Mida sa oma murule teha ei tohiks?

10 asja, mida sa ei tohiks oma murule teha


Kõik armastavad ilusat ja rohelist muru enda aias ning kulutavad selle eest hoolitsemisele palju tunde ja raha. Kui oled üks neist, kes ilusa muru nimel pingutab, siis tee nii, et see poleks asjata- väldi vigu, mis võivad sinu murule halba teha ning muuta sinu raske töö mõttetuks.

  1. Ära kasta iga päev. Üks suurimaid väärarusaamu muruhoolduse kohta on see, et muru vajab vett, veel vett ja siis veel natuke vett. Kuid muru liigne kastmine teeb sellele kahju ja igapäevane kastmine põhjustab madalat juurtesüsteemi, mis muudab muru kahjurite ja haiguste suhtes haavatavamaks. Tegelikult väidavad osad murueksperdid, et muru ei tasuks üldse kasta või teha seda vaid kord nädalas.
  2. Ära kasta voolikuga. Kui kastad muru tavalise aiavoolikuga, siis lõpeta see. Ükskõik kui pühendunud sa oma murule oled, ei kasta sa aiavoolikut kasutades seda kunagi ühtlaselt. Sprinklersüsteem või leotusvoolik on katvuse ja veekasutuse osas parem valik.
  3. Ära niida seda liiga madalaks. Muru niitmine on paras piin. See võtab aega ning see on igav ja räpane töö. Seetõttu võib tekkida kiusatus niita muru võimalikult madalaks, et peaksid seda võimalikult harva tegema. Kuid ära tee seda – see tapab su muru. Ülilühikeseks lõikamine muudab taime jaoks vajaliku päikesevalguse neelamise palju raskemaks ja nõrgestab muru, kuna see peab äsja tehtud pügamisest taastumiseks eriti palju tööd tegema, mis toob kaasa rohkem kahjureid ja haigusi. Parim samm on lasta oma murul jääda veidi pikemaks – umbes 7-10 cm on ilmselt enamiku inimeste jaoks sobiv kõrgus.
  4. Ära liigselt riisu. Kui su muru kattub igal sügisel lehtedega, siis tõenäoliselt riisud need kokku, viskad ära ja tunned end hästi tehtud töö üle. Kuid see on vale pingutus. Jääd nii ilma lehtede multšimise ülivõimsatest mõjudest. Need pisikesed surnud lehtede tükid toidavad muru ja muudavad selle tervemaks, kattes samal ajal paljad kohad, kus muidu umbrohi juurduma hakkaks.
  5. Ära kasuta umbrohumürke. Vohav umbrohi võib rikkuda ilusa muru ja rohimine on vajalik,. kui soovid ilusat muruplatsi, kuid keemiliste kasutamine on väga halb mõte. Olenemata sellest, kui hästi formuleeritud või kui hoolikalt kasutatud, viid sa oma muru ökosüsteemi mürke. Need mürgid ei mõjuta mitte ainult su pere tervist, vaid võivad kahjustada ka muru, mida üritad umbrohu eest kaitsta.
  6. Ära kasta kui päike lõõmab. Kui kastad muru ainult siis, kui sul selleks viitsimist, siis teed seda tõenäoliselt valesti. Teadlased ütlevad, et parim aeg muru kastmiseks on varahommik. See annab veele võimaluse tungida mulda ja muru saab selle endasse imada, enne kui päike selle kõik ära aurustab. See tagab ka selle, et su muru on jahutatud ja kastetud selleks ajaks, kui päike tõeliselt intensiivseks muutub. Öine kastmine on halb mõte, sest niiskus jääb püsima, soodustades haigusi ja seeni.
  7. Ära eemalda niidetud muru. See on loomulik instinkt, et soovid pärast muru niitmist riisuda kokku lõigatud osa, et muru kaunis ja puhas välja näeks. Kuid muru jaoks on palju parem kui jätad niidetud muru sinna kus see on. Lõigatud muru pakub su kasvavale murule multši, kaitseb seda umbrohu eest ja toidab ülejäänud muru. Multš võib tegelikult vähendada ka väetamise vajadust, säästes sulle nii ka raha.
  8. Ära jäta asju murule vedelema. Olgu tegemist mööbli, varustuse või lihtsalt rämpsuga, mille jaoks sul muud kohta pole, on asjade murule seisma jätmine suurepärane viis peaaegu püsivate kiilaslaikude loomiseks. See peaks olema üsna ilmne: murule jäetud asjad takistavad päikesevalguse sattumist muru alla ja kahjustavad muruliblesid. Lastebasseini või hunniku rämpsu pikaks ajaks ühte kohta jätmine tagab su murule suured inetud pruunid ja kiilad laigud.
  9. Ära soola enda teed. Kui su murul on sillutuskividest või betoonist kõvakatted või rajad, katsud kindlasti neid hoida külmematel kuudel jääst ja lumest puhtad. Kuid mida iganes teed, ära kasuta muru läheduses soola ega muid tavalisi jääd ja lund sulatavaid aineid. See kraam tapab su muru üsna tõhusalt, eemaldades kõigepealt maapinnast niiskuse ja seejärel muru mürgitades. Roogi lihtsalt lumi ära või kasuta liiva.
  10. Ära tegele putukatega genotsiidiga. Enamik inimesi soovib oma muru nautida. Nad tahavad korraldada grillimisi, mängida jalgpalli, lamada päikese käes ja muul viisil väljas aega veeta. Võid arvata, et selleks, et saada lopsakas muruplats kus end hästi tunda, pead ilmselgelt kõrvaldama putukad, mis on su muru vannutatud vaenlased. Kuid see ei tähenda, et peaksid oma muru leotama pestitsiididega. Lisaks sellele, et kõikide putukate mürgitamine on keskkonnakahjulik ja ebatervislik sulle ja su perele, hävitab see ka hulga putukaid, mis on muru jaoks tegelikult üsna kasulikud. Vali pestitsiide hoolikalt ja kasuta neid strateegiliselt ning ainult siis kui seda väga vaja on.



Stella Salaka
Stella Salaka
Articles: 356