Kuidas hoida ära juuste rasvaseks minemist?

Rasvaste juuste omamine võib olla piinlik ja masendav. Õnneks on mõned lihtsad moodused, kuidas vältida juuste rasvaseks minemist. Sul tuleb reguleerida enda juuste pesemist, kasutada tooteid, mis ei tee juukseid veelgi rasvasemaks ja vältida mõningaid teisi harjumusi, mis lisavad sinu juustele rasvasust ilma et sa seda teaksid.
Šampoonitamise reguleerimine
1. Ära pese enda juukseid iga päev. Rasva väljapesemine võib tunduda alguses kõige parema lahendusena, kuid igapäevane pesu paneb sinu juukseid seda hoopis juurde tootma. Su juuksed üritavad taastada naturaalseid õlisid, mida sa iga päev välja pesed.
• Parima tulemuse jaoks pese enda juukseid 2-3 korda nädalas.
2. Kasuta dušimütsi nendel päevadel kui sa enda juukseid ei šampoonita. Juuste märjaks tegemine ilma neid pesemata põhjustab samuti naturaalsete õlide mahauhtmist ja sinu juuksed hakkavad rohkem rasu juurde tootma. Et enda juukseid märjaks saamise eest kaitsta, kasuta duši all olles dušimütsi.
3. Pane palsamit ainult juusteotstesse. Juuksed, mis kipuvad kiirelt rasvaseks minema, ei vaja palsamit juurte lähedusse. Siiski võib palsami mitte kasutamine põhjustada juusteotste kuivust. Kui kasutad peale pesu palsamit, siis kanna seda ainult juusteotstele.
• Päevadel, mil sa šampooni ei kasuta, saad halvasti hoidvaid juukseid parandada nii, et loputad vajalikku kohta veega ja paned sinna palsamit.
4. Kasuta juuste pesuks jahedat või leiget vett. Kuum vesi avab juuste koed ning eemaldab veelgi rohkem juustes peituvaid naturaalseid õlisid. Kuum vesi paneb peanaha poore tootma rohkem rasva.
• Parema tulemuse jaoks hoia enda vesi nii jahedana kui saad, eriti kui loputad enda juustest šampooni ja palsamit. Jahe vesi suleb juuste koed ning aitab loomuliku niiskust sees hoida.
5. Kasuta mündisuurust šampoonikogust. Liigne šampooni kasutamine iga pesukorraga võib jätta sinu juuste välimuse raskeks ja rasvaseks. Kui šampooni enda käele pigistad, siis ära kasuta rohkem kui kahese euromündi suurust kogust. Olenevalt juuste pikkusest ja paksusest võid vajada natuke rohkem või vähem šampooni.
Õigete juuksehooldusvahendite kasutamine
1. Proovi kuivšampooni tavaliste pesukordade vahel. Kuivšampoon (mitte ajada segi kuivadele juustele mõeldud šampooniga) on šampoon mida kasutad kuivadel juustel. Selles on sees puuder, mida saab pesukordade vahel kasutada, et vähendada rasvasust ja luua volüümi. Pane juurtele natuke kuivšampooni, kui su juuksed rasvased paistavad ja hõõru see peanaha sisse, et see saaks endasse imeda õli ja jätta juuksejuured matiks.
• Kui sul on tumedad juuksed, siis vali kuivšampoon millele on kirjutatud “invisible”, et vältida hallikat tooni juurte juures, mida põhjustab valge puuder.
2. Kasuta puhastavat šampooni kord nädalas. Sinu rasvased juuksed võivad tulla rasvasest peanahast, mida saab puhastada šampooniga, millel on kirjas “purifying” või “clarifying”. Pane paika kindel päev nädalas, millal seda šampooni kasutad ja pese teistel päevadel juukseid tavalise šampooniga.
