis püüab kinni värvi tilkumise. Lisaks vajad tühja munakarpi või resti, kuhu saad panna värvitud munad kuivama.

3. Dekoreeri munad enne värvimist, kui plaanid neile detaile lisada. Kui soovid, siis joonista munadele rasvakriitidega, pane muna ümber kummipaelad või kleebi ringikujulised kleepsud. Kleepsude, teibi, rasvakriidi või kummipaeltega mune kattes, ei värvi sa nende all olevat osa, kui muna värvi sisse kastad, mis tulemusena võib tekitada huvitavaid ja lahedaid efekte.

4. Pane muna lusikale ning lase see vaikselt värvi sisse. Sa võid muna panna värvi sisse osaliselt, kui soovid ainult teatud osa värvida. Lase munal olla värvi sees vähemalt kolm minutit.
• Muna imeb endasse seda rohkem värvi mida kauem sa ootad nii, et kui värv pole sinu arust piisavalt tugev, siis lase munal kauem värvi sees olla.

5. Aseta muna ajalehega kaetud tööpinnale.
Sa võid tilgutada munale teist värvi, et saada värviefekte ning seejärel puhuda läbi kõrre, et värvitilk liiguks mööda muna. See loob huvitavaid mustreid. Samuti võid kasutada pintslit.

6. Lase munadel kuivada munakarbis. Veel parem kui sul on rest, sest nii puutub värvitud muna pinnaga vähem kokku.

 

Marmor munad

Kuidas värvida lihavõttemune?

1. Valmista ette munavärv. Kui sul on plaanis värvitud munad ka ära süüa, siis veendu, et kasutad ohutuid värve.
• Lisa teelusikatäis taimeõli igasse värvi konteinerisse. Jäta meelde, et kui tahad osasid mune tavaliselt värvida või luua neile baasvärvi enne marmoriseerimist, siis tee seda esimesena. Kui oled õli värvile lisanud, siis ei saa sa seda tagasi võtta! Eksperimenteeri lisades rohkem õli värvidesse; erinevad kogused loovad erinevaid mustreid.

2. Kasta kiirelt. Kasuta lusikat, pane muna täielikult värvi sisse ja eemalda see kiirelt. Kuna õli ja vesi ei segune, siis osad kohad munast saavad värviga kaetud ning osad mitte- niimoodi lood marmoriefekti. Et erksamat värvi saada, kasta mitmeid kordi.

3. Kuivata munad majapidamispaberil. Tupsuta sellega õrnalt muna. Kui tahad muna veel ka teise värvi sisse kasta, siis oota seni, kuni see on täielikult kuiv.

4. Lisa läiget. Niisuta majapidamispaber taimeõliga ning pühi sellega õrnalt valmis värvitud mune, et saada kena läige.

 

 

Käsnaga tupsutamine

Kuidas värvida lihavõttemune?

1. Pane anumasse viis tilka toiduvärvi ja paar tilka vett.

2. Kasta käsnaots sinna sisse ning vajuta sellega munale.

3. Lase kuivada.

4. Tee samamoodi teistsuguste värvidega, kuid lase munal vahepeal kuivada.

 

 

 

Siidiga värvimine

 

Kuidas värvida lihavõttemune? Kuidas värvida lihavõttemune?

1. Sa vajad 100% siidriiet, et see meetod töötaks. Vaata riidel olevat silti, et sa ei ostaks polüesterit, mis võib sarnane välja näha. Munade värvimiseks on soovitatav osta kasutatuid ja odavaid riideid või lipse.
• Proovi leida erinevaid värve ja mustreid. Tumesinised, lillad ja punased toonid jäävad munale kõige paremini peale.

2. Lõika siidist piisavalt suur tükk, et muna katta. Mässi muna riidesse, veendu, et õige pool puutuks munaga kokku. Õige pool on see, millel on muster. Proovi riie mässida võimalikult tugevalt muna ümber- mida rohkem kontakti riidel koorega on, seda selgem jääb muster
• Seo riie kokku paela või nööriga.
• Peale siidi sisse mähkimist, pead munad uuesti mähkima, seekord mõnda kergesse riidesse, mis on heledat värvi. Hea on kasutada näiteks vana padjapüüri või voodilina.
• Pane munad potti ja kata veega. Lisa 1/4 tassitäit äädikat ning lase keema. Lase keeda 20 minutit, eemalda munad ning pane need käterätikule jahtuma. Kui need on piisavalt jahtunud, siis saad kanga eemaldada.

Nõuandeid:
• Mida rohkem äädikat sa värvi sisse paned, seda erksam on värv.
• Sa võid kombineerida erinevaid tehnikaid, et saada veelgi huvitavam ja lahedam muna.
• Kui sa kasutad rasvakriiti või küünlavaha munale mustri joonistamiseks enne värvimist, siis peab muna olema toatemperatuuril, et see koorele püsima jääks.
• Mida kauem muna värvi sees hoiad, seda tumedamat värvi see läheb.
• Kui soovid värvitud muna kasutada dekoratsioonina pikemat aega, siis puhu keetmata muna sisu välja, et alles jääks ainult koor.
• Söö mune ainult siis, kui oled neid hoidnud külmkapis ning oled kasutanud mittemürgiseid värve ja dekoratsioone.

 

Käsimikser koos muna eraldajaga

Kana ja muna taimerid

Siidjad ühevärvilised sallid

Naturaalsest siidist õhulised pluusid

Heledad siidjad meeste pidžaamad