Kuidas riiete eest hoolt kanda?

Mitte miski ei kesta igavesti, kuid enamus asju kestavad kauem, kui sa nende eest hoolt kannad. Riided pole kindlasti erandiks. Riiete eest hoolitsedes näed parem välja, aitad neil kauem kesta ning säästad palju raha, võrreldes uute riiete ostmisega. Ära kuluta tarbetult aega ja raha ostes uusi riideid, kui piisab lihtsalt vanade riiete eest hoolt kandmisest! Õiged puhastamise, kuivatamise ja hoiustamise meetodid pikendavad riiete eluiga ning nii paistavad need ka paremad välja.

Riiete puhastamine

  1. Sorteeri oma riided. See tundub intuitiivne, kuid on tegelikult keerulisem kui enamus inimesed arvavad. Sorteeri pesu põhinedes puhastamise juhenditele, kanga tüübile ning värvile. Pese ainult musti riideid, kuna ebavajalik puhaste riiete pesemine võib nende eluiga lühendada.
    • Pane kõrvale riided, mida võib ainult keemiliselt puhastada.
    • Pane kokku õrnad riided ja riided, mida võib ainult külma veega pesta.
    • Pane kokku rätikud ja linased asjad.
    • Ülejäänud riided eralda valgeteks ja tumedateks või loo värvigrupid.
    • Keera särgid pahupidi, et vältida välimise poole kulumist ja tuhmumist. See on eriti oluline graafiliste T-särkide puhul.
  2. Valmistu pesemiseks. Nüüd kui su riided on sorteeritud, on peaaegu käes aeg nende pesemiseks. Vaata üle riiete sildid, ükskõik millist riietegruppi pesta soovid. Eeltöötle plekke plekieemaldajaga. Kui soovid, siis lisa ka pesupehmendajat.
  3. Vali pesutsükkel. Osadel pesumasinatel on erinevaid valmis seatuid tsükleid. Vali tsükkel, mis sobib sinu riietegrupile. Kui sul sellist valmis seatud tsüklit pole, siis jälgi riietel olevaid silte ja mõningaid nõuandeid.
    • Õrnad riideesemed ja ainult külma veega pestavad riided vajavad külma vett ja õrna keerutustsüklit.
    • Rätikud ja linad taluvad üldiselt soojemat temperatuuri ja tugevamat keerutustsüklit.
    • Valged saavad kõige puhtamaks kasutades kuuma vett.
    • Kuum vesi võib tumedatelt või erksatelt riietelt värvi eemaldada nii, et kasuta sooja või külma vett.
  4. Pese enda riided. See samm on lihtne. Sule kaas ja vajuta starti. Kuid hoia silm peal pesuajal – peale masina valmis saamist tuleb riided kiirelt masinast eemaldada ning kuivama panna, et seismisega ei tuleks riietele kopitanud või liisunud lõhna.
  5. Tea, mida teha riietega, mida ei saa kodus pesta.
    • Ära kunagi pese kodus riideid, millel on märge “Dry clean only”, kuna need delikaatsed riided/kangad võivad kaotada enda värvi, tekstuuri või kaunistused.
    • Riided, millele on märgitud “Dry clean first wash”, tuleks anda esimesel pesukorral professionaali kätte. Järgnevatel kordadel võid sa neid ise pesta, kasutades õrnale pesule mõeldud pesuvahendeid ja leiget/külma vett.
    • Anna riided professionaalide kätte, kui sildil on kiri “petrol wash”.
    • Etnilisi rahvariideid ei tohiks sagedalt pesta ja keemilisse puhastusse viia.

