Kuidas deodorandiplekke eemaldada?

 

Kuidas koduste vahenditega särkidelt deodorandiplekke eemaldada?


Deodorant on isikliku hügieeni oluline osa, kuid kui higistamisvastased alumiiniumsoolad segunevad su higiga, võib tulemuseks olla inetu valge või kollane plekk. Siit saad lugeda kuidas kiirelt ja hästi nendest vabaneda, et saaksid oma lemmiksärke uuesti kanda.

 

 

1. Hõõru plekke sukkpükstega. Hõõru värskeid deodorandiplekke vanade või katkiste nailonist sukkpükste või sukkadega. Kui plekk on veel katsudes kleepuv või märg ning särki pole veel pestud, siis haara vanade sukkpükste järgi ning lihtsalt hõõru plekki ringjate liigutustega.
• Sukkpüksid on üldiselt ohutud igat värvi või tüüpi kanga jaoks. Kuid õrnade esemete, nagu näiteks siidi puhul proovi alguses hõõruda väikest ja nähtamatut kohta.

 

2. Leota lahjendatud äädikas. Sega 2 spl (30 ml) destilleeritud valget äädikat 1 tassi (237 ml) sooja veega. Kanna lahus pintsli või sõrmedega kangasse. Seejärel pane särk pesumasinasse. Veendu, et plekk oleks täielikult kadunud enne kui särgi kuivatisse paned.
• Kui plekk on kangekaelne ja pärast mõningast küürimist ikka veel nähtav, jäta särk äädika ja vee seguga ligunema, seejärel hõõru plekki uuesti.

 

3. Proovi söögisoodast tehtud pastat. Sega kolm osa soodat ühe osa veega, et saada paks pasta. Kanna saadud pasta plekkidele ja lase seista mitu tundi.
• Kuivanud söögisoodat eemaldamata viska särk pesumasinasse ja käivita võimalikult kuum tsükkel, mida särk kannatab (vaata tootjapoolset silti).
• Testi alguses väikses kohas, et pasta särki ei kahjutaks ning ära seda nippi kasuta riietel, mida tuleks ainult keemiliselt puhastada (dry-clean only).

 

4. Heledatele särkidele pane sidrunimahla ja jäta need päikese kätte. Pigista poole sidruni mahl otse plekile. Lisa paar näpuotsatäit soola ja hõõru plekki õrnalt, kuid kindlalt seni, kuni pleeki enam ei paista.
• Seejärel pane särk võimalusel umbes tunniks ajaks päikesevalguse kätte. Tee seda ainult heledate riiete puhul.
• Lõpuks pese eset nagu tavaliselt.

 

5. Tee segu soolast, äädikast ja nõudepesuvahendist. Sega kokku 1 tass (300 g) soola, 2 tassi (473 ml) valget äädikat, 2 tassi (473 ml) kuuma vett ja 1 spl (15 ml) nõudepesuvahendit. Sega seni kuni sool on täielikult lahustunud. Leota särki antud lahuses mõni tund ja seejärel pese nagu tavaliselt.
• Teise võimalusena puhasta plekki nõudepesuvahendi ja sooja veega ning auruta rõivast enne pesemist. Pese nagu tavaliselt.

 

6. Leota särki vees ja aspiriinis. Purusta 2 aspiriini tabletti, seejärel sega saadud pulber ½ tassi (118 ml) kuuma veega, kuni see täielikult lahustub. Leota särgi plekilisi osi vähemalt 1-2 tundi. Seejärel pese särki kõige kuumema tsükliga, millega pesta võib.
• Aspiriini purustamiseks võid need panna kilekotti ning seejärel neid haamriga taguda.
• Katseta saadud segu diskreetses kohas, et olla kindel selles, et särk värvi ei muuda.