Kuidas märkmeid tõhusamalt teha?

Ükskõik kas tahad edukas olla koolis või karjääris, on efektiivne märkmete tegemine väärtuslik oskus informatsiooni säilitamiseks, meenutamiseks ja etlemiseks. Kui järgid neid samme, siis ei õpi sa ainult seda, kuidas märkmeid teha, vaid õpid ka, kuidas seda efektiivselt teha, et need aitaksid rakendada teadmisi ja säilitada materjali.

Ettevalmistumine

1. Kogu märkmete tegemise materjalid. See võib tunduda lihtsana, kuid on oluline, et sinu märkmete tegemise materjalid oleksid organiseeritud ja valmis enne, kui algab klass, koosolek või loeng.
• Kui kirjutad paberile, siis veendu, et sul oleks A4 suuruses märkmik, milles on piisavalt tühje lehti ja pastakaid. Kui kasutad arvutit, siis jälgi, et selle aku oleks täis või et saaksid istuda pistiku lähedal.
• Kui sa kannad prille, siis veendu, et need oleksid kaasas. Samuti tasub kaasa võtta ka puhastuslapp, et vajadusel prille puhastada saaksid. Säti ruumis end niimoodi istuma, et sa kuuleksid ja näeksid hästi.

2. Tule valmistuna. Enne kui tuled klassi, loengule või koosolekule, vaata üle enda märkmed eelmisest korrast. See viib sind kurssi ja oled valmis jätkama sealt kust pooleli jäid.
• Kui sulle soovitati enne tundi või koosolekut midagi lugeda, siis tee see ära. See aitab sul mõista teemasid, mõisteid ja kujutlusi, mida käsitletakse.

3. Ole aktiivne kuulaja. Märkmeid tehes kipuvad paljud inimesed tegema viga ning kirjutama mõtlematult üles igat sõna, mida kuulevad, mõistmata millest tegelikult jutt on.
• See on viga. Kui sa ei pinguta, et teemast aru saada, siis jääd ilma väärtuslikust õppimise võimalusest.
• Seetõttu peaksid proovima informatsiooni esimese korraga haarata, kuna siis ei pea sa nii palju tööd tegema ja ei satu ülevaatuse ajal segadusse.

4. Tee märkmeid käsitsi. Kuigi sülearvutis märkmete tegemine on mugav, on Princetoni Ülikoolis tehtud uuring näidanud, et info jääb paremini meelde, kui seda käsitsi teed.
• Kahtlustatakse, et see on selletõttu, et arvuti kasutajad kirjutavad üles sõna-sõnalt mida nad kuulevad, ilma et töötleksid mõttes läbi, mida öeldakse.
• Käsitsi kirjutajad ei saa aga piisavalt kiiresti kirjutada nii, et nad on sunnitud materjalile keskenduma, et valida välja kõige tähtsam ja olulisem informatsioon.
• Tee käsitsi märkmeid iga kord, kui võimalik.

5. Ära karda küsimusi küsida. Kui sa millestki aru ei saa, siis ära lihtsalt seda üles kirjuta ning ütle endale, et selle pärast hiljem muretsed – küsi õpetajalt/ettekandjalt selgitust.
• Mõtle sellele – kui sa leiad, et miski on segadusse ajav, siis hiljem, kui märkmeid vaatad, on see kaks korda segasem.
• Ära karda õpetajal/ettekandjal paluda end korrata – eriti kui tunned, et ta on öelnud midagi olulist.

