Kuidas rahustada enda kujutlusvõimet enne magamaminekut?

Aktiivse ja loova kujutlusvõime omamine on hea asi, kuid siiski ei ole see alati tore, eriti kui selletõttu öösiti üleval oled. Ära muretse! See artikkel tutvustab sulle paari moodust, mis aitavad sul magama jääda, kui su mõtted on aktiivsed.

 

 

Meele rahustamine

 

  1. Pane paika magamamineku eelne rutiin. Enda keha ja meele aktiivne kasutamine enne voodisse minekut teeb magama jäämise väga keeruliseks. Et aidata meelt ja keha välja lülitada, siis vajad sa magamamineku eelsest rutiini. Rutiin annab kehale mõista, et antud tegevused tähendavad, et käes on uneaeg. Alusta enda rutiiniga vähemalt pool tundi enne voodisse pugemist.
  • Proovi lugemist, kergeid joogavenitusi, rahustava muusika kuulamist või mõne rahusta telesaate vaatamist.

 

  1. Kirjuta üles, mis sinu mõtteis on. Üks võimalus kujutlusvõime rahustamiseks on enne magamaminekut üles kirjutada enda peas toimuv. Hoia seda vihikut või päevikut enda voodi kõrval. Tunnike enne magamaminekut, kirjuta üles kõik mõtted mis su peas keerlevad. Proovi olla nii detailne kui võimalik.
  • See võib samuti töötada ka ärevuse puhul. Niimoodi saad enda muremõtteid välja elada enne voodi minekut, et ei peaks lamama ning stressama.

 

  1. Hinga välja vasakust ninasõõrmest. Ainult vasakust ninasõõrmest välja hingates rahustad enda sümpaatilist närvisüsteemi. See aitab sul meelt ja kujutlusvõimet rahustada, et saaksid magama jääda.
  • Sule parem ninasõõre enda parema käe pöidlaga. Hinga vasakust ninasõõrmest sisse aeglaselt ja sügavalt. Hoia hinge kinni ning seejärel hinga välja. Korda seni, kuni tunned, et pinge hakkab kehast vabanema.

 

  1. Loe. Rahuliku tegevuse tegemine, nagu raamatu lugemine enne voodisse minekut, aitab kehal rahuneda ja magamaminekuks ette valmistuda. Kuna sa ei soovi enda kujutlusvõimet liiga palju stimuleerida, siis veendu, et loed raamatut, mis ei paneks sinu adrenaliini või kujutlusvõimet voolama. Proovi lugeda midagi rahustavat ja lõbusat või midagi, mida sa juba varem lugenud oled.

 

  1. Mediteeri. Proovi enne voodisse heitmist meditatsiooni, et rahustada meelt. Proovi neid:
  • Keskendu igale enda hingetõmbele. Hinga aeglaselt ja naudi. Keskendu sellele, kui hea hingamine tundub. Kui enda hingamist aeglustad, siis aeglustad ka enda südamelööke, mis lõpuks sind maha rahustab.
  • Puhasta pea kõikidest mõtetest ja keskendu sellele, kui hea on olla tühja meelega.
  • Kujuta ette prügikasti ning kujutle, kuidas sa võtad selle mõtte, mis sul magama ei lase jääda ja paned selle prügikasti. Tee seda seni, kuni sinu pea tundub mõtetest tühi.

 

  1. Kuula lõõgastavat muusikat. Kui su kujutlusvõime ei taha maha rahuneda, siis pane käima rahulik muusika. See aitab sinu meelt suunata muusikale, mitte sinu peas jooksvatele mõtetele. Ära muusikat kõvaks pane.

 

Kujutlusvõime kõrvale juhtimine

 

  1. Loenda midagi. Mõtete suunamine korduvale vaimsele tegevusele aitab magama jääda. Väga populaarne on lugeda lambaid, kuid peaaegu iga asi sobib senikaua, kuni suudad seda selgelt ette kujutada ning loendada.

 

  1. Kasuta tähestikku. See on samuti üks vaimne harjutus, mis viib mõtted mujale ja aitab und tuua. Liigu läbi tähestiku ja mõtle iga tähe kohta sama tähega algav asi. Näiteks võid mõelda iga tähe kohta automargi – Audi, BMW, Caddillac, Dacia jne.

 

  1. Kujutle ette stseeni või objekti. Keskendu väga kindlale asjale, näiteks karbile. Mõtle karbi värvile, kujule, suurusele, kuidas see iga nurga alt välja näeb, mis on selle kasutusvõimalused jne. Samuti võid kõndida läbi maastiku, nagu kujutada ette jalutuskäiku naabruskonnas, kus tihti ringi jalutad.
  • Vaata ringi ja kujuta ette kõiki tänavaid, maju, poode ja muid asju. Katsu meenutada nii palju väikeseid detaile kui võimalik.

