Kuidas seentest süüa teha?

Kuidas seentest süüa teha?

Söögiseeni on iga kuju ja suurusega ning neid saab kasutada paljudes roogades. Seened on täis toitaineid, B-vitamiini ja mineraale nagu seleen, vask ja kaalium, mis teeb neist toitaineterikka lisandi sinu toitumisse.

Lihtsate söökide tegemine

1. Valmista seened toidutegemiseks ette. Sa tahad, et seened oleksid puhtad ja kuivad enne nende küpsetamist.
• Väldi seente pesemist ning sa ei tohiks neid kunagi leotada.
• Seened imevad vett kui neid leotatakse ning nad ei lähe siis küpsetamise ajal pruuniks. Samuti vähendab leotamine nende õrna maitset.
• Pühi iga seen üle niiske riide või paberrätikuga ja tee seda ainult siis, kui pead eemaldama mustust ja prahti.
• Sa võid kasutada ka spetsiaalset seeneharja.

2. Küpseta seeni nagu nad on. Seentel on iselaadi maitse, mida saab võimendada lihtsate lisanditega nagu või ja oliiviõli. Seened sisaldavad palju vett nii, et küpsetamise ajal kahanevad need päris palju.
• Rösti seeni, et tuua välja nende naturaalne magusus. Kata nad õliga ja rösti neid 200 kraadises ahjus kuni nad on pruunid.
• Sega praetud ja viilutatud seened sojakastme ja õliga, et saada lihtsat rooga.
• Soojal ajal saad seeni grillida. Pane seened otse grillpannile ja küpseta neid kuni nad pruuniks muutuvad. Eksperimenteeri erinevate marinaadidega, et lisamaitset saada.
• Pruunista neid pannil. See on kõigelevinum meetod. Lihtsalt pane pannile parajalt palju kuuma õli või võid ning prae neid seni kuni nad pruuniks muutuvad.

3. Küpseta seeni koos munaga. Munad ja seened sobivad väga hästi kokku ning loovad lihtsa ja kerge eine.
• Sa võid munapudrule maitset anda lisades seeni ja küüslauku.
• Seened on ideaalsed lisandid igale omletile.
• Lisa seeni frittatadele ja quichedele, et saada maine maitse.

4. Kiireks ampsuks tee täidetud seeni. Neid leidub paljudes restoranides ja pidudel.
• Esiteks eemalda seene jalad. Sa ei taha neid, kuna vajad ruumi kuhu täidis panna.
• Sa saad teha kiire ja kerge täidise saiapurust, munast, sibulast, vürtsidest ja juustust.
• Pane täidis seentesse nii, et nendest moodustuks väike küngas.
• Küpseta seeni 200 kraadises ahjus senikaua kuni seened on pruunid ja täidis kuldne.
• Katseta erinevate täidistega.

5. Seente lisamine tavalistele roogadele. Kui olemasolevatele retseptidele seeni lisada, saad maitset süvendada.
• Tee pastakastet. Seened on oivalised lisandid pastakastmetele.
• Seeni on hea kasutada ravioolide ja pirukate täidiseks.
• Täidiseks saad seeni lisada ka võileibadele, paninidele, tortilladele ja teistele levinud kiiretele lõunasöökidele.
• Pane seeni ka pitsa peale.
• Lisa seeni liharoogadele, et neile erilisemat maitset anda. Seened sobivad eriti hästi veiseliha ja kanaga.

Kerge seenekastme tegemine

1. Kogu koostisosad. Sul on kergem kiirelt kastet teha kui kõik vajalik su käeulatuses on. Sa vajad:
• Võid
• 220 grammi seeni
• Ühte tükeldatud shallot sibulat
• 3/4 tassitäit veiselihapuljongit
• Värskeid maitseaineid

2. Sulata kaks supilusikatäit võid. Tee seda piisavalt suurel pannil, et seentel oleks ruumi olla ühe kihina.
• Ära seda tee liiga kuumal raual, kuna või võib pruuniks muutuda.
• Hoia sulaval võil silma peal, et ta kataks kogu panni.
• Kui või on piisavalt kuum, siis on aeg lisada teisi koostisosi.

3. Lisa viilutatud seened ja sibul pannile. Jälgi, et seentel oleks panni peal ruumi.
• Pruunista seeni kuni nad muutuvad kuldseks ja pehmeks.
• Ole ettevaatlik, et sa ei põletaks ära shallot sibulaid. Nende maitse on väga õrn.
• Keera kuumus keskmise/kuuma peale.
• Lisa veiselihapuljong ja sega kiirete liigutustega viis minutit. See teeb su kastme paksemaks.
• Keera pliit jahedamaks ning sega aeg-ajalt, et kaste panni külge ei kleepuks ning üle ei keeks.