Parimate märkmete tegemine

1. Keskendu võtmesõnadele ja mõistetele. Kõige olulisem asi, mida teha saad, et parandada enda märkmete tegemise oskust, on keskenduda ainult võtmesõnadele ja mõistetele.
• Tee kindlaks kõige olulisem informatsioon. Kirjuta üles üksikud sõnad või võtmelaused, mis on teemas kõige olulisemad – asjad nagu kuupäevad, nimed, teooriad, mõisted – ainult kõige olulisemad asjad peaksid üles kirjutama. Likvideeri kõik täiteaine sõnad ja teisejärgulised üksikasjad – kui sa tahad nendega tutvuda, siis saad lugeda õpikut.
• Mõtle sellele, mida sa tahad meeles pidada. Miks sa selles tunnis oled? Miks oled sellel konverentsil? Miks sinu tööandja sind siia saatis? Kuigi sinu esmaseks instinktiks on proovida üles kirjutada kõik mida kuuled või näed, on oluline meeles pidada, et sa teed märkmeid selleks, et midagi õppida – sa ei kirjuta novelli.
• Eelista uut teavet. Ära raiska aega kirjutamaks üles informatsiooni, mida sa juba tead – see on sinule kasutu ja lihtsalt raiskab aega. Keskendu kirjutamaks uut infot, mida sa varem õppinud pole – see annab sinu märkmetele kõige rohkem väärtust.

2. Kasuta “küsimuse, vastuse, tõestuse” meetodit. See on väga tõhus märkmete tegemise meetod, kuna see sunnib sind tegelema materjaliga samal ajal kui kirjutad ja saad teemat kirjeldada enda sõnadega. Informatsiooni ümber sõnastamise tehnika aitab õpilastel palju paremini materjali mõista ja seda meelde jätta.
• Selle asemel, et sõna-sõnalt informatsiooni ümber kopeerida, kuula tähelepanelikult kõnelejat ja pinguta, et materjali mõista. Kui seda teinud oled, siis sõnasta oma märkmed küsimustena ning seejärel vasta neile.
• Näiteks, kui küsimuseks oli: “Mis on keskne teema Romeos ja Julias?”, siis vastus võiks olla: “see on enam, kui traagiline armastuslugu, Romeo ja Julia räägib vimma pidamise tagajärgedest”.
• Selle vastuse alla saad tõestada enda järeldust, suunates tekstis olevatele kindlatele näidetele. See strateegia võimaldab sul salvestada asjakohast teavet ülevaatlikul ja kergesti loetaval kujul.

3. Kasuta kiirkirja. Rääkimine on kiirem kui kirjutamine, seetõttu tasuks sul leiutada enda kiirkirja süsteem, mis aitaks sul kiiremalt ja tõhusamalt kirjutada ja vältida maha jäämist.
• On oluline, et oleksid hiljem võimeline aru saama enda kiirkirjast – kui arvad, et sellega võib tulla raskusi, siis võid peale tundi/loengut asendada lühendid õigete sõnadega.
• Kui sul ikka on raskusi kõnelejaga järge pidada, siis võta teinekord kaasa diktofon, et saaksid hiljem uuesti kuulata ja enda märkmetes olevad lüngad täita.

4. Tee märkmed visuaalselt meeldivaks. Sa ei soovi uurida enda märkmeid kui need on korratud, organiseerimata ja keeruliselt loetavad nii, et on oluline, et need head välja näeksid. Siin on mõned nõuanded, kuidas luua meeldivamaid märkmeid:
• Alati alusta uuelt lehelt. Märkmeid on palju lihtsam lugeda, kui alustad igat tundi või teemat uuelt lehelt.
• Veendu, et sinu kirjutatu on loetav. Märkmete tegemine on ajaraiskamine, kui sa neid pärast lugeda ei saa.
• Kasuta sümboleid ja diagramme. Asjad nagu nooled, täpid ja kastid, diagrammid, graafikud ja muud visuaalsed abivahendid on hea võimalus põhimõisteid meelde jätta ja siduda, eriti kui sa oled visuaalne õppija.

5. Kasuta värve. Paljud inimesed leiavad, et natuke värvi märkmetes teeb informatsiooni paremini meeldejäävaks ja kergemini loetavamaks.
• See on nõnda sellepärast, et värv stimuleerib aju loomingulisemat poolt, muutes sinu märkmed huvitavamaks ja seetõttu ka kergemini meeldejäävaks.
• Proovi kasutada erinevat värvi pastakaid erinevatele märkmete osadele – näiteks võid küsimused kirjutada punaselt, mõisted siniselt ja järeldused roheliselt.
• Samuti võid kasutada markerit, et esile tõsta võtmesõnu, kuupäevi ja mõisteid.

