Kuidas treenida koera?

Kas mõtled võtta endale koera? Soovid, et su praegune koer paremini käituks? Kõige parem lähenemine on võtta osa koertekoolist, kus õpetavad oma ala professionaalid, kuid see on üpriski kulukas ning kõik ei saa seda endale lubada. Need nõuanded on aga tasuta ning on hea algus sinu koerlasest sõbra jaoks. On palju erinevaid filosoofiaid ja lähenemisi mis puudutavad koerte treenimist nii, et otsi ja õpi mis sobib kõige paremini sinu ja su koera jaoks.


Valmistumine

1. Vali koer kes sobib sinu elustiiliga. Koeri on aretatud sajandeid ning tänapäevased koerad on ühed mitmekesisemad loomaliigid maailmas. Kuigi on koeri mis sobituvad igasuguste elustiilidega, ei sobitu iga koer sinu konkreetse vajadusega. Näiteks kui sulle meeldib lõõgastuda ei ole Jack Russelli terjer kõige parem valik sinu jaoks, kuna nad on teada tuntud oma tiheda haukumise ning energilisuse poolest. Selle asemel oleks parem valik buldog, kuna nemad naudivad päev läbi diivanil lamamist. Otsi erinevate tõugude iseloome ning vajadusi. Küsi loomaomanike käest nende koeratõu iseloomu kohta.
• Kuna enamus koeri elab 10-15 aastat on koera võtmine pikaajaline pühendumine. Veendu, et valitud tõu temperament sobib hästi sinu elustiiliga.
• Kui sa pole veel pere loomisega alustanud tasub järgi mõelda kas lähimal aastakümnel hakkavad sinu kodus ka väikesed lapsed ringi jooksma. Osad tõud pole soovituslikud kodudesse kus on ka väikesed lapsed.

2. Ära võta koera pürgimise tõttu. Ole endaga aus millist koera sa enda sõbraks tahad. Ära võta koera kes vajab palju aktiivset liikumist lihtsalt sellepärast, et tahad enda elustiili tervislikumaks ja liikuvamaks muuta. Kui sa ei jõua oma energilise koeraga sammu pidada pettub nii koer kui ka sina.
• Kirjuta üles tõugude vajadused ja temperament ning ka see kuidas need sinu omadega sobituvad.
• Kui meeldiva tõu võtmisel pead enda elus läbi viima suuri muutusi, siis on targem valida teistsugune tõug.

3. Pane koerale praktiline nimi. Ta peab enda nime selgeks õppima lihtsalt, et sa saaksid hoida tema tähelepanu treenimise ajal. Nimi peaks olema selge ja kõlava heliga, et koer selle ära tunneks. Nimedel nagu Reks, Terri ja Britta on eriline kõla mis eristub tavalisest inimeste jutust selgelt välja koera kõrvade jaoks.
• Kasuta oma koera nime tihti kui temaga mängid, paitad, treenid või tahad püüda tema tähelepanu.
• Kui su koer vaatab sind kui sa tema nime ütled on ta selle selgeks õppinud.
• Loo positiivne side tema nimega, et ta jätkaks keskendumist kui ta nime ütled. Kiida ja kostita teda kui ta nime ütlemisele vastab.

4. Planeeri treenimiseks piisavalt aega. Treenimise jaoks peaksid varuma 15-20 minutit paar korda päevas. Kutsikatel on hajuv tähelepanu ning nad tüdinevad kiiresti, täpselt nagu mudilased.
• Need perioodid pole ainus aeg mil sa oma koera treenid. Treenimine toimub terve päeva vältel kui sa oma loomaga suhtled. Ta õpib suhtluse käigus kogu aeg.
• Koerte halvad harjumused arenevad kui omanikud lasevad neil pääseda paha käitumisega väljaspool treenimisaega. Hoia alati oma koeral silm peal väljaspool treenimise perioode. Kui ta treenimise ajal teab, et ei tohi nii teha, siis veendu et ta seda mäletaks ka väljaspool treeninguaega.