Pesu kuivatamine

  1. Sorteeri uuesti enda pesu. Kui pesumasin valmis on saanud, siis pead valmistuma pesu kuivatamiseks. Kui kavatsed kasutada automaatset kuivatit, siis pead mõningaid asju välja sorteerima. Rinnahoidjad ja spordiriided on nende asjade seas, mis saavad kasu hoopis õhu käes kuivamisest.
  2. Vali kuivatamise meetod. Kui elad mõõdukas kliimas, kus on madal niiskusetase ja sul on aed, siis saad otsustada, kas kuivatada riideid väljas või kasutada automaatset kuivatit.
    • Riiete õhu käes kuivatamine hoiab ära riiete kokku tõmbumist.
    • Kui sul on aega, siis on tavaliselt kõige parem lasta riietel kuivada naturaalse päikesevalguse ja õhu käes.
    • Päike on naturaalne desinfektsioonivahend ning väljas pesu kuivatamine on ökosõbralik ning säästab raha.
  3. Kuivata enda pesu. Kui kuivatad pesu väljas, siis lihtsalt kontrolli riiete kuivamist iga paari tunni tagant. Kui kasutad automaatset kuivatit, siis pead valima kuivatustsükli.
    • Vali tsükkel, mis on sobilik sinu riietele.
    • Tugevam kuumus kuivatab riided kiiremini, kuid samas mõjub neile ka halvemini.

Riiete hoiustamine

  1. Eemalda riided kuivatist nii kiirelt kui võimalik. Kui kasutasid automaatset kuivatit, on oluline riided sealt välja võtta võimalikult kiiresti. Kui kuivatasid riideid naturaalselt, siis pole vaja niimoodi kiirustada, kuid siiski ei tasuks neid jätta välja kauemaks kui vajalik.
    • Riiete kuivatisse jätmine võib riided kortsu ajada.
    • Riideid on palju lihtsam riputada ja voltida nii, et kortse ei jääks, siis kui need on värskelt kuivanud.
  2. Ilusamad riided riputa riidepuudele. Pane ilusad särgid, kleidid, püksid ja sviitrid riidepuudele. Kasuta sobiva suurusega riidepuid.
    • Kui leiad riietel kortse ja volte, siis proovi neid käega välja siluda. Kui riided on veel soojad, siis saadab sind üldiselt edu.
    • Kui käega siludes kortsud välja ei lähe, siis kasuta triikrauda.
  3. Voldi ja hoiusta ülejäänud riided. Võimalusel proovi voltida õmbluste kohtasid järgides. Kui riie ei allu voltimisele, siis rulli see õrnalt kokku. Ära riideid liiga tihedalt kappi suru.
  4. Hoolitse enda hoiustatud riiete eest. Kui sul on riideid, mida sa tihti ei kanna ja eriti siis, kui need on kapis- siis kasuta kahjurite (näiteks koide) tõrjevahendeid. Kui riided on mõnda aega kapis istunud, siis selle asemel, et neid uuesti pesta, õhuta neid hoopis värske õhu käes.

Riiete kestvuse pikendamine

  1. Tegele koheselt plekkidega. Kui ajad midagi enda riidele peale, siis tupsuta koheselt peale jää- või mullivett, et plekk sisse ei imbuks. Ära hõõru, vaid tupsuta. Enne pesemist pane plekile peale plekieemaldajat.
    • Ära pese plekke kuuma veega, kuna nii imbub plekk hoopis sügavamale sisse. Proovi plekk välja saada enne selle kuivamist.
  2. Kanna koristamisel ja kokkamisel vanu riideid või põlle. Kuumad kastmed, rasv ja toit võib pritsida ning tekitada riietele kahjustusi.
    • Sama kehtib ka käsitöö ja maalimise kohta. Paljud värvid põhjustavad riietele väljatulematuid plekke nii, et on hea mõte kanda vanu teksasid ja särke, millest sa enam ei hooli.
    • Kui sul ei ole vanu kulunud riideid või põlle, siis kanna tumedaid riideid. Nendelt ei paista plekid nii kergelt välja.
  3. Lõika ära lahtised niidid. Selle asemel, et neid tõmmata ja veelgi rohkem õmblust rikkuda, peaksid lahtised niidiotsad võimalikult kiirelt kääridega ära lõikama. Kui õmblus on palju lahti tulnud, siis õmble see ise kinni, enne kui väiksest probleemist suur saab.
    • Lahti tulnud õmblust on käsitsi lihtsam parandada. Alati vali sobivat värvi niit.

Sõjaväemustrilised naiste topid

Kahevärvilised triiksärgid puuvillast

Vuntsidega komplekt poistele

Kaheosalised komplektid beebitüdrukule

Lõbusate piltidega naiste ja meeste põlled