Õunad nõuavad värskena püsimiseks natuke jahedust. Tihtipeale piisab jahedast temperatuurist, et õunu nädalate kaupa värskena hoida, kuid kui võtad ette mõned abinõud, siis võid õunu värskena säilitada lausa mitu kuud.
Lühiajaline säilitamine
1. Alusta õuntega, mis on heas seisukorras. Uuri enda õunavalikut ja eemalda õunad, milledel on plekid või pehmemad kohad nendest õuntest, mis on kahjustamata. Üks halb õun võib mädanema panna terve hunniku õunu, kuna õunad toodavad vananedes palju etüleengaasi, seetõttu ei tohiks kunagi koos hoida kahjustatud ja kahjustamata õunu.
2. Aseta kahjustatud õunad köögilauale. Kui hoida neid korvi sees ja toatemperatuuril, siis võivad õunad värskena püsida paar päeva. See pole küll pikk aeg, kuid kahjustatud õunad tuleb nagunii kiirelt ära süüa, kuna need lähevad rutem käest ära.
• Kui õunad on liiga kahjustunud, et sa neid süüa tahaksid, siis võid need visata metsa, kus kitsed või teised metsloomad neid nautida võivad. Isegi kui loomad huvitatud pole, siis vananedes pakuvad õunad toiduallikat erinevatele putukatele ja teistele organismidele, kes mulla sees elavad.
3. Kuhja head õunad külmkappi. Õunad püsivad kauem värskena kui neid külmana hoida. Enamustel külmkappidel on spetsiaalsed puuvilja sahtlid, kui ka sinu külmkapil, siis hoia õunu seal. Kui sul selline sahtel puudub, siis aseta õunad katmata plastikust konteinerisse ja aseta see külmkapi tagaossa, kus tavaliselt on kõige külmem.
4. Aseta niiske paberrätik üle õunte. Lisaks külmale temperatuurile vajavad õunad natuke niisutust, et värskena püsida. Asetades niiske paberrätiku üle õunte lood piisavalt niiskust, kuid sellisel juhul pead jälgima, et sa kindlasti ei paneks õunu kinnisesse konteinerisse.
5. Võimalusel reguleeri temperatuuri. Kui sul on võimalik temperatuuri reguleerida, siis pane temperatuuriks -1.1 kuni 1-7 kraadi. See on õunte jaoks ideaalne temperatuuri vahemik. Külmemas temperatuuris hoidmine võib põhjustada rakkude lagunemist, mis viib pudrutaoliste ja söödamatute õunteni. Kui hoiad neid soojema temperatuuri, üle 12.2 kraadi, siis võivad õunad kaks korda kiiremini halvaks minna.
• Kui su külmkapp ei näita temperatuuri, kuid on lihtsamad seaded millega temperatuuri reguleerida saad, siis aseta termomeeter sahtlisse ja säti senikaua külmkapi seadeid kuni termomeeter sobivat numbrit näitab.
6. Hoia õuntel silm peal. Niimoodi säilitatuna püsivad õunad värskena kuni kolm nädalat.
Pikaajaline säilitamine
1. Alusta kauapüsivate õuntega. Hapukad ja paksu koorega õunad on tavaliselt kõige kindlam valik. Magusad ja õhukese koorega õunad kaua värskena ei püsi.
• Samuti veendu, et õunad oleksid heas seisukorras. Pehmete kohtade ja plekkidega õunad annavad palju etüleengaasi, mis võib kõrvalolevad õunad kiirelt riknema panna ning sinu pingutused nullida.
2. Mähi iga õun eraldi. Isegi kui õunad on heas seisukorras, siis ajavad nad natuke etüleengaasi välja ning õunad, mis on üksteise kõrvale pakendatud, võivad kiiremini roiskuda. Kui üks õun hakkab säilitamise ajal mädanema, siis võib see teiste õuntega kokkupuutes ka need kiiremini mädanema ajada. Kui aga iga õuna eraldi sisse mähid, siis hoiad ära suurema kahjustuse.
• Mähi õunad ajalehe sisse. Sa ei pea seda täiuslikult tegema, kuna sul pole vaja õhku eemal hoida, vaid ainult õuna kontakti teistega ära hoida.
• Kasuta mähkimiseks ajalehte millel on must trükk, kuna värviline trükk võib sisaldada mürgiseid metalle.
3. Vooderda kast isolatsiooniga. Konteiner ei tohiks olla täielikult õhukindel, kuid peaks hoidma enamuse õhku väljas. Isoleer aitab samuti õunte temperatuuri reguleerida. Vooderda konteinerid kõrte või perforeeritud plastikvooderiga.
4. Aseta õunad vooderdatud konteinerisse. Pane nad üksteise kõrvale ritta ning jälgi, et ajaleheümbrised lahti ei tuleks ning õunad üksteisega nö nahalt-nahale kokku ei puutuks.
5. Säilita õunu külmas asukohas. Tavaliselt kasutatakse selleks soojendamata keldrit või pööningut. Keskmine temperatuur ei tohiks väga allapoole nulli kukkuda, kuna siis hakkab külmumisprotsess sinu õunte rakkudes aset leidma ning muudab õunad pudrutaoliseks.
6. Ära hoia õunu kartulite lähedal. Kartulid vabastavad vananedes gaasi ning see gaas võib õunte kiiremat mädanemist põhjustada. Sa võid neid hoida samas ruumis, kuid ära hoia neid kõrvuti.
7. Vaata enda õunu paari kuu pärast. Selliselt säilitatud õunad võivad enda värskust hoida mitu kuud, kuid peale seda hakkavad nad halvaks minema.
Lisaks:
• Tükkideks lõigatud õuna saad säilitada nii, et paned igale viilule kergelt sidrunimahla peale ning asetad seejärel kinnisesse konteinerisse. Sidrunimahl hoiab ära õunte pruuniks muutumise.
• Välismaiseid õunu on tihtipeale pritsitud kaitsekihiga, mis hoiab neid pikalt värskena ka siis, kui neid lihtsalt toas hoiad.
• Säilitamiseks mõeldud õunad tuleks otse puult korjata, mitte puu alt, kuna mahakukkunud õunad kipuvad olema plekilised ja kahjustatud.
• Sobilikud sordid pikaajaliseks säilitamiseks: Talvenauding, Tellissaare, Lobo, Auksis, Alesja, Karksi renett, Veteran, Katre, Liivi sibulõun, Antei.
Pooliku õuna kujulised Tamagochid
Puuviljade ja köögiviljade viilutaja
Erinevate puuviljade kujulised padjad