4. Tõsta pliidi pealt ära. Sega sisse üks supilusikatäis võid ja värskeid maitseaineid vastavalt enda eelistusele.
• Tüümian ja estragon sobivad väga hästi seentega kokku. Samuti on hea valik basiilik.
• Sega hoolikalt, et või ja maitseained seguneksid kastmes ilusti ära.
• Kasuta kastet siis kui see veel kuum on. See sobib hästi kana, veiseliha ja isegi pastaroogadega.

Lihtsa seenesupi tegemine

1. Soeta kõik koostisosad. Sul on vaja, et kõik asjad oleks käeulatuses, et supp kiirelt valmiks. Sul on vaja:
• 1/4 tassitäit hakitud sibulat
• Võid
• 3 tassitäit tükeldatud seeni
• 6 supilusikatäit jahu
• 2 purki kanapuljongit
• Soola ja pipart

2. Sulata kaks supilusikatäit võid suures kastmepannis. See peab olema piisavalt suur, et mahutada kolme tassitäit seeni ja puljongit.
• Ära võid liiga suurel kuumusel sulata.
• Proovi madalat või keskmist kuumust ning veendu, et või kataks sulades ära terve panni.
• Kui või lõpetab vahutamise on see piisavalt kuum, et teised asjad lisada.

3. Lisa sibul. Pruunista see või sees.
• Sega regulaarselt, et sibul ühtlaselt küpseks.
• Pruunista neid kuni sibul muutub läbipaistvaks ja kergelt pruuniks.
• Keera kuumus väiksemaks.

4. Lisa tükeldatud seened praetud sibulale. Need küpsevad järgmiste minutite jooksul.
• Küpseta seeni senikaua kuni need kuldseks ja õrnaks muutuvad.
• Väldi seente üleküpsetamist, kuna siis võivad need muutuda kummiseks.
• Kui soovid, siis selles staadiumis on aeg lisada natuke küüslauku.
• Kui seened on valmis, siis saad jätkata ülejäänud supi tegemist.

5. Kombineeri jahu ja kanapuljong. Lisa see segu seentele.
• Lase koostisosadel keema hakata, ise neid vahepeal segades, et seened panni külge kinni ei jääks.
• Küpseta kaks minutit. Selle aja peale peaks segu paksenema. Kui mitte, siis anna sellele veel mõni minut aega.

6. Lisa maitse järgi soola ja pipart. See on küpsetamise viimane faas.
• Pane kuumus madala peale.
• Lase supil 15 minutit podiseda.
• Vajadusel lisa veel soola ja pipart.
• Serveeri kuumalt.

Seente leidmine

1. Tea seenesorte. Sul peavad olema väga head teadmised sellest, millised seened sobivad söömiseks, millised nad välja näevad ja kus kasvavad.
• Ole ettevaatlik. Osa mürgiseid seeni võivad välja näha väga sarnased söögiseentega.
• Söö seeni, mille puhul oled 100 % kindel, et tegu on söögiseenega.
• Kasuta mitut allikat, et seenesort kindlaks teha. Kui sa pole seentes kindel, siis enne küpsetamist küsi nõu eksperdilt.
• Kui kahtled, siis viska seen minema.

2. Otsi seeni kohalikust metsast.
• Osa seeni kasvavad langenud puude või juurte all ning osa lihtsalt mullas.
• On hea mõte endaga kaasas kanda seeneraamatut, mis aitab sul kindlaks teha kus miski seen kasvab ning mis sorti nad on.
• Parim aeg seente leidmiseks on peale vihmaperioodi. Seened vajavad kasvamiseks palju niiskust.

3. Korja seeni. Hoia igat sorti seeni eraldi. Kui kogemata korjad mürgiseene, siis võib see saastada ka teised seened.
• Võta kaasa madal korv või riidest kott, mille põhjas on papp.
• Väldi kilekottide kasutamist. Need lasevad koguneda niiskusel ja võivad muuta seente maitset ja kvaliteeti.
• Kasuta nuga ning lõika seen jalast ära.

4. Kontrolli värskust. Sa ei taha kahjustatud või vanu seeni.
• Seened on värsked kui nende müts on puhas, erk ja puuduvad plekid ja laigud.
• Jalad peaksid olema heleroosad, mitte liiga tumedad.
• Kui kahtled seene värskuses, siis jäta ta korjamata.

Lisaks:
• Väldi limaseid või täppidega seeni.
• Ära seeni leota, kuna muidu imendub nendesse liiga palju vett.
• Seened vajavad õhku nii, et ära neid plastikust anumas hoia. Plastikuga tekib kondenseerunud aur, mis imbub seentesse.
• Hoia seeni külmkapis ja paberkoti sees.
• Ära seeni üleküpseta, kuna nii muutuvad nad kummiseks.

 

Lehekujuline sõel poti külge

Multifunktsionaalsed tangid söögi tegemiseks

Mugav silikoonist õlipintsel

Erksavärvilised taskuga põlled

Hästi kuumust taluv matt