Kuidas säilitada ananassi: Parimad ja Effektiivsed Võtted

Kas soovid, et maitsev ananass püsiks värskena kauem kui paar päeva? Uuri järele parimad nipid säilitamiseks külmikus, sügavkülmas ja purgis – nii saad nautida troopilist maitset aastaringselt!

Kuidas säilitada ananassi: Parimad viisid värske ja maitsva ananassi hoidmiseks

Värske ananass on suurepärane suvine maius – magus, mahlane ja täis C-vitamiini. Kuid nagu paljud troopilised viljad, ei püsi see kaua värskena. Kui oled ostnud suure ananassi või juba mitu tükeldanud, võib tekkida küsimus: kuidas säilitada ananassi, et see püsiks võimalikult kaua maitsev ja söödav? Allpool leiad põhjaliku juhendi, kuidas säilitada ananassi külmkapis, sügavkülmas või purgis, et nautida seda vilja ka nädalate või isegi kuude pärast.

Kuidas säilitada ananassi külmkapis ja sügavkülmas

Säilita lõigatud ananass õigetes anumates

Kui oled ananassi juba lahti lõiganud, pane tükid õhukindlasse anumasse või kvaliteetsesse suletavasse kotti. Kuna ananass vabastab palju mahla, tuleb valida tihedalt sulguv anum – ideaaljuhul klaasist või tugeva kaanega plastikust, mis ei lase lõhnal ega vedelikul lekkida. Kui soovid säilitada ananassirõngaid, vali kõrge ja silindrikujuline anum, kus rõngad püsivad üksteise peal korralikult.

Lisa natuke apelsinimahla, et vältida pruunistumist

Lõigatud ananass kipub aja jooksul pruunikaks tõmbuma. See ei tähenda, et see oleks riknenud, kuid välimus muutub vähem isuäratavaks. Selle vältimiseks võid ananassitükkidele lisada veidi apelsinimahla, mis sisaldab askorbiinhapet (C-vitamiin) – see aitab säilitada vilja värsket ilmet. Sidrunimahl töötab samuti, kuid jätab ananassile tugeva maitse. Apelsinimahl sobib paremini, kuna täiendab ananassi loomulikku magusust.

Tarbi külmkapis hoitud ananass 3–4 päeva jooksul

Isegi kui säilitad ananassi korralikult, püsib see külmkapis värskena umbes kolm kuni neli päeva. Edasi võib see muutuda vetiseks, pruunikaks või kaotada oma magusa maitse. Kui märkad hallituslaike või äädikalaadset lõhna, on aeg ananass ära visata.

Külmutamine: suurepärane viis pikemaks säilitamiseks

Kui sul on palju ananassi, mida kohe ära süüa ei jõua, on külmutamine parim variant. Pane tükid õhukindlasse anumasse, lisa kuupäev ja aseta sügavkülma. Ananass püsib sügavkülmas söödavana kuni aasta, kuid parima tekstuuri ja maitsega on see esimese 3–5 kuu jooksul. Külmutatud ananass sobib ideaalselt smuutidesse, küpsetistesse või isegi otse suupisteks.

Kuidas säilitada ananassi purgis: aastaringne võimalus

Kui soovid ananassi veelgi pikemaks ajaks säilitada – koguni kuni kaheks aastaks –, siis parim lahendus on purgistamine. See nõuab natuke rohkem vaeva, kuid tasub end ära, kui soovid nautida oma lemmikvilja ka siis, kui poelettidel seda enam pole.

Valmista purgid ja kaaned ette

Alusta sellest, et pesed purgid ja kaaned sooja vee ja nõudepesuvahendiga puhtaks. Seejärel steriliseeri need – pane purgid ja kaaned suurde potti, kata veega ning keeda umbes 10 minutit. Eemalda tangidega ja aseta puhtale rätikule.

Valmista ananassimass

Lõika ananass tükkideks ja pane potti koos õunamahlaga (võib kasutada ka vett ja suhkrut, kui soovid magusamat siirupit). Keeda keskmisel kuumusel, kuni mahl hakkab podisema, ja seejärel lase veel umbes 10 minutit vaikselt keeda.

Täida purgid õigesti

Pane kuumad ananassitükid steriliseeritud purkidesse, täites need umbes 2/3 ulatuses. Lisa seejärel kuum siirup või mahl nii, et ülaossa jääks umbes 1,5–2,5 cm vaba ruumi. Puhasta purgiääred ja kinnita kaaned kindlalt, ent mitte liiga tugevalt.

Konserveerimine veevanniga

Aseta purgid tagasi potti, kus vesi katab neid vähemalt 2,5 cm ulatuses. Keeda väiksemaid (500 ml) purke 15 minutit ja suuremaid (1 l) purke vähemalt 20 minutit. Seejärel lülita kuumus välja, oota 5 minutit ja tõsta purgid rätikule jahtuma.

Kontrolli kaasi ja hoiusta õigesti

Peale 12–24 tunni möödumist kontrolli, kas purkide kaaned on korralikult kinni. Kui mõni purk ei ole korralikult vaakumis, hoia seda külmkapis ning tarbi kolme päeva jooksul või sügavkülmuta. Hästi suletud purke saab hoida kuivas ja jahedas kohas kuni kaks aastat, kuid parima maitse säilitamiseks soovitatakse need ära tarbida ühe aasta jooksul.

Kokkuvõte: kuidas säilitada ananassi nii, et see oleks alati maitsev

Oskuslikult säilitades saab ananassist rõõmu tunda palju kauem kui vaid paar päeva. Olgu su valikuks külmik, sügavkülm või purgistamine – kõige tähtsam on järgida õigeid samme ja kasutada sobivaid säilitamismeetodeid. Kui sa tead, kuidas säilitada ananassi, ei pea sa kunagi muretsema, et see maitsev vili raisku läheks. Olgu see smuutis, koogis või lihtsalt vahepalana – värske ja õigesti säilitatud ananass on alati hea mõte.

e-pood

Stella Salaka

Articles: 355