Kuidas pesta seljakotti?

Seljakotid on vajalikud lastele, õpilastele ja matkahimulistele, et kanda kaasas õpikuid ja muud varustust. Söögikraam, niiskus ja igapäevane kandmine võib teha seljakoti mustaks ja halvasti lõhnavaks. Õnneks on enamus seljakotte tehtud nii, et need taluksid igapäevast kasutamist ja neid pole nii raske puhastada. Enamusi seljakotte saab pesta pesumasinas kasutades tavalist pesupulbrit, kuid osasid tuleb pesta käsitsi, olenevalt sellest, mis materjalist need tehtud on. Mõningate puhastusvahendite ja vähese vaevaga, saad hoida enda seljakotti puhtana ja loodetavasti pikendada ka selle eluiga.

Seljakoti käsitsi pesemine

1. Tühjenda enda seljakott. Keera seljakott pahupidi ja puhasta see tolmuimejaga, pöörates erilist tähelepanu sisenurkadele, kus võib olla rämpsu ja tolmu. Kui oled seljakoti tühjaks teinud, jäta lukud lahti.
• Kui märkad, et mõni sinu seljakotis olevatest asjades on samuti mustad, siis puhasta ka need. Sa ei taha ju panna musti asju puhtasse seljakotti?

2. Valmista seljakott pesemiseks ette. Kasuta enda kätt, et pühkida ära lahtine tolm ja mustus. Seejärel kasuta niisket lappi, et seljakoti välimine osa kergelt üle pühkida. See puhastab ära suurema pealispinna mustuse ning aitab hoida pesuvett puhtamana.
• Kui sinu seljakotil on mingisugune raam, siis võta see kindlasti enne pesemist ära.
• Võta ära kõik eemaldatavad taskud ja rihmad ning puhasta need eraldi. See kindlustab selle, et iga seljakoti osa saab põhjaliku puhastuse.
• Lõika ära lahtised niidid ja kiud, mis on lukkude läheduses. See kindlustab lisaks sellele, et su seljakott puhas on ka selle, et sinu seljakoti lukud ei jää kinni.

3. Vaata seljakoti silti. Alati jälgi seljakoti sildil olevaid juhendeid (kui sellel neid on), et kindlustada see, et kotti pestes sa seda ei kahjustaks. Sildid on tavaliselt seljakoti sees, seal kus on küljeõmblus. Sildilt leiad soovitatud informatsiooni seljakoti pesemise ja kuivatamise kohta
• Osad kemikaalid ja puhastusmeetodid võivad seljakotti kahjustada (näiteks selle veekindlust) nii, et on parem kui jälgid sellega kaasas olevat juhendit.
• Kui kotil pole informatsiooni selle puhastamise kohta, siis testi väikest osa seljakotist, et näha kuidas see reageerib puhastusvahenditele, mida kasutada soovid.

4. Töötle plekke. Kasuta plekieemaldajat, et puhastada plekke, kuid väldi valgendajat. Kasuta pehmet harja (näiteks vana hambaharja), et plekieemaldajat sisse hõõruda ja seejärel lase sellel mõjuda pool tundi. Enamus plekist peaks nüüd pestes ära tulema.
• Kui sul ei ole plekieemaldajat, siis kasta hari 50:50 lahusesse, mis on tehtud vedelast pesuvahendist ja veest.

5. Täida pesukauss või suur kraanikauss leige veega. Veendu, et sul oleks piisavalt ruumi, et saaksid seljakotti ning selle osasid ilusti pesta.
• Väldi kuuma vett, kuna see võib põhjustada seljakoti värvide tuhmumist.

6. Lisa vette õrna puhastusvahendit. Vahend, mida kasutad, ei tohiks sisaldada värvaineid, lõhnaaineid ja kemikaale. Seda sellepärast, et karmid kemikaalid võivad kahjustada sinu seljakoti materjali ja lõhnaained ning värvid võivad ärritada sinu nahka.

7. Hõõru seljakotti pehme harja või lapiga. Hari aitab puhastada kohti, mis on eriti mustad ning lapp on parem üldiseks puhastuseks.
• Hambahari on ideaalne, et pääseksid pesema raskesti ligipääsetavaid kohti.
• Kui sinu seljakott on tehtud õrnemast materjalist, nagu näiteks võrgust, siis kasuta harja asemel käsna, et kangast mitte kahjustada.

8. Loputa enda seljakott põhjalikult. Loputa välja seep või pesuvahend leige veega, et vältida seebist jääki enda seljakoti kangal.
• Vääna seljakotti nii hästi kui saad. Sa võid panna koti suurele rätikule ja seejärel rullida rätikut koos seljakotiga senikaua, kuni see näeb välja nagu toru. See aitab veel seljakotist välja imenduda.

9. Kuivata enda seljakott. Parim on, kui lased seljakotil loomulikult kuivada, mitte ei pane seda kuivatisse. Võimaluse korral riputa seljakott tagurpidi rippuma ja jäta kuivamise ajal lukud lahti.
• Väljas kuivatades saad seljakotile värskema lõhna.
• Enne kui seljakotti uuesti kasutad või selle ära paned veendu, et see oleks täielikult kuiv. Kui paned selle niiskena kappi, siis võib seljakotile tekkida hallitus.