5. Valmista enda vaim ette enne treeningut. Kui töötad oma koeraga ole rahulik ja neutraalne. Igasugune ärevus ja rahutus mis sinust kiirgab mõjub negatiivselt treeningule. Sa peaksid hoidma meeles fakti, et treeningu eesmärk on tugevdada head käitumist ja karistada halva käitumise eest. See võib tunduda rangena, kuid hästi kasvatatud koer nõuab sihikindlust.

6. Vali sobiv varustus. Umbes kahemeetrine rihm ja kaelarihm on põhilised asjad mida sa vajad koera treenimiseks, lisaks veel koera maiuspalad millega teda premeerida. Konsulteeri mõne professionaalse koeratreeneriga teiste varustuste suhtes nagu koonurihm, metallist treenimise kaelarihm ja muud sellised asjad. Kutsikad ja väiksed koerad üldjuhul ei vaja karme treeningvahendeid. Suuremad koerad võivad ajutiselt vajada spetsiaalset varustust, et nende tähelepanu ei hajuks.

Üldise koolituse põhimõtted

1. Ohjelda oma ootusi ja tuju. Iga treenimise päev ei saa olema perfektne, kuid ära pettu ning ära ela seda enda koera peal välja. Reguleeri iseenda käitumist ja suhtumist, et julgustada koera õppimisvõimet ja enesekindlust. Kui oled rahulik on üldjuhul ka sinu koer rahulik.
• Kui su koer hakkab sind kartma kui sul halb tuju on ei õpi ta midagi uut. Ta õpib ainult olema ettevaatlik ja sind mitte usaldama.
• Hea koertetreener võib aidata sul sinu käitumist parandada, mis tagab edu edasi sinu koerale.

2. Hoia meeles oma koera temperamentsust. Kõikidel koertel on erinevad temperamendid. Nagu ka lapsed, õpivad erinevad tõud erinevalt ning erineva kiirusega. Mõned koerad on põikpäised ning esitavad igal sammul sulle väljakutse. Teised teevad kõik, et sinu meele järele olla. Võimalik, et pead reguleerima oma treenimise tehnikat, et see sobituks sinu koera temperamendiga.

3. Anna koheseid preemiaid.
Koerad ei mõista pikaajalisi põhjusi ja tagajärgi. Nad õpivad kiiresti. Sa pead premeerima koera sekundite jooksul, et tugevdada sama head käitumist. Kui ootad liiga kaua ei seosta ta preemiat selle tegevusega mida sa temalt nõudsid.
• Pead veenduma, et sinu kiitus on piisavalt kiire et olla täpne. Vastasel juhul võid hoopis premeerida käitumist mida sa ei taha.
• Näiteks õpetad enda koerale käsklust “istu”. Ta istub korraks, kuid selle ajaga kui sa teda premeerida jõuad on ta juba uuesti püsti tõusnud. Sellisel juhul premeerid sa tema püsti seismise kommet, mitte istumise oma.

4. Ole järjekindel. Su koer ei mõista mida sa temast tahad kui tema keskkonnal puudub järjepidevus. Kõik kes elavad koera koos peavad mõistma ning tegema koostööd koera treenimise suhtes. Näiteks kui treenid oma koera, et ta ei hüppaks inimestele üles, ära lase ka lastel lubada koeral üles hüpata. See võib õõnestada sinu tehtud treeningut.
• Jälgi, et kõik kasutaksid täpselt samu käske mida koer sinuga treenides õpib. Ta õpi eesti keelt ning ei tee vahet “istu” ja “istu maha” käsklustel. Vaheldumisi neid termineid kuuldes satub ta ainult segadusse.

5. Alati premeeri head käitumist kiituse või väikese meeleheaga. Väikesed maiustused aitavad motiveerida koera õppimist. Maiustus peab olema väike, maitsev ja kergelt näritav. Sa ei taha, et koera kõht liigselt täis saab ning treeningu sessioon segatud saab. Šokolaad ja kommid ei ole koera maiustused!
• Maiustused mis on hariliku otsas oleva kustukummi suurused on piisavad, et tekitada positiivset mõju ning sa ei pea ootama selle järgi, et koer selle söömisega ühele poole jõuaks.

