Mesi – mee kasulikud omadused

Mesi on aardekirst, millel on suur toitainete väärtus. Lisaks mee meeldivale värvile ja maitsele on sellel teaduslikud supervõimed. Meel on omapärane keemiline sisaldus, mis hoiab seda riknemast. Varastest antiiksetest Egiptuse hauakambritest on leitud mett, mis siiamaani on hästi säilinud. Mees on unikaalselt vähe niiskust ja palju happelisust, mis tekitab ebasobiva elukeskkonna bakteritele ja mikroorganismidele. Mett on kasutatud aastatuhandeid ravimina. Kõige vanim mee kasutamine ravimina on märgitud Sumeri savitahvlitel, milles on kirjas, et mett kasutati lausa 30% ravimites. Iidsed egiptlased kasutasid regulaarselt mett, et ravida silmade ja naha probleeme, sama tegid ka kreeklased, roomlased ja palju teisi kultuure. Sellest ajast saati on kasutatud mett nii selle magusa omaduste pärast kui ka ravieesmärkidel. Räägitakse, et see aitab kõige suhtes- kriimustustes vähini välja. Järgnevalt on mõned mee kasulikumad omadused, mis on kinnitatud teaduse poolt või on edasi liikunud läbi rahvapärimuse.

Leevendab köha
2007. aastal tehtud uuringus, milles osales 139 last, leiti et mees on köha leevendav aine dekstrometorfaan (DM), mis rahustab öist köha ja aitab paremini magada. Teises uuringus, kus osales 270 last vanuses 1-5 aastat, leiti et andes kaks teelusikatäit mett 30 minutit enne magamaminekut, köhisid lapsed harvemini ja magasid sügavamalt võrreldes nendega, kellele ei antud mett.

Parandab mälu
102 keskealisele naisele anti ülesandeks tarvitada 20 grammi mett päevas, võtta hormoon-asendusravi, mis sisaldab östrogeeni ja progesterooni või siis teha mitte midagi. Peale nelja kuud selgus, et neil kes tarbisid mett või hormoonitablette, oli paranenud lühiajaline mälu, kus nad suutsid meenutada ühe lisa sõna viieteistkümnest antud sõnast. Mõned kriitikud on küll öelnud, et see ei ole teaduslikult põhjendatud, kuna tulemus on väike ja ei kesta kaua. Kuid siiski…

Parandab haavu
Paljudes erinevates uuringutes on leitud, et mesi on efektne vahend haavade ravimises. Viidi läbi uuring 59 patsiendi seas, kes kannatasid haavandite ja jalahaavandite käes – neid raviti töötlemata meega. Kõik peale ühe juhtumi, näitasid märkimisväärset paranemist peale paikset mee manustamist. Haavad, mis olid juba alguses steriilsed, jäidki kuni paranemiseni steriilseks. Nakatunud haavad said steriilseks peale nädalast mee kasutamist.

Annab toitaineid
Vastavalt National Honey Boardile sisaldab mesi: ” Vitamiine ja mineraale, sealhulgas niatsiin, riboflaviin, pantoteenhape, kaltsium, vask, raud, magneesium, mangaan, fosfor, kaalium ja tsink”. See kui kasutada mett suhkru asemel, saad rohkem kasulikke toitaineid, kui tühje kaloreid.

Tõkestab madalat valgete vereliblede arvu
Mayo kliinik märgib, et mesi võib olla paljulubav ja odav viis vältida keemiaravist põhjustatud madalat valgete vereliblede arvu. Ühes väikeses uuringus selgus, et neljakümnel protsendil vähihaigetel, kellel oli risk neutropeeniale (madalale vererakkude arvule) ei esinenud edaspidiseid seisundi episoode peale igapäevast kahe teelusikatäie mee tarvitamist keemiaravi ajal. Vaja on rohkem sellealaseid uuringuid , kuid sellel vahendil on suur potentsiaal.

Võib leevendada hooajalisi allergiaid
Paljud inimesed vannuvad, et mesi aitab neil vähendada hooajaliste allergiate sümptomeid. Kuna meel on põletikuvastane toime ja on teada, et see aitab leevendada ka köha, on vägagi võimalik, et mesi aitab leevendada allergiaid, kuigi seda pole kliiniliste uuringutega tõestatud. Osad eksperdid ütlevad siiski, et kuna mesi võib sisaldada väikeses koguses õietolmu ning sellega kokkupuude töötab sama hästi kui ravimid. Ükskõik, kas seda saab teaduslikult tõestada või mitte, see teeb meest maitsva platseebo.

Tapab antibiootikumiresistentsus baktereid
Kliinilistes uuringutes on avastatud, et meditsiinilise astme mesi suudab tappa toidust põhjustatud haiguse patogeene nagu E.coli ja Salmonella, samuti ka metitsilliinile vastupidavaid Staphylococcus aureust ja Pseudomonas aeruginosat, mida mõlemat võib leida haiglates ja arstikabinettides.

Annab energiat treeningutel
Paljud sportlased tarbivad suhkruga koormatud spordijooke ja süsivesikuid sisaldavaid energiabatoone, et anda enda kehale energiat enne spordivõistlusi ja pärast treeningut, et taastada lihaseid. Supilusikatäies mees sisaldub 17 grammi süsivesikuid, mis teeb sellest suurepärase allika loomulikule energiale ning kuna selles on ka teisi toitaineid, on mesi parem vahend kui teised energiajoogid ja snäkid. The National Honey Board soovitab lisada mett enda veepudelisse, et saada lisaenergiat treeningute ajal.

Aitab peanaha probleemide ja kõõma vastu
Uuringus, kus osalesid patsiendid kellel oli krooniline seborroiline dermatiit ja kõõm, paluti osalejatel lahjendada mett kümne protsendi veega, kanda see enda probleemsetele piirkondadele ja jätta peale kolmeks tunniks, enne kui sooja veega loputada. Kõigil patsientidel kergendas see sügelust ja naha ketendamine kadus ühe nädala jooksul. Nahakahjustused paranesid täielikult kahe nädalaga ning patsientidel langes ka vähem juukseid välja. Tehes seda kuue kuu jooksul kord nädalas polnud patsientidel ühtegi tagasilangust.

Kõik see öeldud, tuleks meeles pidada kahte olulist asja: Üks, kuigi mesi teeb tervisele palju kasu, ei tähenda see seda, et mees poleks kaloreid- lusikatäies mees on 64 kalorit. Kaks: On väga oluline meeles pidada, et mesi ei sobi noorematele kui aastastele lastele, sest see võib sisaldada baktereid, mis põhjustavad imikute botulismi.

 

Juuksekasvu kiirendav seerum

Tõmbamistross vastupidavuse treeninguks