Kuidas puhastada klaviatuuri?

Klaviatuurid määrduvad pikaajalisel kasutamisel isegi siis, kui sa nende läheduses ei söö, joo ja ei suitseta. Aja jooksul hakkavad tolm ja muu mustus klaviatuuri jõudlust mõjutama. Enamasti on klaviatuuri funktsionaalsuse tagamiseks vajalik vaid üldine puhastamine koondatud õhu ning isopropüülalkoholiga. Vedeliku pealeajamine on palju kahjustavam nii, et kuivata klaviatuur koheselt. Kui soovid parandada probleeme nagu näiteks klahvide kinni kiilumine, siis tuleks klaviatuur lahti võtta.

Mustuse eemaldamine

  1. Lülita arvuti välja ning eemalda kõik ühenduskaablid. Et kaitsta riistvara kahjustuste eest, lülita enne klaviatuuri puhastamist arvuti välja. Kui su klaviatuur on juhtmega, siis tõmba juhe arvutist välja. Kui sa klaviatuuri eemaldada ei saa, näiteks kui soovid puhastada sülearvuti klaviatuuri, siis ühenda elektrilöögiohu vältimiseks toitekaabel lahti.
    • Juhtmevabalt klaviatuurilt eemalda patareid.
  2. Keera klaviatuur tagurpidi, et praht välja raputada. Raputamisel ole õrn. Enamus toidupuru, mustust, loomakarvu ning muud prahti kukub koheselt välja. Keera klaviatuuri erinevate nurkade alla, et mustus paremini välja pääseks.
    • Kui puhastad sülearvutit, siis tagurpidi hoides hoia ekraani lahti ning toeta seda ühe käega.
  3. Kasuta klaviatuurist tolmu ja prahi ära puhumiseks suruõhku. Suruõhk on kõige usaldusväärsem vahend üldpuhastamiseks. Hoia kanistrit 45- kraadise nurga all ning suuna seda klahvide peale. Liiguta üle klaviatuuri klahvide samal ajal kontrollitud õhupuhanguid välja lastest.
    • Suruõhku leiad näiteks kontoritarvete kauplustest ja elektroonikapoodidest.
  4. Kasuta tolmuimejat, et saada kätte raskesti eemaldatavat prahti. Käi üle terve klaviatuuri ning keskendu klahvide vahedele. Enne tolmuimeja kasutamist veendu, et ükski klahv ei ole lahtine. Seda eriti sülearvutite puhul. Kui siiski klahv lahti tuleb, siis urgitse see tolmuimejast välja, pese ära ning pane tagasi õigele kohale.
  5. Klahvide ümbrust puhasta isopropüülalkoholi kastetud vatitupsuga. Niisuta vatitikk kergelt, et klahvide alla liiga palju niiskust ei pääseks. Pühi sellega iga klahvi ümbert, et saada lahti õlidest ja muust mustusest. Kui vatitikk mustaks saab, siis vaheta see uue vastu välja.
    • Isopropüülalkohol kuivab väga kiiresti, seega on see parem variant kui vesi. Seda on võimalik osta apteegist.
    • Sülearvutit puhastades ole ettevaatlik, kuna õrn riistvara asub otse klaviatuuri all. Ära lase vedelikul klahvide alla pääseda.
  6. Nühi klaviatuur üle isopropüülalkoholis niisutatud lapiga. Vali ebemetevaba lapp, et uus praht klaviatuuri ei pääseks. Jälgi, et lapp oleks vaid kergelt niiske ning ei tilguks.
    • Puhasta hoolikamalt rohkem kasutatavaid klahve nagu näiteks “enter” ja “space bar”, kuna sinna satub rohkem mustust. Et neid puhtaks saada, pead tõenäoliselt nendest mitu korda lapiga üle käima.
  7. Poleeri klaviatuur kiuvaba lapiga. Tolmu ning liigse niiskuse eemaldamiseks pühi klaviatuur veel kord üle. Kontrolli, kas see näeb välja puhas ning uus. Kui klaviatuur siiski ikka veel must on, siis tasub selle puhastamiseks see lahti võtta.
    • Isopropüülalkohol kuivab klaviatuuril umbes minutiga. Kui aga kasutasid vett, siis see kuivab kauem ning seetõttu lase klaviatuuril kuivada kuni 24 tundi enne, kui selle uuesti ühendad.

Vedelike kuivatamine

  1. Lülita koheselt arvuti välja ning eemalda klaviatuur. Kui märkad, et oled klaviatuurile vedelikku peale ajanud, siis reageeri koheselt. Vedelik võib imbuda klaviatuuri ning seda kahjustada. Kui tegu on aga sülearvutiga siis võivad selle sisemised komponendid kahjustada saada. Eemalda klaviatuuri kaabel, kui sul on juhtmega klaviatuur ning toiteallikas, kui sul on sülearvuti või juhtmevaba klaviatuur.
    • Et vältida arvuti või klaviatuuri kahjustust, siis tegele vedelikuga koheselt. Vedelik ning elektrilised osad on väga halb kombinatsioon. Ära klaviatuuri enne tööle pane, kuni see on täielikult kuivanud.
  2. Keera klaviatuur tagurpidi, et vedelikku välja raputada. Pane klaviatuur kraanikausi, prügikasti või rätiku kohale. Hoia seda tagurpidi, et vedelik saaks välja voolata. Raputamine aitab sundida välja ka kangekaelsemaid tilku, mis on klahvide vahel kinni. Tee seda seni, kuni klaviatuur enam ei tilgu.
  3. Kuivata klaviatuur mikrokiust lapiga. Hoia selle tegemise ajal klaviatuuri tagurpidi. Ära enne klaviatuuri õiget pidi keera, kui sa oled ära saanud kuivatada võimalikult palju vedelikku.
  4. Lase klaviatuuril õhu käes kuivada vähemalt 24 tundi. Hoia kuivamise ajal klaviatuur tagurpidi, et ka viimased piisad saaksid välja voolata. Klaviatuuri alla tasub kuivamise ajaks panna rätik.
  5. Testi klaviatuuri. Pane klaviatuur tagasi arvuti külge või kui sul on sülearvuti, lülita see sisse. Proovi klaviatuuriga trükkida ning vajuta kõiki nuppe, et nende töötamises veenduda.
    • Kui sa just ei ajanud klaviatuurile peale puhast vett, siis on klaviatuur tõenäoliselt kleepuv. Sel juhul võta klaviatuur lahti ning puhasta see korralikult.
    • Kui sul on kallis sülearvuti, siis tasuks see viia professionaali juurde, kuna läpakad on palju õrnemad ning neid on raskem puhastada kui tavalisi klaviatuure.

Klaviatuuri puhastamine seest

  1. Lülita arvuti välja ning ühenda klaviatuur lahti. Kaitse ennast ning arvuti riistavara ning lülita arvuti enne välja ning seejärel eemalda klaviatuur. Kui kasutad juhtmevaba klaviatuuri, siis võta patareid välja.
  2. Kui su klaviatuuril on eemaldatavad klahvid, siis kasuta nende eemaldamiseks kruvikeerajat. Moodsatel klaviatuuridel on klahve kerge eemaldada. Kasuta selleks kruvikeerajat või võinuga. Torka see klahvi alla nurka ning suru klahvi kergelt ülespoole. Seejärel kasuta sõrmi, et klahv täitsa välja tõmmata.
    • Enne klahvide eemaldamist tee telefoniga klaviatuurist pilt, et oskaksid kõik õigele kohale tagasi panna.
  3. Võimalusel tõmba klaviatuur lahti. Keera klaviatuur tagurpidi ning otsi kruve. Mõni klaviatuur koosneb plaatidest, mis on omavahel kokku pandud. Kui klaviatuuril on kruvid, siis kruvi klaviatuur lahti, et seda korralikult puhastada saaksid. Vaata, kas kleepsude all on ka mõni kruvi.
  4. Pane klahvid sõela sisse, et neid sooja vee all pesta. Kraanikausi kõrvale aseta rätik, kuhu saad klahvid kuivama asetada.
    • Kui klahvide puhastamiseks ei piisa sooja veega loputamisest, siis võta kasutusele nõudepesuvahend. Täida kauss sooja veega ning pane sinna umbes 20 ml nõudepesuvahendit. Samuti on väga efektiivsed hambaproteeside puhastamiseks mõeldud tabletid ning võimalusel kasuta neid klahvide puhastamiseks.
  5. Pese klaviatuuri ülemine pool sooja vee ja seebiga. Kui selle pestud saad, siis aseta see kõrvale kuivama.
  6. Klaviatuuri alumist poolt puhasta lapi ja isopropüülalkoholiga. Niisuta lapp isopropüülalkoholis ning proovi sellega eemaldada võimalikult palju mustust ning jälgi, et lapp ei oleks tilkuvalt märg.
  7. Klahvipesad puhasta ära isopropüülalkoholiga niisutatud vatitikuga. Kui vatitikk mustaks saab, siis vaheta see lihtsalt uue vastu välja, et klaviatuurile mustust alles ei jääks. Katsu isopropüülalkoholi kasutada võimalikult vähe ning niisuta iga vatitikk vaid kergelt.
  8. Lase klaviatuuril 2 kuni 3 päeva kuivada. Pane riiulile või kapile mõned rätikud ning aseta sinna klaviatuuri osad. Lase neil korralikult kuivada ning jälgi, et need ära ei kaoks.
  9. Pane klaviatuur tagasi kokku ning testi seda. Kui klaviatuur ei tööta, siis võta see uuesti lahti. Veendu, et sa oled kõik õigesti kokku pannud ning ühendanud ära ka kõik kaablid.
    • Sülearvuti puhul tasuks selle puhastamise asjus pöörduda professionaali juurde, kes võtaks selle lahti, leiaks kahjustunud osad ning puhastaks ohutult kõik vajaliku.

Ole esimene kes saab teada kasulikest nippidest ning eksklusiivsetest sooduspakkumistest:

Stella Salaka
Stella Salaka
Articles: 356