Kuidas hoolt kanda enda aia siilide eest?

Siilid on aiapidajate sรตbrad

Siilid sรถรถvad mardikaid, rรถรถvikuid, usse ja muid selgrootuid. Kas teadsid, et mรตne รถรถ jooksul vรตib sinu aeda kรผlastada lausa kรผmme erinevat siili? See vรตib tรคhendada seda, et see “sinu” siil on tegelikult mitu erinevat siili, kes sind eri aegadel kรผlastavad.

Tee siilile kodu
Jรคta osa oma aiast metsikuks, kus on lehehunnikud, palgid vรตi kompost. Need moodustavad atraktiivse pesa ja kodu selgrootutele, keda siilid sรผรผa armastavad. Kunstliku kodu loomine siilile vรตib olla sama lihtne kui lauajupi asetamine vastu seina. Vรตi vรตid osta vรตi ehitada spetsiaalse siilimaja.

Tee siili teed
Siilid vรตivad iga รถรถ liikuda รผle kilomeetri nii, et neil vรตib minna vaja sinu abi, et sinu aeda siseneda ja sealt vรคljuda. Proovi aeda avasid jรคtta vรตi aia alla tunnelit kaevata. Siilid mahuvad lรคbi ka vรคiksest august (13×13 cm), seetรตttu ei pea need vahed ja augud suured olema. Aia asemel vรตid kasutusele vรตtta heki. Hekid pakuvad peavarju ka teistele metsloomadele.

Siilide toitmine
Sa vรตid julgustada siile enda aeda sisenema, pakkudes neile vรคrsket vett ja sรผรผa.
โ€ข Jรคta aeda linnuliha baasil kassi vรตi koera konservi vรตi krรตbinaid.
โ€ข ร„ra kunagi anna siile piima vรตi leiba โ€“ piim vรตib pรตhjustada kรตhulahtisust (ning sellest tekkinud gaasid vรตivad siili tappa) ja leib ei ole eriti toitev.
โ€ข Kontrolli iga pรคev toidu- ja veekausse, et tรคita neid vรคrske vee ja toiduga ning eemaldada kรตik sรถรถmata jรครคnud toit.
โ€ข Puhasta nรตusid alati enne uuesti tรคitmistโ€“ tee seda รตes (mitte kรถรถgi kraanikausis). Kasuta kuuma nรตudepesuvahendiga segatud vett ning loputa hoolikalt puhta veega รผle. See aitab vรคhendada haiguste leviku ohtu erinevate siilide vahel, kes sinu pandud kausist sรผรผa ja juua vรตivad.

Siilisรตbralikud aiandusnipid
Mida teha, et kaitsta enda aia siile?
โ€ข Kata augud kinni: siilid vรตivad kergesti kukkuda katmata kanalisatsiooni vรตi aukudesse. Kata augud kinni vรตi kontrolli neid iga pรคev, veendumaks, et รผkski siil pole lรตksu jรครคnud.
โ€ข Paku vรคljapรครคs tiikidest ja basseinidest. Tee tiigi รครคrde kaldus serv (nรคiteks tellistest vรตi muudest kividest), et sissekukkunud siilid vรคlja pรครคseksid. Kata basseinid รถรถseks kinni.
โ€ข Enne muru niitmist kontrolli siilide olemasolu- eriti hekkide alt, kuna seal vรตivad nad pรคeval magada. Kui hargiga kompostihunnikut surkima hakkad, kontrolli, et seal poleks siilipesa.
โ€ข Enne lรตkke sรผรผtamist sega oksahunnik pรตhjalikult lรคbi, kuna seal sees vรตivad peidus olla siilid ja muud loomad-linnud.
โ€ข Rรคmps on siilide jaoks tรตsine oht, kuna nad vรตivad kinni jรครคda purkidesse, kilekottidesse ja muude sellisesse. ร„ra jรคta enda hoovi rรคmpsu vedelema. Igasugused plastikust rรตngad tuleks katki lรตigata, รผkskรตik kui vรคiksed need on, kuna need vรตivad siili jala kรผlge kinni jรครคda.
โ€ข Tรตsta รผles erinevad vรตrgud. Vaata, et su aias kasutusel olevad vรตrgud oleksid maapinnast vรคhemalt 30 cm kรตrgusel, kuna siilid vรตivad sinna kergesti kinni jรครคda. Vรตimalusel asenda riidest ja plastikust vรตrgud metallist vรตrguga, kuna sinna siilid nii kergelt kinni ei jรครค.
โ€ข Kui sa tavaliselt enda kuuri ust lahti hoiad, siis รคra seda sulgema hakka, kuna seal vรตivad siilid pesitseda. Tรตsta maapinnalt รคra ka ohtlikud kemikaalid ja tรถรถriistad.
โ€ข Vรคldi nรคlkjate pelleteid ja pestitsiide โ€“ need vรตivad siile mรผrgitada ja neid tuleks kasutada ainult viimase abinรตuna. Selle asemel proovi kasutada รผhte paljudest looduslikest alternatiividest, nรคiteks puista purustatud munakoori vรตi kohvipaksu taimede รผmber, mida kaitsta soovid.

Mida teha, kui siili hรคirid?
Kui leitud siil magab talveund, pane ta ettevaatlikult pessa tagasi, kata uuesti pesamaterjaliga ja jรคta ta rahule. Kui see pole vรตimalik (nรคiteks kui pesapaik on juba hรคvinud), siis aseta siil aia ossa, kus oleks varjualune ning ohutu olla ja kus oleks vรตimalikult palju algset pesamaterjali. Kui looduslikku peavarju palju pole, vรตid kasutada suurt karpi, aga jรคlgi, et siil รผles รคrgates karbist hรตlpsalt vรคlja pรครคseks.