Kohv sisaldab endas enamustele inimestele tuttavat kofeiini, aine, mis on tuntud just ergutava toime poolest. Lisaks kofeiinile on kohvi sees ka muid aineid, mis koos kofeiiniga avaldavad mitmeid kasulikke mõjusid inimorganismile.
Kofeiin blokeerib ajus pärssiva neurotransmitteri mille nimeks adenosiin – see põhjustab teiste, kasumlike neurotransmitterite, nagu dopamiin, suurenenud tööd. Selle efekti positiivse külje võib kokku võtta järgmiste mõjudega: rohkem energiat, parem tuju ja lühem reaktsiooniaeg ning üldiselt parem kognitiivne võimekus. [1]
Samuti on uuringud näidanud, et kofeiin suurendab metabolismi tööd 3-11%, mis viib suurenenud rasvapõletuseni ning samuti suureneb adrenaliini eraldus, mis viib füüsilise võimekuse 11-12% kõrgemaks. See võimaldab näiteks jõusaalis suuremaid numbreid saavutada ning samuti lihtsustada lihtsa töö tegemist – näiteks tass kanget kohvi enne maal puuriida ladumist võib teha teie elu lihtsamaks. [2, 3]
Kohv aitab ka haiguste vastu – alanenud tüüp II diabeedi oht, kaitse Alzheimeri ning Parkinsoni tõve eest, suurenenud kaitse maksa tervisele. [4, 5, 6]
Lisaks kõigele eelnevale on kohvil veel palju erinevaid kasulikke külgi nagu tuju parandamine, stressi ja depressiooni alandamine ja palju muud. Samuti maksab ka mainida, et kohv on kõige suurem antioksüdantide allikas läänemaailma söögilaual. [7]
Muidugi enamus inimesi joovad kohvi selle maitse poolest – latte, cappuchino, espresso, must või piimaga kohv – kuidas keegi enda kohvi eelistab on tema enda asi. Kuid kas teadsite, et on olemas ka eriti eksklusiivsed kohvioad nagu näiteks Kopi Luwak, mis on läbinud Indoneesias pesitseva looma “Luwak” seedekulgla, pool kilo sellist uba võib maksta ligi 600 dollarit. Lisaks sellele, on ka vähe tuntud kohvijoomise viis, mida kutsutakse “kuulikindlaks” kohviks – kohvile lisatakse kindlat õli ja võid – kui teile see retsept huvi pakub, siis võite uurida järgmist lehekülge: Bulletproof® Coffee.
Valmistades endale ideaalset kohvi prantsuse stiilis presskannuga, peab kasutama kindlat vee ja kohvi suhet – harilikult öeldakse, et töötab selline segu, kus suhe on 7 grammi kohvi 115 grammile veele. Muidugi peaksid olema kohvioad värskelt veskis purustatud, kusjuures kohvipuru jämedus on täielikult isikliku eelistuse küsimus – maksab katsetada. Öeldakse, et ideaalne kohvioa vanus jääb vahemikku 3-14 päeva peale röstimist. Kokkupuute aeg veega võiks jääda 4-6 minuti vahele kuid see sõltub ka isiklikust eelistusest – siin aitab kõige rohkem katse-eksitus meetod sarnaselt kohvipuru jämeduse valikule. On lahknevaid arvamusi selle kohta, et kuidas eelnevalt kannu soojendada ning mis hulga vett lisada alguses ning hiljem.
Soovitame teil katsetada erinevaid ube ja võtteid – valmistage endale maitsev, ergutav ning tervislik jook.
NB: Pole soovituslik juua kohvi esimese tunni jooksul peale ärkamist, kuna see võib pärssida organismi enda mehhanisme, mis aitavad kehal ja vaimul aktiveeruda.
Teile, kes olete viitsinud selle artikli lõpuni lugeda, avaldame ühe kavala nipi, kuidas päeva keskel hea energialaksu saada. Kui teil on uni ning vajate väikest uinakut, siis jooge ära üks tassike kohvi ning katsuge kiirelt magama jääda – kofeiin hakkab kehas mõjuma alles 30 minutiga. Pange endale äratuskell helisema näiteks 25min peale viimast kohvi lonksu ning kui olete 20 minutit maganud ja ärkate üles, siis hakkab kofeiin mõjuma ning olete taas värske ja saate oma päeva mõnusalt jätkata!