Seljakoti pesemine pesumasinas

1. Tee seljakott asjadest tühjaks. Kasuta tolmuimejat, et seljakotist lahtist mustust kätte saada. Jäta seljakoti lukud lahti, et ka taskud saaksid pestes puhtaks.
• Pese vajadusel ka seljakotis olevad asjad puhtaks, et sa ei peaks puhtasse seljakotti musti asju panema.

2. Valmista seljakott pesemiseks ette. Pühi ära lahtine tolm ja mustus. Seejärel kasuta niisket lappi, et pühkida üle seljakoti pind, et suurem mustus ei satuks pesuvette.
• Eemalda metalsed raamid seljakotilt, enne kui selle masinasse paned.
• Kõik eemaldatavad taskud ja rihmad tuleks eemaldada ja pesta kotist eraldi. Seda sellepärast, et need võivad pesumasinasse kinni jääda ja kahjustusi teha.
• Lõika ära lukkude juures olevad lahtised niidid.

3. Vaata seljakoti silti. Peaaegu igal seljakotil on silt, kus on juhend seljakoti pesemise kohta. Tavaliselt asub see kõige suuremas vahes küljeõmbluse juures.
• Karmid puhastusvahendid võivad sinu seljakotti kahjustada nii, et on parem kui jälgid juhendit. Kui kahtled, siis kasuta õrna pesuvahendit ja õrna tsüklit või pese kott käsitsi.
• Enamus seljakotte on tehtud purjeriidest või nailonist, mida on üldiselt ohutu pesumasinas pesta.

4. Töötle plekke. Pane plekieemaldajat seljakoti määrdunud alale, kuid väldi valgendajat. Hõõru seda õrna harjaga (näiteks vana hambaharjaga) ja lase seljakotil olla umbes pool tundi.
• Kui plekieemaldajat pole, siis kasuta 50:50 lahust, mis on tehtud pesuvahendist ja veest.

5. Pese seljakott. Pane seljakott vanasse padjapüüri või pesukotti ja pane see koos kotiga pesumasinasse. Pane natuke õrna pesuvahendit (1-3 supilusikatäit). Pese seljakotti külma või leige veega ja kasuta õrnadele asjadele mõeldud tsüklit.
• Padjapüür/pesukott ei lase lukkudel ja rihmadel kinni jääda ning nii ei kahjusta sa seljakotti ega ka pesumasinat. Samuti on hea, kui seljakoti pahupidi pöörad.

6. Kuivata seljakott. Lase seljakotil loomulikult kuivada, ära kasuta kuivatit. Jäta lukud lahti ja riputa seljakott tagurpidi, et kott põhjalikult kuivaks.
• Veendu, et seljakott oleks täiesti kuiv, enne kui selle ära paned või uuesti kasutusele võtad. Niiskele kotile võib tekkida hallitus.

Seljakoti eest hoolitsemine

1. Puhasta seljakotti regulaarselt. Seljakotti ei tasu pesta iganädalaselt ega ka mitte iga kuu. Selle asemel pühi seda niiske lapiga, et igapäevane mustus ei saaks koguneda.

2. Hoia vesi seljakotist väljas. Isegi kui su seljakott on veekindel, võib hallitus tekkida, kui materjal pole korralikult kuivanud. Peale vihma käes viibimist lase kotil kuivada. Ja jälgi, et koti sisemus ei saaks märjaks.

3. Paki söök ja jook korralikult. Kasuta korralikke karpe ja veendu et nii korgid kui ka kaaned oleks korralikult suletud, et vältida seljakoti sisemuse mustaks saamist ja halba lõhna.

4. Paki seljakott vastavalt juhendile. Loe silti, et teaksid kui suurt raskust sinu seljakott kannatab. Paki mõistlikult ja ära paki asju, mis võivad seljakotti auke või muid kahjustusi teha. Mähi teravate nurkadega asjad millegi sisse ja paki need tihedalt, et limiteerida nende liikumist seljakotis.

Lisaks:
• Seljakotti ei tasu kunagi panna kuivatisse, kuna kuumus võib põhjustada selle kokkutõmbumist või seda kahjustada. Samuti võivad seljakoti plastikust osad (näiteks lukud) sulada ja kahjustada nii seljakotti kui ka kuivatit.
• Kui seljakotile tekkib hallitust, siis puhasta seda vee ja soodaga. Harja ära hallitus ja pese peale seda seljakotti pesumasinas. Veendu, et seljakott hiljem korralikult kuivaks, et hallitus tagasi ei tuleks.
• Kui sinu seljakoti pesemisel ei tohi kasutada pesuaineid, siis pese seda lihtsalt vee ja pikema tsükliga.
• Ära pese esimesel korral seljakotti koos teiste asjadega, kuna see võib värvi anda.
• Kui su seljakott on kallis, eriti uhke või lihtsalt sentimentaalse väärtusega, siis on parem, kui viid selle keemilisse puhastusse.
• Kui su seljakott on värviline või erksa värviga, siis ära seda otsese päikese käes kuivata, kuna see võib värve tuhmistada.
• Selline pesemine ei sobi seljakottidele, mis on tehtud nahast, seemisnahast ja vinüülist!

 

Armas täpiline jänesega tüdrukute seljakott

Mugav veekindel matkaseljakott

Omapärane helendavate pealuudega seljakott

Mugav mitmevärviline 30L matkaseljakott

ANMEILU matkaseljakott + pudelikott + vihmakate

Stella Salaka
Stella Salaka
Articles: 356