Kuidas säilitada ananassi?

Värske ananass on maitsvalt magus ja tervislik maius, kuid see ei püsi kaua värskena. Tükkideks lõigatuna säilib see külmkapis mõne päeva ning sügavkülmas mõne kuu. Kui sa tahad ananassi pikaajalisemalt säilitada (1 aasta või rohkem), siis on purki panemine kõige parem mõte.     Tükeldatud ananassi säilitamine külmkapis või sügavkülmas 1. Pane ananassitükid kotti või karpi, mis kindlalt sulgub. Lõigatud ananassitükid vabastavad palju vedelikku ning kehva kaanega võib su külmkapp seda kleepuvat mahla täis olla. Parimaks valikuks on klaasist või plastikust anum, millel on tugevalt peale käiv kaas. • Kui tahad säilitada ananassirõngaid, siis kasuta silindrilist anumat, et saaksid rõngad mugavalt sisse pakkida. 2. Lisa natuke apelsinimahla, et pruuniks minemist vältida. Kergelt pruuniks tõmbunud välimus ei mõjuta ananassi maitset ja kvaliteeti, kuid niiviisi paistab ananass vähem ahvatlevam välja. Apelsinimahl sisaldab askorbiinhapet, mis aitab ära hoida lõigatud puuvilja pruuniks tõmbumist. Piisab väikesest kogusest mahlast. • Sidrunimahla kasutatakse samuti lõigatud puuvilja pruuniks minemise vältimiseks ning töötab ka ananassi puhul hästi. Kuid mahl annab lõigatud puuviljale aroomi ning maitset ning apelsin sobib ananassiga paremini kokku kui sidrun. 3. Külmkapis hoiustatud ananass tarbi ära 3-4 päeva jooksul. Värske ananass on magus, maitsev ning sinu jaoks kasulik, kuid värskena seda kaua hoida ei saa. Isegi korraliku hoidmise juures muutub see paari päevaga pruuniks, pehmeks ning kaotab oma maitse. • Väheke pruunisust ning pehmust ei tee sulle halba, kuid kui näed ananassil valgeid hallitusplekke või tunned äädika taolist aroomi, siis viska ananass kohe ära. 4. Parimate tulemuste saamiseks külmuta ananassi 3-5 kuud. See on hea võimalus, kui sul on nii palju ananassi, mida sa ei suuda paari päevaga ära süüa. Pane anumale kuupäevaga silt peale ning pista see ananassitükkidega sügavkülma. Sellisel kujul ananass on söödav kuni aasta, kuid peale kolme kuud hakkab see kaotama maitset ning tekstuuri. • Ananassitükke saad sügavkülmast otse smuutidesse ja küpsetistesse lisada.     Ananassitükkide purgistamine 1. Pese kasutatavad purgid ja kaaned sooja vee ning nõudepesuvahendiga. Puhasta purgid ning kaaned hoolikalt ning loputa põhjalikult. • Järgmise sammu juurde asu sel ajal kui purgid ja kaaned on veel kuumad. 2. Steriliseeri purgid ja kaaned keevas vees. Võta piisavalt suur pott ning pane purgid ja kaaned sinna sisse. Purgid pane potti õiget pidi ning purkide vahele pista kaaned. Täida veega purkide sisemus ning seejärel ka terve pott. Vesi peaks katma purke 2.5 cm jagu. Lase veel keema minna ning keeda purke ja kaani umbes kümme minutit. • Eemalda purgid ja kaaned tangidega ning aseta need puhtale rätikule. Liigu järgmise sammu juurde sel ajal, kui purgid on veel kuumad. 3. Keeda lõigatud ananassitükke kümme minutit. Pane lõigatud ananassitükid kastmepanni ning lisa piisavalt õunamahla, et tükid saaksid vabalt ringi hõljuda. Keera kuumus keskmise peale senikauaks kuni mahl podisema hakkab, seejärel keera tuli vaiksema peale, et ananass saaks kümme minutit vaikselt keeda. • Liigu järgmise sammu juurde siis, kui ananassitükid ja purgid on veel kuumad. 4. Pane ananassitükid ja mahl purkidesse, kuid ära neid ääreni täida. Täida ananassitükkidega purk 2/3 jagu ning lisa kulbiga kuuma siirupit nii, et vaba ruumi jääks 1.5-2.5 cm jagu, kuna see on protsessile vajalik. 5. Kinnita kaaned korralikult. Puhasta purgikaeltelt sinna peale tilkunud siirup puhta paberrätikuga, enne kui kaanetama asud. • Kaaned peaksid tugevasti peal olema, kuid ära proovi neid liiga tugevalt keerata, kuna nii võid purgid katki teha. 6. Pane purgid tagasi kuuma vette. Kui purgid pole kaetud vähemalt 2.5 cm veega, siis lisa vett juurde. 7. Lase veel keeda 15-35 minutit. Keera kuumus kõrge peale ning lase purkidel keeda. • Umbes 500 ml purgid peaksid keema vähemalt 15 min. • 1 liitrised purgid aga vähemalt 20 minutit. 8. Pane kuumus kinni, oota viis minutit ning eemalda purgid. Pane purgid puhtale rätikule või jahutusalusele. 9. Peale 12-24 tunnist jahtumist kontrolli purke. Lase purkidel olla vähemalt 12 tundi ning seejärel kontrolli purkide kaaned üle, et need oleksid tugevalt kinni. Kui mõni purk ei ole korralikult kinni, siis ära neid toatemperatuuril säilitama hakka, tee midagi järgnevaist: • Söö sees olev ananass koheselt ära. • Pane purk külmkappi ning söö see kolme päeva jooksul ära. • Vala purgi sisu anumasse ning pane see sügavkülma, kus tarbi see ära kolme kuu jooksul. • Korda kaanetamise protsessi koheselt. 10. Hoidista ananassipurke kuivas ja jahedas kohas kuni kaks aastat. Pane purkidele sildid sisu ja kuupäevaga. Ideaalne temperatuur oleks 10-18°C, kuid purke võib hoida kuni 35°C temperatuuriga toas. Parima maitse jaoks söö ananassid ära ühe aasta jooksul. • Ananass püsib nii kuni kaks aastat, kuid peale ühte aastat hakkab selle maitse kehvemaks minema. • Kui purki avades tunned ebameeldivaid lõhnu või sisu paistab hallitanuna, siis viska see kohe minema.  
Roostevabast terasest ananassikoorija
https://tootemaailm.ee/toode/pigistatav-manguasi-ananass/
Valged kolmnurkbikiinid ananassidega
Valge seljakott roheliste ananassidega
Suvine komplekt ananassidega
  Ole esimene kes saab teada kasulikest nippidest ning eksklusiivsetest sooduspakkumistest:
Avatar photo

Stella Salaka

Articles: 356