Kuidas loomi rahustada?

Nõuanded enda lemmiku stressi ja ärevuse leevendamiseks



Loomad võivad kohati kogeda stressi ja ärevust samamoodi nagu inimesed. Stressis looma rahustamisel võib olla erinevaid vorme ja stressi põhjustaja eemaldamine on üldiselt hea viis alustamiseks.

Stressis looma rahustamine

  1. Eemalda stressi tekitaja. Kui saad eemaldada selle, mis stressi põhjustab on see parim võimalus. Kui seda ei saa teha, vii loom võimalusel stressi põhjustajast eemale.
    • Näiteks kui sul on kodus uus mänguasi või elektrooniline seade, mis su koera hulluks ajab, siis lülita see välja ja pane ära.
    • Kui kass on väljas nähtava looma pärast ülierutatud, siis pane kardinad ette või vii kass teise ruumi.
  2. Vii loom vaiksesse kohta rahunema. Kui loom on stressis või ärevil, võib vaikse ja rahuliku keskkonna loomine aidata tal stressist vabaneda. Nad võivad olla lihtsalt kokku puutunud liiga paljude stiimulitega ja vaikse koha pakkumine vähendab stiimuleid.
    • Näiteks kui su lind on stressis, sest inimesed on külas, proovi tema puur mõneks ajaks teise tuppa teisaldada.
  3. Võimaluse korral loo normaalsuse tunne. Loomadele üldiselt meeldib rutiin ja struktuur, nii et kui saad luua normaalsuse tunde, aitab see looma rahustada. Näiteks koera puhul võib talle istuma käskimine olla väga rahustav, sest need on reeglid, mida ta teab ja ülesande täitmine tekitab temas normaalse tunde.
    • Kassi puhul võid temaga mängida mõne ta lemmikmänguasjaga või pakkuda talle lemmikmaiust.
  4. Paita oma looma ja räägi rahustavalt. Mõni pai on hea, kuid ära üle pinguta. Kui sa seda teed, kinnitab see talle, et temaga on midagi valesti, kuna tõenäoliselt tajub ta su ärevust. Võid proovida ka rääkida rahuliku ja rahustava häälega.
  5. Kasuta sobivat transpordipuuri. Kui sul on vaja väikest looma nagu deegut või rotti loomaarstile viia, siis võta väike transpordipuur. Nad tunnevad end turvalisemalt, kui neid transporditakse sobivas kandjas ning sa tead, et neil on turvaline olla ning nad ei pääse põgenema.
    • Kassid eelistavad olla kanduris, kus nad pole paljastatud. Nii ei tunne nad end kiskjate suhtes haavatavana. Kui viid oma kassi loomaarsti juurde või transpordid teda mõnel muul põhjusel, vali alati kandur, mis on kattega. Kui sel katet pole, võid selle peale panna kerge teki. Jälgi, et kass ikkagi välja näeks. Kui kanduri maha paned, siis pane see kõrgemale kohale, kuna kassid eelistavad kõrgemal istuda, et neil parem ülevaade oleks.
  6. Julgusta loomi maiustega. Enamik loomi on toidust motiveeritud, nii et kui sa lemmik on ärevil, võib maius aidata tal rahuneda. Lisaks, kui sul on vaja looma kuhugi teisaldada, võib maius anda talle stiimuli liikuma hakkamiseks.
    • Näiteks kui sul on raskusi oma koera loomaarsti juures rihma otsas kõndima panemisega, võib maius teda motiveerida.

Loomade aitamine tormide ja ilutulestiku ajal

  1. Paku loomadele varjumiskohta. Paljud loomad soovivad turvalist varjupaika, kui väljas ilm läheb tormiseks või kui kostab muud valju müra. Võid näiteks kassi jaoks panna teki kappi või lasta koeral voodi alla pugeda. Mõnele koerale meeldib tormi ajal vannituppa peitu pugeda, võib-olla seetõttu, et nad tunnetavad tormis elektrit ja see koht võib vähem šokeerida.
    • Kui sul on õues elavaid loomi, too nad garaaži või tee neile õues varjualune.
    • Suuremate loomade, näiteks hobuste puhul viia nad kindlasti talli või lauta.
  2. Proovi “valget müra”. “Valge müra” masinad võivad aidata summutada äikese ja ilutulestiku helisi, mis muudavad looma ärevaks. Saad osta spetsiaalselt selleks otstarbeks mõeldud helimasinaid, kuigi abi võib olla isegi raadiost.
    • Samuti saad oma telefoni alla laadida rakendusi, mis pakuvad “valget müra”.
  3. Küsi loomaarstilt ravimite kohta. Mõned loomad ei pruugi tormi või ilutulestiku ajal kunagi maha rahuneda. Kui nad on destruktiivsed ja/või neil on oht endale või teistele viga teha, võib rahustitest abi olla. Loomaarst võib sulle öelda, millised ravimid on sobivad, ja sa saad neid anda oma lemmikule, kui tead, et torm on lähenemas.
    • Mõne looma puhul võib abi olla vaid annusest difenhüdramiinist (Benadryl), kuid pea nõu oma loomaarstiga sobiva annustamise kohta.
    • Proovi feromoonteraapiat, nagu Adaptil koertele ja Feliway kassidele.

Eraldusärevuse vähendamine

  1. Vähenda stressi, võttes ära lahkumist tähendavad vihjed. See tähendab, et kui paned selga mantli, võtad koti või haarad võtmed, siis loom teab, et sa lahkud ja ta võib muutuda ärevaks. Nendest vihjetest tuleneva stressi leevendamiseks tehke toiminguid juhuslikel aegadel ilma lahkumata ja su koduloom ei seosta neid enam selle konkreetse tegevusega.
    • Näiteks kõlista oma võtmeid ja istu siis uuesti maha. Teinekord pane mantel selga ja mine korraks teises toas midagi tegema.
  2. Vähenda minemise ja tulemise tähtsust. Kui teed hüvastijätmisest ja tere ütlemisest suure numbri, tekitab see lemmikloomal tõenäoliselt rohkem stressi. Kui oled selle pärast liiga mures, saab su lemmik sellest aru. Selle asemel paku talle lahkudes rahulikku “hüvastijättu”. Tagasi tulles ära pööra enda loomale enne tähelepanu, kui ta on esialgsest erutusest maha rahunenud.
  3. Tee lühemaid “ära minekuid”. Proovi lühikesi eemalolekuid, näiteks kõnni postkasti juurde või mine lihtsalt mõneks minutiks õue. Mine paari tunni jooksul mitu korda välja, et anda oma loomale teada, et sa tuled tagasi. Need lühikesed äraolekud võivad aidata loomal luua usaldust ja sallivust pikemate eemalolekute suhtes.
  4. Paku riideid, millel on su lõhn. Anna oma loomale mõni riideese, mida sa oled kandnud ilma seda pesemata, näiteks särk või püksid. Kui sind kodus pole, tunneb ta lõhnast lohutust.
    • See toimib kõige paremini kasside ja puhul.
    • Pea meeles, et su loom võib riideeseme hävitada, nii et ära vali midagi, mille kaotamisest sul kahju oleks.



Stella Salaka
Stella Salaka
Articles: 356