10 põhjust, miks me kõik peaksime rohelist teed jooma

Roheline tee on kõige tervislikum jook tervel planeedil. Miks? See on täis antioksüdante ja toitaineid, milledel on võimas toime kehale. See aitab kaotada kaalu, vähendab vähki haigestumise riski, parandab ajutegevust ja palju muud. Siin on kümme põhjust, miks sa peaksid enda hommikukohvi rohelise tee vastu vahetama.

1. Roheline tee sisaldab erinevaid bioaktiivseid ühendeid mis aitavad tervist parandada.

Teelehtedes olevad paljud bioaktiivsed ühendid teevad selle joogiks, mis sisaldab suurel hulgal tähtsaid ja vajalike toitaineid. See on täis polüfenoole nagu flavonoid ja catechine. Need ained vähendavad vabade radikaalide moodustumist kehas, kaitstes rakke ja molekule kahjustuse eest. Need vabad radikaalid mängivad rolli vananemises ja erinevates haigustes. Üks kõige võimsamaid ühendeid rohelises tees on antioksüdant epigallokatehhiingallaat (EGCG), mis ravib erinevaid haigusi ja mis võib olla üks peamisi põhjusi miks rohelisel teel on võimsad raviomadused. Rohelises tees on ka vähesel määral mineraale mis on tervise jaoks tähtsad. Proovi valida parema kvaliteediga kaubamärk, kuna kehvemates võib olla ülemäärases koguses fluoriidi. Kuigi kui valid madalama kvaliteediga toote on kasu ikkagi väärt riski.

2. Ühendid rohelises tees võivad parandada ajufunktsiooni ja teha sind targemaks

Roheline tee teeb rohkematki kui hoiab ärkvel, ta võib teha sind ka targemaks. Võtme koostisosaks on kofeiin, mis on teada tuntud stimulaator. Tee ei sisalda nii palju kofeiini kui kohv, aga piisavalt et anda energiat ilma närviliseks tegemata, mida põhjustab liigne kofeiini tarbimine. Kofeiin blokib ajus pärssivat neurotransmitterit adenosiini. Kofeiini on uuritud palju ja see aitab parandada erinevaid ajufunktsioone nagu tuju, valvsus, reaktsiooni kiirus ja mälu. Kuid roheline tee sisaldab rohkem kui ainult kofeiini. Sel on ka aminohape L-theanine, mis suudab läbida vere-aju barjääre. L-theanine suurendab pärssiva neurotransmitter GABA aktiivsust, millel on ärevuse vastane toime. See suurendab ka dopamiini ja alfalainete tootmist ajus. Uuringud näitavad et kofeiinil ja L-theaninel võib olla sünergilisi tulemusi. Nende kahe kombinatsioon on eriti tõhus parandamaks aju toimimist. L-theanine ja väiksema kofeiini sisalduse tõttu annab roheline tee palju leebema ja teistsugusema energia kui kohvi. Paljud inimesed ütlevad, et kohvi asemel rohelise tee joomine annab neile stabiilsema energia ja nad on palju produktiivsemad.

3. Roheline tee suurendab rasvapõletust ja parandab füüsilist tegevust

Kui vaatad koostisosade nimekirja ükskõik millisel rasvapõletus toodetel, on neil enamjaolt sees rohelist teed. See on nõnda sellepärast et roheline tee suurendab rasvapõletust. Rasvapõletus toime võib erinevatel inimestel olla erinev. Kofeiin ise parandab füüsilist jõudlust mobiliseerides rasvhappeid rasvkoest ja tehes võimalikuks nende kasutamist energiana. Erinevate uurimuste tulemusena tõstab kofeiin füüsilist jõudlust 11-12%.

4. Vähendab vähiriski

Vähk on põhjustatud kontrollimata rakkude kasvust. See on üks juhtivaid suremuse põhjusi maailmas. Oksüdatiivne kahju aitab kaasa vähja arenemisel ja antioksüdantidel võib olla kaitsev mõju. Roheline tee on väga hea võimsate antioksüdantide allikas, nii et see kõlab loogiliselt et ta vähendab vähja riski. Vaatuslikud uuringud leidsid, et naistel, kes joovad rohkelt rohelist teed on 22% madalam risk rinnavähi arenguks, mis on levinum vähk naistel. Üks uurimus leidis, et meestel, kes tarbivad rohelist teed on 48% väiksem võimalus eesnäärmevähi arenguks, mis on kõige tavalisem vähk meestel. Uurimus mis viidi läbi 69 710 hiina naistega leidis, et rohelise tee joojaid ähvardab pärasoole vähk lausa 57% vähem. Kõiksugu erinevad uuringud näitavad et rohelise tee joojatel on tähelepanuväärselt väiksem võimalus haigestuda erinevat tüüpi vähki. Tasuks meelde jätta, et enda tee sisse ei tasu panna piima, sest see võib vähendada antioksüdantide väärtust.

