Matkamine – lihtne, kuid võimas tööriist teie tervise parandamiseks

1. Värske õhk11258029_1553116758243994_1670275216_n

Metsas aega veetes võtate rohkem hapnikku enda kehasse. Piisav hapniku hulk õhus vähendab teie kehale mõjuvat koormust ning seejärel suureneb serotoniini tootlikus teie kehas. Tagajärjeks on rõõmutunne ning kergus, mida tänapäeva kiirest ning lärmakast igapäevaelust on raske leida.

Veetes aega matkates paraneb ka teie vererõhk, metabolism ja seedimine ning teie immuunsüsteem tugevneb. Olles mõne päeva sellises keskkonnas, kus on palju värsket õhku ning vaikust, saate parendada tuntavalt enda tervist ning tuju – eelkõige tänu kõrgele hapnikusisaldusele õhus ning madalale õhusaastele.

2. Sotsialiseerumine

Üksinda metsas matkamine ning telkimine on küllaltki lõbus aga kui toote endaga kaasa sõbra või sugulase, siis saate nautida unikaalset kogemust, mis aitab teil säilitada terveid ning rõõmsaid suhteid.

Ameerika ajakirjas American Journal of Public Health avaldatud artiklis tõestati, et sotsialiseerumine pikendab inimese eluiga ning aitab kõrges vanuses tekkivaid mäluprobleeme edasi lükata. Pealegi aitavad mõned lähedased suhted ning sõbrad elu palju lõbusamaks teha! Kui plaanite minna matkama, kutsuge paar sõpra kindlasti kaasa!

Camping on Culross Island, Prince William Sound, Chugach National Forest, Alaska. (MR)

3. Paranenud tuju

Aktiivsed matkajad räägivad tihti sellest, kuidas esimesed päevad peale matka tunduvad lõbusamad. See ei ole lihtsalt jutt, puhta õhu ning päikese käes veedetud aeg aitab melatoniini taset ajus tasakaalustada. Melatoniin on keemiline aine, mis tekitab inimeste organismis väsimustunnet ning võib tuua esile depressiooni tunnet. Seega võib öelda, et matkamine aitab teil saavutada paremat enesetunnet ning tuju.

 

4. Vähem stressi

Matkamine ja telkimine aitab stressiga toime tulla. Teatavalt mõjutab stress negatiivselt teie tervist peaaegu igal viisil ning te tekitate enda vaimule ning kehale palju vähem koormust, kui naudite aeg-ajalt täielikult stressivaba keskkonda matkamise või telkimise näol.

Sressi vähenemine on seotud hapniku taseme tõusuga teie veres – serotoniini tõus ning melatoniini tasakaalustamine mängivad suurt rolli. Samuti on oma panus ka emotsionaalsel komponendil – raskem on olla kuri või pingeline, kui te teete midagi, mida te naudite.

5. Treening

Võibolla kõige ilmselgem matkamise puhul on füüsilisest koormusest saadav kasu. Te veedate palju aega tehes aktiivseid liigutusi ning kõndides. See kehtib ka kalastamise puhul – põletate rohkem kaloreid ning annate enda lihastele vajalikku koormust, mis aitab teie südamel ning kopsudel tugevneda ning vormil paraneda.

Muidugi füüsilise koormuse suurus sõltub konkreetsest inimesest ning matkamise viisist – kas te olete kalal, kõnnite, sõidate rattaga või olete kanuumatkal, kasu saate te nendest tegevustest kindlasti.

6. Päike

Päike ning valgus teie nahal tekitab alati mõnusa tunde ning sellel on evolutsiooniline põhjus. Olles otsese päikesevalguse käes, toodab teie keha tohutult D-vitamiini, mis omakorda aitab kehal kaltsiumi ning fosforit paremini omandada. Kusjuures D-vitamiini puudulikkus on paljude põhjamaade inimeste tervisemurede põhjustajaks – meil on liiga vähe päikest ning seda vähest valgust, mis meil aasta jooksul leidub, ei kasutata piisavalt ära.

7. Täisväärtuslik uninorthern-territory-camping

Oletades, et teil on korralik matkavarusus, jääte pika matka järel kiirelt magama. Värskes õhus magamine, ilma eelneva õhtuse nutitelefoni ning telekata aitab paljusi kehaprotsesse parandada ning põletikku vähendada. Samuti paraneb kardiovaskulaarsüsteemi töö ning ärkveloleku ajal teie mõtete teravus. Võttes ette nädalase matka, on teie unetsüklid ka pikalt peale koju naasemist paranenud.

8. Hea toit

Kui tegelete matkal olles kalastuse või jahiga, on teil  juurdepääs suurele hulgale valkudele ning tervislikele rasvadele. Värskelt järvest püütud kalas ei ole ühtegi ebanaturaalset lisandit ega säilitusainet ning vähese vaevaga saate lõkkel küpsetada jumaliku maitsega söögi!

9. Uued katsumused

Texase ja Michigani ülikoolide sõnul on uued katsumused aju tervise jaoks väga kasulikud. Arvestades, et ükski matkareis ei ole täpselt samasugune nagu teine, võib öelda, et matkamine aitab teie aju tervislikuna hoida

 

10. Meditatsioon

Kui lähete matkama, siis ärge unustage telefoni välja lülitada. Jätke tahvelarvuti ning rüperaal koju. Proovige mõneks päevaks igapäevaelust eemaldude ning nautida loodusliku kogemuse lihtsust.

See ei ole lihtsalt niisama soovitus, kui olete valmis enda ümbrust nautima ilma väliste segajateta, võite enda elu pikendada. Jon Kabat-Zinn on öelnud, et telefoni väljalülitamine ning loodusega liitumine on üks lihtsamaid viise, kuidas saada meditatsioonile iseloomulikku positiivsust ning kasu.

Meditatsioon suurendab kehatunnetust, annab inimesele stressi alandamiseks vajalikud tööriistad, vähendab väsimust ja depressiooni, aitab südant hoida tervislikuna ning isegi aitab võidelda allergiate vastu.

Multifunktsionaalne matkalabidas

Matkakott meestele

Matkanuga

Unisex matkaseljakott

Ehtsast nahast matkajalatsid