3. Väldi tooteid, mis on mõeldud kuivadele või kahjustatud juustele. Šampoonid ja palsamid, mis on disainitud kuivadele või kahjustatud juustele võivad jätta juustele õhukese kihi, mis hoiavad enda sees niiskust ja kaitsevad juukseid edasiste kahjustuste eest. Kuigi sellised tooted on head juustele, mis on kuivad või kahjustatud, siis rasustele juustele lisab see rohkem rasusust juurde.
4. Väldi siluvaid ja sära andvaid juuksetooteid. Šampoonid, palsamid, geelid, seerumid ja spreid, mis on mõeldud silumaks või sära andvaks, lisavad samuti juustele lisakihi. Juuksed, mis kipuvad kiirelt rasvanema, vajavad vähem silumist ja sära, mitte rohkem.
• Kui soovid enda juustel kasutada juukselakke ja seerumeid, siis otsi tooteid, milledel on kirjas “lightweight”.
5. Proovi rasvastes hädaolukordades õli absorbeerivaid lehti. Need õli imavad lehed, mida saad osta enda näonaha jaoks, töötavad hästi ka rasvastel juustel. Need õhukesed paberilehed imavad endasse õli ükskõik millisest allikast. Kanna neid endaga kaasas ja vajadusel tupsuta nendega enda juuksejuuri.
Harjumuste muutmine
1. Toitu nii, et sa ei tarbiks palju süsivesikuid ja transrasvhappeid. Transrasvhapped, mida võib leida paljudest praetud toitudest, küpsistest, krõpsudest, margariinist ja küpsetistest, lisavad su juustele ja nahale rasva ilma, et annaksid kehale vajalikke toitaineid. Katsu neid toite vältida.
• Jätka heade rasvade söömist nagu pähklid, seemned, kala ja rafineerimata teraviljad. Need toidud annavad sinu kehale neid rasvu, mida see vajab ja nende vähene tarbimine võib sinu nahka ja juukseid negatiivselt mõjutada.
2. Ära juukseid palju katsu. Juuste pidev katsumine kannab sinu sõrmedes ja kätes olevad õlid edasi sinu juustesse. Katsu enda juukseid nii vähe kui võimalik. Kui pead juukseid siluma, siis kasuta selleks puhast harja või kammi, mitte enda sõrmi.
3. Väldi fööniga kuivatamist. Kuiv kuumus, nagu ka kuum vesi, kipub juustelt eemaldama naturaalseid õlisid, mille tõttu hakkavad juuksed veelgi rohkem õli tootma. Lase võimaluse korral alati juustel õhu käes kuivada.
4. Puhasta enda juukseharja. Harjamine võtab peanahal oleva rasva ning tõmbab seda allapoole juuste peale nii, et peaksid enda harja regulaarselt puhastama. Eemalda harja küljes olevaid karvu nii tihti kui võimalik. Puhasta juukseharja kord nädalas mõne tilga nõudepesuvahendi ja veega ning hõõru harja korralikult. Loputa hari üle ja lase sellel õhu käes kuivada.
• Kuna harjamine liigutab õli peanahast allapoole, siis väldi tihedat harjamist. Harja ainult siis kui juuksed on pusas või kui sa neid päevaks soengusse sätid.
Lisaks: 
• Kasuta juukseaksessuaare ja kinnist soengut, et rasvaseid juukseid peita. Lisa natuke kuivšampooni ja kasuta mõnda klambrit, et juukseid näolt eemale kinnitada või pane juuksed punupatsi.
• Mütsi kandmine võib juukseid veel rasvasemaks teha nii, et kanna mütsi siis, kui seda tõesti vaja on.
• Kookosõli kaitseb šampoonitamise ajal juukseotsi ning aitab peanahka ja juuri tervena hoida. Samuti on head ka oliiviõli ja mandliõli. Pese õli alati korralikult juustest välja.
• Rasvased juuksed tunduvad sinule palju rohkem silmatorkavamad kui teistele inimestele.
Stella Salaka
Stella Salaka
Articles: 356