6. Treeni tühja kõhuga. Anna paar tundi enne treeningut koerale väiksem portsjon kui tavaliselt. Mida rohkem koer maiust tahab, seda rohkem on ta keskendunud ülesandele mida täitma peab, et seda saada.

7. Alati lõpeta treening positiivselt. Isegi kui treening ei läinud hästi ning su koer ei saanud selgeks uut käsklust, lõpeta treening millegi sellisega mille eest sa teda kiita saad. Lõpetades ülesandega millega ta vaevata hakkama saab on viimane asi mida ta mäletab sinu kiitus ja hellus.

8. Tõrju haukumist. Kui su koer haugub kui sa seda ei soovi, siis ignoreeri teda seni kuni ta vait jääb ning kiida teda seejärel. Vahel hauguvad nad selleks, et saada sinu tähelepanu vahel sellepärast, et nad on masendunud.
• Ära viska talle mänguasja või palli. See õpetab talle ainult seda, et kui ta haugub saab ta teha midagi sellist mida ta teha tahab.

Näpunäiteid:
• Pea meeles, et iga koer on erinev. Mõni koer võib õppida aeglasemalt kui teised, kuid pole sellist koera, keda treenida ei saaks.
• Kasuta kindlat häält. Kui sa soovid, et koer istuks ütle seda tähendusrikkalt. Ära korda ja korda käsklust lootes, et koer lõpuks selle täidab. Korda käsklust iga 3-4 sekundi tagant kui ta seda ei täida ning seejärel kiida koera. Sa ei taha, et sinust saaks üks selline koeraomanik kes kordab “istu” 20 korda järjest enne kui koer seda teeb. Sa tahad, et ta istuks esimese käskluse peale, mitte kahekümnenda.
• Ära lase oma koeral teha midagi halba mitu korda, kuna sellest kujuneb muidu halb harjumus.
• Ära luba enda koeral hammustada, isegi mänguliselt. See seab sisse halva harjumuse ning seda on raske murda. Ohtlikud ning agressiivsed koerad vajavad erilist treeningut kogenud treeneriga.
• Kui su koer on kontrolli alt väljas on hea moodus tema käitumise parandamiseks teda isoleerida teistest. Pane ta üksinda teise tuppa kinni ja ignoreeri teda. Isolatsioon teistest on koerte keeles “sinu käitumist ei aktsepteerita ja see ei meeldi meile”. Su koer saab sellest aru. Ta võib küll vinguda ja ulguda, kuid sa pead seda ignoreerima. See on nagu “aeg maha” koera jaoks. Kui ta on vaikne ja rahunenud, lase ta välja.
• Et koera energiat kulutada jälgi, et ta saaks piisavalt liikuda. Pallipüüdmine on hea moodus kuidas koera väsitada.

Hoiatused:
• Kasuta rihma ja kaelarihma mis sobib sinu koera suurusele. Liiga lõtv või liiga kitsas rihm võib põhjustada vigastusi.
• Koera omamine on peaaegu sama suur vastutus kui laps. Kui sa selleks valmis pole, ära võta endale koera enne kui oled põhjalikult koerte kohta uurinud ning teinud oma elus kohandusi koera jaoks.
• Käi regulaarselt loomaarsti juures ning tee vaktsiinid õigel ajal. Samuti peaksid oma lemmiku kastreerima või steriliseerima niipea kui ta on piisavalt vana.
• Regulaarne liikumine ja treenimine aitab hoida koera ohjes. Koerad tüdinevad. Kui nad tüdinevad leiavad nad mooduseid enda meele lahutamiseks. See meelelahutus võib sisaldada sinu lemmik kingade närimist, mööbli lõhkumist või lõpmatut haukumist. Väldi seda käies koeraga regulaarselt jalutamas. Väsinud koer on hea koer.

 

Soe Puuvillane Koerte Dressipluus

Lemmikloomade Magamismatt

Pehme Fliisist Koertevoodi

Puuvillane Koertemajake