Võta enda kevadist allergiat tõsiselt!

On aeg hakata kevadistesse allergiatesse tõsiselt suhtuma!


Asi pole ainult sinu kujutlusvõimes- kevadine allergiahooaeg läheb tõesti iga aastaga üha hullemaks. Õietolmuhooajad algavad nüüd 20 päeva varem ning kestavad 10 päeva kauem kui 1990. aastal. Lisaks on hiljutised uuringud näidanud, et õietolmu arv on kasvanud 21%. Kui oled igal kevadel mõelnud, et proovid kuidagi enda allergiaga hakkama saada, siis võib olla aeg võtta kasutusele teistsugune lähenemine.

Tee lihtsamad asjad esimesena


Kui sa oled enamasti enda allergiaid lihtsalt ignoreerinud ja lootnud, et need kiirelt mööduvad, siis oleks aeg keskenduda mõnele väiksele muudatusele, mis sind aidata võivad.


Esiteks- õietolm tuleb väljast. Nii et anna endast parim, et see seal püsiks. Selle asemel, et kenal soojal kevadisel päeval kõik aknad valla päästa, hoia need kinni ning usalda oma maja ventilatsioonisüsteemi, et see reguleeriks vastavalt vajadusele temperatuuri. Asenda oma süsteemi õhufilter uue filtriga, millel on kõrge MERV hinnang.


Lisaks akendest ja ventilatsioonist võib õietolm sattuda su koju ka kingadega, riietega, juustega ning lemmiklooma karvkattega. Ameerika astma- ja allergiafond soovitab järgmist:


• Võta tuppa tulles jalanõud jalast.
• Kui oled mõnda aega õues viibinud, siis vaheta riided ära. Kantud riided tasuks ära pesta.
• Käi duši all ja pese enda juuksed enne voodisse pugemist.
• Kui lemmikloom tuppa tuleb, siis käi ta karvkate rätikuga üle.
• Vaheta ja pese oma voodipesu kord nädalas.

Pööra tähelepanu õietolmu arvule

Pööra tähelepanu uudistele ja kohalikele ilmakanalitele, et teada saada seda, kuna õietolmu kõige rohkem on. Kõige rohkem on õhus õietolmu varahommikul ja õhtuhämaruse paiku. Kui lähed õue kõrgel õietolmuajal, pane ette päikeseprillid või kaalu isegi maski kandmist (N95 maskid blokeerivad õietolmu suurepäraselt).

Sinu kodus


Nüüd, kui lihtsamad asjad on üle vaadatud, on aeg keerulisemate otsuste jaoks. Näiteks võivad vaibad õietolmu kinni püüda ning seda endas hoida. Samuti võivad neis olla ka muud allergeenid nagu tolm ja tolmulestad. Kui sul on allergiatega probleeme, siis võib olla aeg enda kodust vaibad eemaldada.
Ka regulaarne ja põhjalik puhastamine aitab. Tee endale harjumuseks sagedane tolmuimemine, ideaalis võiks sinu tolmuimejal olla HEPA filter, et tolmuimeja suudaks kinni püüda ka väga väikesed osakesed. Eemalda enda kodust asjad, mida sa kergesti puhastada ei saa ning pane paika kindel koristamise graafik, et sa ei jätaks koristamist tähelepanuta.


Patjade ja madratsite allergiavastased katted on mõeldud selleks, et tolmulestade allergeenid ei satuks sinna, kus neid puhastada ei saa. Kui sul on tolmuallergia, hangi endale nende kaitsmete komplekt ja veendu, et pesed sageli voodipesu, kardinaid, patju ja muid kodus olevaid tekstiile. (Tolmulestad ei ole hooajalised nagu õietolm, kuid kui oled mõlema suhtes allergiline, siis on selline tegutsemine mõistlik.)
Kaalu ka õhupuhasti soetamist. Need seadmed filtreerivad õhust välja allergeenid ning paljud inimesed leiavad, et tänu sellele on nende sümptomid vähenenud.

Arutle arstiga


Käsimüügis olevad ravimid võivad aidata allergiasümptomeid leevendada, kuid kui tunned nende võtmise ajal end ikka halvasti, siis võib olla aeg professionaali poole pöördumiseks, et abi saada. Pöördu allergoloogi poole, et teada saada, kas teised ravimid või lähenemisviisid võivad sulle paremini sobida.


Kui oled kogu aeg elanud eeldusega, et sa oled “millegi” suhtes allergiline, võib allergiatest aidata sul täpselt kindlaks teha, mis seda täpselt põhjustab. Võib-olla tuleb sul hoopis hallitusele rohkem tähelepanu pöörata kui näiteks taimede õietolmule. Mida rohkem sa tead, seda sihipärasemat lähenemisviisi kasutada saad.