 

  1. Deklameeri mõttes lüürikat. Loe mõttes ette enda lemmiklaulu sõnu ning korda seda üha uuesti ja uuesti. See aitab su mõttel keskenduda korduvale tegevusele ning rahustab ja aitab magama jääda.
  • Samuti proovi ka enda lemmikfilmi uuesti luua. Järgi sündmustiku, mõtle dialoogidele ja katsu keskenduda igale olulise detailile.

 

  1. Loo enda mõtteis lugu. Loo karakter või kasuta mõnda tuttavat tegelast. Loo jutt asjadest, mis selle tegelasega juhtuvad. Keskendu detailidele nagu mida karakter kannab, milline ruum tema ümber on ja mida ta teeb.

 

 

Keha rahustamine

 

  1. Alanda enda kehatemperatuuri. Üks moodus une esilekutsumiseks ja mõtete rahustamiseks on enda jahutamine. Kuum keskkond segab sinu und. Madalda toatemperatuuri või võta magamiseks õhem tekk või lina.
  • Magamistoa temperatuur peaks olema 15.5 – 24 kraadi vahel.

 

  1. Võta vanni. Vannis olemine tõstab sinu temperatuuri ning jahedasse magamistuppa minnes langeb ka sinu temperatuur. See kehatemperatuuri muutus teeb metaboolse aktiivsuse languse tõttu sind unisemaks.
  • Põleta lõhnaküünlaid või kasuta vannis olles lõhnavaid vannisoolasid või pesuvahendeid. Lavendel ja kummel aitavad magama jääda.

 

  1. Tee trenni. Trenn aitab kergemini magama jääda ning ka uni on parema kvaliteediga. Tee trenni vähemalt 3 tundi enne magamaminekut. Kui isegi siis on raskusi magama jäämisega, siis tee trenni veelgi varasemal ajal.

 

  1. Joo teed. Mõndadel teedel on rahustav toime. Tunnike enne põhku pugemist joo kummeli, valeriajuure või lavendli teed. On saadaval ka spetsiaalsed teesegud, mis soodustavad head und.
  • Ära tee sisse suhkrut pane, suhkur hoiab sind ärkvel.

 

Häirivate asjade eemaldamine

 

  1. Vähenda toas olevat valgust. Üks põhjus mis su kujutlusvõime aktiivseks teeb, on liiga valge tuba.. Kustuta enne voodi minekut kõik tuled ja elektroonilised seaded. Hakka valgust hämaramaks sättima tunnike enne magamaminekut, et su keha hakkaks melatoniini tootma.
  • Kui vajad magamiseks veidike valgust, siis jälgi et valgus oleks punakas, mitte sinakas, kuna sinised toonid tõstavad energiat ning segavad magamismustreid.
  • Ära vaata 2-3 tundi enne voodi minekut eredaid ekraane.
  • Kui sul valguse eest pääsu pole, siis võta kasutusele magamiseks mõeldud silmamask.

 

  1. Vähenda kofeiini. Kofeiin on stiimul ning seda tarbides enne magamaminekut, annad ajule ja kujutlusvõimele energiat. Katsu ka päeva jooksul vähem kofeiini tarbida.

 

  1. Mine magama siis, kui oled tegelikult väsinud. Üks põhjuseid, miks sinu kujutlusvõime aktiivne on ja sind üleval hoiab võib olla see, et su keha ja vaim ei olegi tegelikult väsinud. Voodis püsimine ja seal vähkremine hoiab sinu kujutlusvõime töös. Selle asemel, et voodis vedeleda ja masendust tunda, tõuse püsti ja mine teise tuppa. Tee mingit rahustavat tegevust 20 minutit nagu lugemine või aeglase muusika kuulamine ning siis pöördu tagasi voodisse.

 

  1. Kasuta voodit ainult magamiseks. Kui kujutlusvõime tormab, siis ära jää voodisse vähkrema, kuna see paneb sinu keha arvama, et see ongi koht, kus lamada ja aktiivselt mõelda. Samuti ära kasuta voodit ka lugemiseks, arvutis olemiseks, teleka vaatamiseks jne.

 

Lisaks:

  • Kui sinu uneprobleemid püsivad pikka aega ja ülevalolevad nipid ei aita, siis konsulteeri arstiga.
  • Mida aktiivsem oled päeval, seda väsinum sa päeva lõpuks oled nii, et proovi päeva jooksul võimalikult aktiivne olla.
  • Ka sooja piima joomine aitab magama jääda.
  • Jälgi, et sinu voodi oleks võimalikult mugav.

 

Hüpoallergeenne madratsikate – 80 x 200 cm

Pehme fliisist magamiskott

Väike nukumaja “Magamistuba”

Lõbusate tegelastega laste pidžaamad

Meeste lühike puuvillane pidžaama