6. Tee märkmeid enda õpikust. Peale loengut või tundi võid täiendada enda märkmeid õpiku abil. Õpikust märkmete tegemine on samuti oskus, mida tasuks osata.
• Tutvu materjaliga. Enne kui hüppad teksti lugemise kallale, vaata materjal üle, et saada aru, millest see räägib. Loe ära sissejuhatus ja lõppsõna, pealkirjad ja alapealkirjad ning iga lõigu esimene ja viimane rida. Samuti viska pilk peale tabelitele ja illustratsioonidele.
• Nüüd mine tagasi teksti algusesse ja loe see hoolikalt algusest lõpuni läbi. Kui oled lõpetanud lõigu, siis mine tagasi ja too välja võtmesõnad, faktid ja olulised mõisted. Otsi ka õpikus olevaid visuaalseid vihjeid – asjad nagu paksud või kursiivis sõnad või värvide kasutamine, kuna niimoodi märgitakse sageli olulisi asju.
• Kui oled teksti põhjalikult läbi lugenud, tee märkmeid olulisemast informatsioonist. Proovi, et sa ei kirjutaks lauseid sõna-sõnalt maha – see lihtsalt raiskab aega.

Märkmete läbivaatamine

1. Vaata märkmed samal päeval üle. Kui samal päeval märkmed üle loed, siis jääb informatsioon paremini meelde.
• Täida ära tühjad kohad. Kasuta ülevaatamise aega selleks, et lisada lisainfot, mida sa mäletad tunnist või loengust.
• Kirjuta kokkuvõte. Teine tõhus vahend enda märkmete meelde jätmiseks on lehe alla kirjutada teema kokkuvõte.

2. Testi ennast. Testi end materjali arusaamise kohta, proovides teemat seletada iseendale.
• Vaata, kui palju olulisi detaile sa mäletad, seejärel loe märkmed uuesti üle.
• Seleta materjali sõbrale. Materjali õpetamine või seletamine on hea moodus testimaks, kas said teemast täielikult aru.

3. Jäta märkmed meelde. Heade märkmete kasu näed siis, kui tuleb eksamiaeg ja sa pead kogu materjali meelde jätma. Kui oled iga päev enda märkmeid üle lugenud, siis leiad meelde jätmise protsessi palju lihtsamana. Siin on mõned populaarsed tehnikad, mida proovida võid:
• Kui pead meelde jätma suurt hulka teksti, siis üks hea tehnika on, kui loed esimest rida paar korda ning seejärel kordad seda valjult ilma lehte vaatamata. Loe teist rida samuti paar korda ja seejärel korda esimest ja teist rida valjult, ilma lehte vaatamata. Tee seda seni, kuni saad korrata kogu teksti peast.
• Jutustamise meetodil saad vajalikke asju meelde jätta, tehes nendest lihtne lugu. Näiteks, kui tahad meelde jätta perioodilise tabeli elemente vesinik (H), heelium (He) ja liitium (Li), võid kasutada järgmist lugu: “(H)obune (He)lle sööb (Li)lli.” Lugu ei pea omama mõtet, mida tobedam, seda parem.

Lisaks:
• Kui kõneleja kordab midagi rohkem kui korra, siis on see ilmselt oluline ning sellele tasub tähelepanu pöörata.
• Kuna õpikusse kirjutada ei tohi, siis kasuta kleepuva äärega märkmepabereid, et õpikusse märkmeid lisada.
• Jooni alla võtmesõnad, mida võib töös vaja minna.
• Peale märkmete vaatamist lase kellegil teema kohta küsimusi esitada. Kui sa enda märkmete abil küsimustele vastata ei oska, siis pead teine kord paremini märkmeid tegema.

 

Koolikotid etnilise mustriga

3D loomade piltidega üleõlakotid

Valge Bluetooth klaviatuur

Väga suur valik arvutikotte 15 tollistele arvutitele

Mugav kalkulaator koju või kontorisse

Stella Salaka
Stella Salaka
Articles: 356