10 tervislikku toitu jõululauale

Jõulud on aeg kus perekonnad tulevad kokku, istutakse laua taha ja süüakse palju ja rikkalikult. Pole just harukordne nähtus, kui peale pühadeperioodi kaalult vastu vaatab suurem number kui tavaliselt ning kõht on punnis nagu jõuluvanal endal. Aga mida siis ise süüa ja külalistele lauale panna, et ka peale sööki end hästi tunda? Siin on kümme tervisliku jõulutoitu:

1. Suitsulõhe

Suitsulõhe on suurepärane allikas väga tervislike oomega-3 rasvhappetele. See pole mitte ainult hea su südamele, vaid ka kaalule – sisaldades ainult 142 kalorit saja grammise portsjoni kohta. Sisaldab samuti ka proteiini – mis on äärmiselt vajalik kudede taastamisel, antikehade ja hormoonide tootmiseks ning niatsiini – mis aitab kehal toitu energiaks muuta.

2. Kalkun

Kõrge proteiinisisaldusega ja madala rasvasisaldusega- senikaua kui sa ei söö nahka!
Saja grammine portsjon heledat liha sisaldab kaks grammi rasva, aga sama suur portsjon tumedat liha sisaldab neli grammi rasva. Ka kalkunis on rikkalikult niatsiini ning mineraalidest sisaldab ta fosforit, tsinki ja kaaliumit – tänu millele aitab kalkuni tarbimine tugevdada immuunsüsteemi ja edukamalt võidelda külmetushaigustega.

3. Jõhvikakaste

Jõhvikad sisaldavad palju kasulikku C vitamiini mis tugevdab organismi, kaitseb spermatosoide, soodustab paranemisprotsesse ja veresoonte tööd ning palju muudki, seal hulgas parandab enesetunnet ja tõstab tuju.

4. Punane kapsas

Punases kapsas on üllatavalt palju kaltsiumit, mis on hädavajalik tervete ja tugevate luude ja hammaste jaoks. Sisaldab veel ka folaate, mis on head närvisüsteemile, ainevahetusele ja kolesteroolisisalduse vähendamiseks veres ning maksa töö tõhustamiseks. Nagu ka porgandid sisaldab punane kapsas karotenoide, mis kaitsevad nahka ja silmi vananemise eest ja annavad nahale terve ning kauni jume.

5. Porgandid

Rikas allikas beetakaroteenile, mille sinu keha teeb A-vitamiiniks, mis lisaks ülevalpool mainitule kaitseb ka maohaavandite eest ja aitab neil paraneda ning tagab limaskestade ja maksa tervise. Mida tumedam porgand, seda rohkem beetakaroteene see sisaldab. Ka kaaliumit on porgandites palju. Kaalium on oluline kasvamisprotsessis, südame-veresoonkonna tervises ning samuti närvisüsteemi töös. Porgandid on madala kalorisisaldusega nagu enamus köögivilju.

6. Pastinaak

Pastinaak on teada tuntud juurvili, mida millegipärast Eestis väga ei kasutata. Pastinaak sisaldab pea kaks korda rohkem kiudaineid kui porgandid ja samuti rohkem kaloreid, kuid on siiski vähese kalorisisaldusega, senikaua kui sa ei lisa neid röstides rasva.

7. Ahjukartulid

Ahjukartulis on kaks korda rohkem kaloreid kui lihtsalt keedukartulis, kuid lõppude lõpuks on ikkagi jõulud. Õnneks on ka kartulil häid aineid, näiteks kaalium, magneesium, B6 vitamiin ja folaadid. Lisaks on neis mõistlik kogus kiudaineid.

8. Brüsseli kapsas

Rikas folaatide ja C-vitamiini poolest. Sisaldab veel ka B6-vitamiini, mis tagab süsivesikute ja rasvade ainevahetuse, toodab soolhapet ja võimaldab tsentraalse närvisüsteemi normaalset funktsioneerimist. Nagu ka paljud muud rohelised köögiviljad sisaldab Brüsseli kapsas luteiini, mis takistab veresoonte lupjumist ning seeläbi aitab ennetada insulti ja südamehaigusi. Ka kiudaineid on neis üpriski palju.

9. Peet

Peedis, nagu ka enamustes köögiviljades on vähe kaloreid ja palju kasulikke aineid. Peedis on keharakke kaitsvad tugevad antioksüdandid. See punane köögivili kindlustab meie organismis palju kasulikke protsesse, sealhulgas parandab mälu ja keskendumisvõimet, normaliseerib südamerütme, leevendab allergiatd ning põletikke.

10. Verivorst

Verivorst on energia- ja toitaineterikas ning sobib ideaalselt tarbimiseks külmal talveperioodil. Nagu lihas on ka veres kõrge rauasisaldus. Sisaldab ka B12-vitamiini, mis on kasulik sinu ajule. Veres on suur valgusisaldus ning väike rasvasisaldus.
Pimedal ja külmal talveprerioodil on tervislik toit hädavajalik, kui soovid püsida terve ja energiline. Lisaks eelmainitutele toiduainetele on erinevatel põhjustel kasulik süüa ka järgmisi toiduaineid:
# küüslauk – tapab viirusi
# tsitruselised – sisaldavad C-vitamiini
# õunad – palju antioksüdante
# kaneel – leevendab gaase, iiveldamist ja seedimist
# granaatõun – kiudaineterikas
# kõrvits – rikkalikult A-vitamiini

 

 

Sisesta kindlasti oma e-posti aadress,et saada  parimaid nippe ning eksklusiivseid pakkumisi  otse oma  e-postkasti :                [newsletter_signup_form id=1]

Jaga seda artiklit ka oma sõpradega,nad on Sulle kindlasti tänulikud: