Õunte säilitamine: Eksklusiivne juhend parimateks tulemusteks

Soovid, et õunad püsiksid värskena nädalaid või isegi kuid? Vaata lihtsaid nippe, kuidas neid õigesti säilitada ja naudi krõmpsuvaid vilju veel pikalt!

Kuidas säilitada õunu: praktilised nipid lühiajaliseks ja pikaajaliseks hoiustamiseks

Õunte säilitamine võib tunduda lihtne ülesanne, kuid kui tahad, et need püsiksid värskena nädalaid või isegi kuid, on vaja teada mõningaid olulisi nippe. Tegelikult on olemas erinevad meetodid, sõltuvalt sellest, kas soovid õunu hoida lühiajaliselt toas või pikaajaliselt keldris. Kui järgida õigeid hoiustamise põhimõtteid, saad nautida koduaia vilju ka sügisel ja talvel.

Lühiajaline õunte säilitamine: külmkapp on sinu parim sõber

Kui sul on plaanis õunu süüa nädala või kahe jooksul, piisab lihtsamatest lahendustest. Siin on mõned tõhusad viisid, kuidas säilitada õunu lühikeseks ajaks.

1. Vali hoolikalt välja säilitamiseks sobivad õunad

Alusta alati heas seisukorras viljadega. Eemalda kohe kõik plekid, mõlgid või pehmed kohad, sest üks riknev õun võib saastada kogu partii. Õunad toodavad küpsedes etüleengaasi, mis kiirendab valmimist ja riknemist, eriti siis, kui neid hoitakse koos vigastatud viljadega.

2. Kasuta külmkappi

Õunad püsivad kauem värskena madalal temperatuuril. Enamik külmikuid on varustatud spetsiaalsete puuviljasahtlitega – kui sinu külmkapis selline olemas on, hoia õunu seal. Kui ei, siis pane nad õhku läbilaskvasse plastikust anumasse ja aseta külmkapi tagumisse ossa, kus on kõige külmem.

3. Lisa niiskust

Õunad vajavad lisaks jahedusele ka veidi niiskust. Kata need niiske paberrätikuga, kuid väldi kinniseid anumaid – liigne niiskus võib põhjustada hallitust. Õige tasakaal tagab, et õunad ei kortsu ega kaota oma krõmpsu tekstuuri.

4. Kontrolli temperatuuri

Ideaalne temperatuur õunte säilitamiseks on -1,1 kuni 1,7 kraadi Celsiuse järgi. Kui külmkappi ei saa täpselt reguleerida, paiguta termomeeter puuviljasahtlisse ja kohanda seadeid vastavalt. Temperatuur alla nulli võib kahjustada õunte rakke ja muuta need pudruks, samas kui üle 12 kraadi temperatuuris riknevad need kaks korda kiiremini.

5. Kontrolli regulaarselt

Isegi parimates tingimustes tuleks õunu aeg-ajalt üle vaadata. Lühiajaliselt säilitades püsivad need külmkapis üldiselt värskena kuni kolm nädalat.

Pikaajaline õunte säilitamine: kuidas hoida õunu kuude kaupa

Kui soovid õunu säilitada talveks, tuleb kasutusele võtta põhjalikumad meetmed. Pikaajaliseks säilitamiseks sobivad paremini teatud õunasordid ja kindlad tingimused.

1. Vali vastupidavad sordid ja terved viljad

Hapukamad ja paksema koorega õunad, nagu Talvenauding, Lobo, Auksis või Veteran, sobivad pikaajaliseks hoiustamiseks kõige paremini. Väldi kahjustatud või pehmete laikudega vilju, sest need kiirendavad riknemist kogu kastis.

2. Mähi iga õun eraldi

Et vältida etüleengaasi levikut ja võimalikku roiskumist, mähi iga õun ajalehepaberisse. Kasuta tavalist mustvalget trükki – värvilised lehed võivad sisaldada mürgiseid kemikaale. Eraldi pakendamine aitab ka siis, kui mõni õun peaks säilitamise ajal mädanema – nii ei levi riknemine teistele.

3. Vooderda konteiner

Kasuta voodrina kõrsi, saepuru või perforeeritud plastmaterjali, et tagada õhk ja stabiilne temperatuur. Konteiner ei tohiks olla täiesti õhukindel, aga peab siiski vähendama õhuringlust.

4. Säilita jahedas ja püsivas kohas

Parim koht pikaajaliseks säilitamiseks on jahe, kuiv ja pime ruum nagu kelder või garaaž, kus temperatuur püsib 1–4 kraadi piires. Väldi ruume, kus temperatuur langeb alla nulli, sest siis hakkavad viljad külmuma ja riknevad.

5. Ära hoia õunu kartulite läheduses

Kartulid vabastavad vananedes samuti etüleengaasi, mis võib kiirendada õunte riknemist. Hoia need eraldi, isegi kui nad jagavad sama ruumi.

6. Kontrolli iga paari kuu tagant

Kuigi õigesti säilitatud õunad püsivad värskena mitu kuud, on siiski soovitatav neid aeg-ajalt kontrollida. Nii saad riknenud viljad varakult eemaldada ja ülejäänuid paremini säilitada.

Kasulikud lisaideed õunte säilitamiseks

– Lõigatud õuna saad säilitada, kui piserdad viilud sidrunimahlaga ja sulged need õhukindlalt.
– Välismaiseid õunu töödeldakse tihti sünteetilise kaitsekihiga, mis pikendab nende säilivusaega ka toatemperatuuril.
– Parimad õunad säilitamiseks on otse puult korjatud. Mahakukkunud viljad võivad olla varjatud kahjustustega.

Kuidas säilitada õunu maksimaalselt tõhusalt?

Õunte säilitamine võib olla lihtne, kui tead õigeid võtteid. Olgu selleks kiire tarbimine külmkapis või põhjalikum pikaajaline säilitamine keldris – tähtis on alustada kvaliteetsetest viljadest ja tagada sobivad tingimused. Kui järgid neid soovitusi, saad nautida maitsekaid ja värskeid õunu ka siis, kui puud on juba raagus ja aed lume all.

e-pood

Stella Salaka

Articles: 355