Kuidas tüllist kortse välja saada?

Tüll on hea kangas tänu oma looritaolisele lendlevusele. Kahjuks võib tüll kergesti kortsuda. Kortsude eemaldamiseks tuleks tülli auru kujul niisutada. Sa saad tüllist riideeseme vannituppa panna ja käima panna kuuma dušši, kasutada rõivaaurutit, panna tüll jahedasse kuivatisse või kasutada triikraua auru, et kortsudest lahti saada.
Kuuma dušiauru kasutamine
1. Riputa tüllist riideese riidepuule. Kui tahad sirgu ajada tüllist tehtud kleiti, siis riputa kleit vooderdatud riidepuule. Kui tahad kortsuvabaks saada tüllist tehtud loori, siis kinnita loor klõpsuga riidepuu külge.
• Tutu seeliku jaoks riputa see spetsiaalse tutule mõeldud riidepuule, et see enda kuju ei kaotaks.
2. Aseta riidepuu vannituppa. Riputa tüllist tehtud asi vannitoa nagi või ukse külge. Veendu, et aur saaks tülli ümber liigelda.
3. Aseta põrandale rätikud ja pane jooksma kuum vesi. Rätikud tuleb maha asetada selleks, et põrand ei muutuks libedaks ja ohtlikuks. Pane dušš jooksma nii kuuma veega, et ruum hakkaks auruga täituma.
• Hoia vannitoa uks lahti, et kangas liiga niiskeks ei saaks.
4. Pane enda käe kulge puhas ja kuiv rätik. Mähi rätik käe ümber nii, et see kataks käe täielikult. Kasuta valget rätikut, et see tüllile värvi ei annaks.
5. Tõmba rätikuga mööda tülli, et seda siluda. Kui ruum on aurune, siis tõmba enda rätikuga kaetud kätt mööda tülli. Korda seda senikaua kuni kortsud on välja läinud.
Rõivaauruti kasutamine
1. Riputa tüll rõivaauruti varre otsa. Kui kasutad käes hoitavat rõivaaurutit, siis riputa riideese dušikardina, seinakonksu või kapiukse külge.
2. Täida auruti paak ja lase aurutil viis minutit soojeneda. Veendu, et rõivaauruti veepaagis oleks piisavalt vett, et see saaks palju auru luua.
3. Suuna aurutiotsik kortsudele. Kui rõivaauruti on kasutamiseks valmis, siis hakkab selle otsikust auru tulema. Hoia otsikut ja liiguta seda umbes 3-5 cm kaugusel. Liiguta seda seni kuni kortsud välja lähevad.
Kortsude eemaldamine kuivatiga
1. Kontrolli kanga silti. Kui proovid eemaldada kortse riideesemelt, mille küljes on tüll, siis loe kõigepealt riide küljes olevat juhendit. Kui riie on tehtud mõnest teisest õrnast materjalist, siis ei tohiks sa seda kuivatisse panna. Näiteks ära kasuta kuivatit kui tahad eemaldada kortse villasest kleidist, millel on tüllist ääristused, kuna vill tõmbub kuivatis kokku.
• Katsu vältida kuivatiga kortsude eemaldamist suure pinnaga riietelt nagu näiteks pulmakleidilt. Ära kasuta kuivatit siis, kui sinu tülli külge on liimitud kristalle, pärleid või pitsi.
• Lihtsaid tüllist esemeid nagu tutu seelikuid ja loore, milledel pole kaunistusi, võib südamerahuga kuivatisse panna.
2. Lase tühjal kuivatil joosta madalal kuumusel 3-5 minutit. Keera kuivati kõige madalamale kuumusele ja pane ta käima ilma, et sa tülli sisse paneks. Lase kuivatil käia, et see üles soojeneks.
• Osadel kuivatitel on õrn (delicate) programm, mis tähendab kõige madalamat kuumust.
3. Pritsi tülli veega. Võta vett täis pritspudel ja pritsi tüllile vett. Riideese peaks tunduma kergelt niiske. See niiskuks loob kuivatis auru, mille abil kortsud eemalduvad.
4. Kuivata tülli viis minutit. Pane riie sooja kuivatisse ja pane see uuesti käima kõige madalamal kuumusel. Kuivata tülli senikaua kuni see sileneb. Ära hoia tülli kuivatis rohkem kui viis minutit, kuna see võib liiga kangeks muutuda.
5. Võta tüll kuivatist välja ja riputa üles. Lülita kuivati välja ja eemalda soe tüll koheselt. Riputa see riidepuuga üles ja lase sellel täiesti kuivada. Kortsud peaksid kaduma selleks ajaks, kui tüll täiesti maha jahtunud on.
Kortsude eemaldamine triikrauaga
1. Täida triikraud veega ja lülita see sisse. Lase triikraual üles soojeneda seni kuni sellest hakkab auru tulema.
• Väldi triikraua kasutamist, kui sellel pole aurutamise programmi.
• Kui sinu triikraud võib jätta roosteplekke, siis ei tasuks seda ka aurutamiseks kasutada.
2. Aseta kortsunud tüll triikimislauale. Veendu, et laud oleks puhas ja kuiv. Aseta riideese nii, et kortsunud kohad kataksid laua.
3. Hoia triikrauda 3 cm kõrgusel. Ära triikrauda vastu tülli pane, kuna see võib sulada. Hoia triikrauda umbes 2.5 – 3 cm kõrgusel ja tiiruta sellega mõned sekundid üle kortsude. Kui triikrauast tulnud aur kortsudeni jõuab, peaksid need välja minema.