5. Vähendab Parkinsoni ja Alzheimeri tõbede riski

Roheline tee mitte ainult ei paranda su ajufunktsiooni lühiajaliselt, vaid ta võib ka kaitsta su aju vanas eas. Alzheimeri tõbi on kõige tavalisem neurodegeneratiivsete haiguste seas ja üks peamisi põhjusi dementsuses. Parkinsoni tõbi on teisel kohal levinud neurodegeneratiivsete haiguste seas ja hõlmab dopamiini tootvaid neuroneide surma ajus. Erinevad uuringud näitavad et rohelise tee ühenditel on erinevaid kaitsvaid efekte, mis madaldavad riski haigestuda Parkinsoni ja Alzheimeri tõppe.

6. Roheline tee tapab baktereid

Rohelisel teel on ka teisi bioloogilisi toimeid. Mõned uuringud on näidanud et nad saavad tappa baktereid ja tõkestada viiruseid nagu näiteks grippi, potensiaalselt vähendades nakkuse riski. Streptokokk ( streptococcus mutans) on põhiline kahjulik bakter mis suus leidub. See põhjustab hambakatu teket ja on pealine tekitaja kaariesele. Roheline tee pidurdab streptococcus mutansi kasvu. Rohelise tee tarbimine on seotud tervema suuhügieeniga ja vähendab kaarieset. Lisaks parandab ta ka halba hingeõhku.

7. Vähendab riski haigestuda 2. tüüpi diabeeti

2. tüübi diabeet on haigus, mis on jõudnud viimaste aastakümnetega epideemiliselt kasvada ja nüüd mõjutab umbkaudu 300 millionit inimest maailmas. Roheline tee sisaldab polüfenoole mis suurendab insuliini aktiivsust. Jaapanis läbi viidud uuring leidis, et neil kes joovad tihedalt rohelist teed on 42% vähem võimalust tüüp 2. diabeedi arenemises.

8. Vähendab südame-veresoonkonna haiguste riski

Südame-veresoonkonna haigused, eriti südamehaigus ja insult on suurimad surmapõhjused üle maailma. Uuringud näitavad et roheline tee võib aidata mõnede peamiste riskitegurite vastu, mis neid haigusi põhjustavad. See hõlmab üldkolesterooli, LDL-kolesterooli ja triglütseriidisid. Pole üllatav näha, et rohelise tee joojatel on kuni 31% väiksem võimalus südame-veresoonkonna haigustesse jäämiseks.

9. Aitab alandada kaalu

Kuna roheline tee kiirendab ainevahetuse kiirust lühiajaliselt, on loogiline et see aitab kaasa kaalu alandamisele. Tee vähendab keharasva, eriti just kõhupiirkonnas, kuhu tavaliselt kipub kõige rohkem rasva kogunema. Ühte 12 nädalat kestnud uuringusse kaasati 240 meest ja naist. Selles grupis, kus olevad inimesed jõid regulaarselt rohelist teed oli näha olulist vähenemist keharasva protsendis, kehakaalus, vööümbermõõdus ja kõhurasvas.

10. Pikendab eluiga

Lõpuks sureme me kõik, seda ei saa vältida, küll aga saab enda eluiga pikendada. Kuna rohelise tee joojatel on väiksem risk haigestuda südame-veresoonkonna haigustesse ja vähki on arusaadav, et see võib aidata sul elada kauem. 40 530 jaapani täiskasvanute seas viidi läbi uuring, kus selgus et need kes jõid viis või rohkem tassi rohelist teed päevas, neil oli vähem tõenäoline suremus 11 aastase perioodi jooksul.
・Kõikide põhjustega suremus: vähenes 23% naistel, 12% meestel.
・ Südamehaiguste põhjustatud suremus: vähenes 31% naistel, 22% meestel.
・ Insuldi põhjustatus suremus: 42% naistel, 35% meestel.
Teine uuring, mis viidi läbi 14 001 vanema jaapanlase seas vanuses 65-84 näitas, et need kes jõid palju rohelist teed, neil oli 76% vähem tõenäoline suremus kuus aastat kestnud uurimuste ajal.
Rohelist teed on meditsiinilistel eesmärkidel kasutatud juba tuhandeid aastaid. Väidetavalt vähendab rohelise tee joomine kortse ja pindmiselt kasutades aitab ka päikesekahjustuse puhul. Kui soovid tunda end paremini ja tervemana, kaotada kaalu ja vähendada krooniliste haiguste riski, siis peaksid andma rohelisele teele võimaluse ja jooma seda tihedalt. Kui oled kofeiini vastu tundlik, siis ei tasuks juua rohkem kui üks-kaks tassi päevas ja jälgida, et see liiga kange ei saaks. Paremad tulemused saad kui juua enam kui kaks tassitäit päevas.

 

Sisesta kindlasti oma e-posti aadress,et saada  parimaid nippe ning eksklusiivseid pakkumisi  otse oma  e-postkasti :                [newsletter_signup_form id=1]

Jaga seda artiklit ka oma sõpradega,nad on Sulle kindlasti tänulikud: