Kuidas korteris küülikut pidada?

Küülikud on armsad, pehmed ning nendest saavad head lemmikloomad. Nende suuruse ja vaiksete harjumuste tõttu on nad eelistatud loomad, keda korteris pidada. On vajalik ette võtta mõningaid samme, et sinu küülik püsiks terve ning ei kahjustaks midagi. Senikaua, kui kasutad neid ettevaatusabinõusid, on sinu küülik õnnelik.

Korteri küülikukindlaks tegemine

  1. Veendu, et sinu korteris võib küülikut pidada. Kui elad üürikorteris, siis uuri korteriomanikult, kas ta lubab sul lemmiklooma pidada. See on eriti oluline, kui asi puudutab küülikuid, kuna nad armastavad närida ning võivad suurt kahju tekitada. Enne küüliku võtmist, uuri, kas sinu korteriomanik seda lubab.
    • Ära eelda, et omanik lubab korterisse küülikuid, ainult seetõttu, et ta lubab koerte ja kasside pidamist. Paljud korteriomanikud panevad küülikud teise kategooriasse nii, et küsimine on vajalik.
  2. Kui sul on vaipkattega põrand, siis kasuta nurkades plastikust kaitset. Küülikud armastavad kaevata ning neil on kombeks kaevata nurkades. Kui sul on vaipkate, siis pane nurkadesse plastikust kaitsed (sama tüüpi, mida kasutatakse näiteks ka kontoritoolide all).
  3. Kasuta põrandaliistude katteid, et seinu kaitsta. Põrandaliistud on küülikule närimiseks ideaalsel kõrgusel ning tema väiksed hambad võivad suurt kahju teha. Õnneks on ehituspoodides müügil põrandaliistude katteid, mis saavad selle ära hoida. Kinnita need põrandaliistude peale, et seinu kaitsta.
  4. Blokeeri ära juhtmetega kohad, et küülik neid närida ei saaks. Küülikutel on kombeks juhtmeid närida, mis mitte ainult ei lõhu neid, vaid võib ka küülikule viga teha. Blokeeri enda kodus ära kohad, kus on juhtmed, et jänes neile ligi ei pääseks. Kui sa neid alasid ära blokeerida ei saa, siis tõsta juhtmed kõrgemale, et küülik neile ligi ei pääseks.
    • Kontrolli terve kodu korralikult üle, kuna küülik võib pääseda ka väikestesse kohtadesse ja seal juhtmete kallal toimetada.
  5. Kasuta juhtmekanaleid. Kui sa ei saa kõiki juhtmeid kõrgemale tõsta, siis on juhtmekanal heaks vahendiks, et jänes juhet närima ei pääseks.
    • Plastikust juhtmekanalist võib küülik siiski aja jooksul läbi närida nii, et hoia küüliku tegemistel ikkagi silma peal.
  6. Tõsta taimed kõrgemale, et küülik ligi ei pääseks. Enamus toataimi on küülikute jaoks mürgised. Küülikud kahjuks seda ise ei taipa ning üritavad neid ikka närida ja süüa. Tõsta kõik taimed põrandast kõrgemale, et küülik neile ligi ei pääseks.

Küüliku koha sisse seadmine

  1. Vali ruumikas ning vaikne koht küüliku elamiskohaks. Isegi, kui lased küülikul kogu aeg vabalt ringi joosta, peaks tal olema kodubaas, kus ta saab puhata, süüa, tualetti kasutada ja mängida. Vali ruumikas koht, et sinna panna suur puur või aedik. Veendu, et tegu oleks vaiksema kohaga, kuid et see ei oleks teistest liiga kaugel, et küülik end üksikuna tundma hakkaks.
  2. Hoia küülikut jahedamas kohas ning otsesest päikesest eemal. Paiguta küüliku nurk jahedamasse kohta ning eemale radiaatorist ning otsesest päikesevalgusest. Tuuletõmbus võib samuti küülikule halb olla.
  3. Pane paika puur või aedik. Reeglina peab puur olema vähemalt neli korda pikem, kui sinu küülik ning kaks korda sama lai. Sa võid kasutada küülikutele mõeldud puuri või aedikut.
    • Veendu, et puuri põrand oleks sile. Traatidega põrand on nende jalgadele väga halb ning ebamugav.
  4. Pane puuri süüa ja vett. Küülikutele meeldib süüa enda elukohas nii, et pane söök ja jook sinna. Vee jaoks kasuta riputatavat joogipudelit, kuna kausis oleva vee võib ta kergelt ümber ajada. Ära unusta iga päev küülikule värsket vett anda ning joogipudelit regulaarselt puhastada!
    • Isegi, kui sinu küülik enamust aega või kogu aeg lahtiselt korteris olla saab, hoia söök ja jook tema elupaigas.
  5. Pane puuri või aedikusse näriliste liivakast. Kasuta spetsiaalselt närilistele mõeldud graanuleid, kuna puidulaastud ja kassiliiv võivad küülikule mürgised olla.
    • Puhasta liivakasti iga päev.
  6. Puhasta küüliku elupaika iga nädal. Küülikud on tavaliselt puhtad loomad, kuid nende elupaik muutub paratamatult mustaks ning halvasti lõhnavaks. Karvad, vanad kõrred ja toidujäänused võivad kiiresti koguneda. Üks või kaks korda nädalas tee täielik puuri või aediku puhastus. Viska ära vana toit ja karvad ning pese ära põrand.

Küüliku eest hoolitsemine

  1. Kastreeri või steriliseeri enda küülik. See aitab leevendada ka mõningaid probleeme nagu näiteks närimine ja agressiivsus ning teeb küüliku õpetamise kergemaks. Üldiselt peaks selle protseduuri ette võtma kui küülik on 4-6 kuud vana.
  2. Lõika regulaarselt küüliku küüsi. Kui su küülikul on pikad küüned, siis kahjustavad need rohkem sinu seinu, põrandaid ja vaipu. Samuti põhjustavad pikad küüned jänesele ebamugavust.
    • Üldiselt tuleks küüliku küüsi lõigata kord kuus.
    • Kui sa ei tea, kuidas küüliku küüsi lõigata, siis võib loomaarst seda sulle näidata või selle töö ise sinu eest ära teha.
  3. Anna küülikule piisavalt mänguasju, mida ta närida saab. Küülikud närivad mööblit ja seinu siis, kui neil igav on. Veendu, et tal oleks piisavalt närimiseks mõeldud mänguasju, et vähendada seda, et ta sinu kodus muid asju näriks.
    • Küülikule saad mänguasju lemmikloomapoest, kuid odavamaks variandiks võid talle anda ka vanu karpe või tühje vetsupaberirulle.
    • Samuti võid küülikule anda mürgivabu beebide mänguasju.
  4. Lase küülikul ringi liikuda vähemalt kolm tundi iga päev. Küülikud on küll tillukesed, kuid väga energilised loomad ning hea tervise juures püsimiseks on neil vaja palju ringi liikuda. Nad vajavad liikumist iga päev nii, et lase küülikut iga päev enda puurist või aedikust välja, et ta saaks ringi joosta. Küülikutele meeldib hüpata, närida, mänguasjadega mängida ning lihtsalt ringi uudistada.
    • Hoia küülikul silma peal, kui ta lahtiselt toas on. Veendu, et ta püsiks eemal juhtmetest, akendest ja välisuksest.
  5. Veeda küülikuga aega, et ta õnnelik oleks. Küülikud vajavad tähelepanu nii nagu ka teised koduloomad. See hoiab neid õnnelikuna.
    • Üldiselt ei meeldi küülikutele see, kui neid üles tõstetakse nii, et ära seda tee. Sa võid lasta tal enda kõrval istuda või lamada ning siis temaga tegeleda ja paitada.
    • Küülikud on grupis olles õnnelikumad nii, et võimalusel võta endale ka teine küülik.
  6. Kaitse küülikut teiste loomade eest. Kuigi küülikud võivad teiste loomadega koos elada, pead sa veenduma, et küülik oleks kogu aeg kaitstud. Koerad ja kassid on loomult jahiloomad ning võivad ka küüliku kallale kippuda. Veendu, et küüliku elukoht oleks teiste koduloomade eest kaitstud ning nad sinna sisse ei pääseks.
    • Küülikud on valjudele häältele tundlikud nii, et koera haukumine võib su küülikut ehmatada. Kui koer haukuma hakkab, siis katsu ta vaikseks saada.



Stella Salaka
Stella Salaka
Articles: 356